Rovarokból takarmány?

Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket keresik egyre többen. Sajnálatos módon egyre kevesebb természetes takarmányforrás érhető el a világban, viszont egyre több haszonállatot kell etetni, hogy a növekvő igényeket ki tudjuk szolgálni. Cikkünkben egy forradalmian új takarmányt ismerhet meg!

Földünk termőföldmérete és víztartaléka is véges. Évekkel ezelőtt ezeken a területeken humán és állati felhasználásra termeltek gabonaféléket, zöldségnövényeket, de mára a bioüzemanyagok előállításához felhasznált növények is ezeken a területeken teremnek meg, így a szó szoros értelmében vett harcot vívnak az emberek a termőföldekért.

Az emberi élelmezésre szánt növények csak a szántóterületeken termeszthetőek meg, nem tudjuk helyettesíteni azokat, ellenben egy FAO által készített vizsgálat szerint a Földön élő bogarakból és rovarokból előállított liszt takarmányokhoz adva 25-100 százalékban képes helyettesíteni az eddig felhasznált szójalisztet és hallisztet, ami azt jelentheti, hogy a takarmánynövények egy része helyettesíthető lesz rovarokból előállított takarmánnyal.

Néhány év múlva belőle is takarmány lehet...
Néhány év múlva belőle is takarmány lehet…

 

Miért lenne nagy áttörés a rovarliszt rutinszerű felhasználása?

  • a rovarok gyors fejlődése és szaporodása, valamint az a tény, hogy biológiai hulladékokból tartják fenn magukat, magas takarmányozási rátát eredményez,
  • 1 kilogramm rovar ’előállításához’ csupán 2 kilogramm hulladék szükséges (érdekesség, hogy egy átlag magyar ember 1,4 kilogramm szerves hulladékot ’termel’ egy hét alatt)
  • a rovarliszt nyersfehérje-tartalma 42-63 százalék is lehet, zsírtartalma pedig elérheti a 36 százalékot is, így tökéletesen helyettesítheti a szója,- és a hallisztet.

Egyetlen hátránya a rovarlisztnek, hogy nem feltétlenül tartalmaz minden olyan tápanyagot, amelyre az állatoknak szükségük van. Ez természetesen attól függ, hogy milyen rovarokból állítják elő. Fontos megemlíteni, hogy a hiányzó tápanyagokat, esszenciális aminosavakat hozzá lehet adni mesterségesen a rovarliszthez, így teljes értékű tápanyaggá válhat a közeljövőben.

Forrás: www.thepigsite.com

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...
Mit kell tudni a szénáról? A tömegtakarmányokat három féle csoportra oszthatjuk: szálas, leveles, gyökér és gumós. A szálas takarmányok közé tartozik a széna, a szalma, a zöldta...