Jelentősen átalakult a hajtatott paradicsom termesztéstechnológiája az utóbbi másfél-két évtizedben Magyarországon. Ma már főként holland rendszerű modern üvegházakban termesztik az étkezési paradicsomot. A korszerű termesztési módszerek alkalmazásával számos probléma kiküszöbölhető és a termesztés szinte egész évben fenntartható. A növényvédelemben is a lehető legkíméletesebb eszközöket igyekeznek alkalmazni.
Egy korszerű üvegház zárt terében a mai technikai berendezések segítségével nagyon jól és akár teljesen automatizáltan szabályozhatók a körülmények ( a páratartalom, a hőmérséklet, az öntözővíz kémiai minősége vagy akár a levegő gázösszetétele, és a többi). A modern technika lehetővé teszi a gazda számára, hogy minden időpillanatban biztosítsa a növények számára legmegfelelőbb feltételeket. A rendszer szükség esetén hűt vagy fűt, párásít vagy szellőztet, esetleg tápanyagot pótol. Mindent attól függően, hogy a növényeknek éppen mire van szüksége – írta a FruitVeB szakcikke.
Hatékonyabb növényvédelem
A korszerű termesztésben a növényvédelemben is a lehető legkíméletesebb eszközöket alkalmazzák, mert a korunk fogyasztójának egyik fő elvárása, hogy a termék előállítása során kerüljék, vagy a lehető legalacsonyabb szintre csökkentsék a növényvédő szerek felhasználását. A hajtatásban a kártevő rovarok ellen azok biológiai ellenségeinek betelepítésével védekeznek. Ezek ragadozó vagy élősködő életmódot folytató rovarfajok, melyek a kártevőket pusztítják el. A károsító gombák és egyéb kórokozók elleni védekezés legfontosabb eszköze a fertőzésekhez szükséges körülmények – például a magas páratartalom, magas hőmérséklet – kialakulásának megakadályozása, ami a korszerű klímaszabályzó berendezések segítségével érhető el. Így a hajtatásban a növényvédőszerek felhasználása jelentősen lecsökkenthető, akár mellőzhető is – írják.
Egész évben terem paradicsom
Magyarországi körülmények között az étkezési paradicsom üvegházi termesztése csaknem egész évben folytatható. A modern üvegházakban még december végén, január elején is találni szedhető és fogyasztható paradicsomot. A paradicsom fényigényes, hosszúnappalos növény, a fény többek között a bogyók éréséhez is fontos számára. A téli hónapokban viszont a fényviszonyok gyengébbek.
Ezért előfordul, hogy a bogyók beéréséhez, bepirosodásához mesterséges beavatkozás szükséges. A növények életfolyamatait, így a termések érését is különböző kémiai anyagok befolyásolják vagy irányítják. Ezek a kémiai anyagok a növény genetikájának megfelelő program szerint, magában a növény szöveteiben, természetes úton alakulnak ki. A biokémiai folyamatok felderítése és megértése lehetővé tette az ember számára azt, hogy beavatkozzon ezekbe a folyamatokba.
Így a fényszegény időszakokban is befolyásolni lehet a paradicsom érését, az etefon vegyület segítségével, ami a növénybe bejutva etilénné alakul át. Az etilén egy természetes úton is képződő növényi hormon, mely az öregedési, érési folyamatokat szabályozza. Hatására beindul a termés öregedése, azaz érése, a paradicsom bepirosodik. Az etilén fényszegény körülmények között természetes úton lassan és kis mennyiségben képződik, ez pedig a termés minőségét ronthatja. Az etefon használatával ez a folyamat befolyásolható.
Fényszegény időszakokban a leghasznosabb
Az etefon használata az Európai Unió legtöbb országában, így Magyarországon is engedélyezett technológia az érésszabályozáshoz. Fontos, hogy alkalmazására csak a fényben szegényebb időszakokban, ezért Magyarországon jellemzően a november-december hónapokban lehet szükség. A felhasználási előírások betartásával termelt paradicsom biztonságos, az emberi egészségre káros következménye a termék elfogyasztásának nincs – írják.