Most kell csatlakozni a magyar paradicsomágazat felfutásához

Több évnyi szenvedés után felfutóban van a magyar paradicsomágazat. A szektor egy magyar cég többlépcsős beruházásának eredményeképp lábalt ki a gödörből.

Pedig néhány éve még attól lehetett tartani, hogy leáll a hazai termelés és a feldolgozás is. A fordulat a nagyobb termőterületnek, a technológiai fejlesztésnek és a megnövelt feldolgozókapacitásnak volt köszönhető. A magyar paradicsomágazat előretör.

Nagyot fejlődött a magyar paradicsomágazat - Fotó: Pixabay, Jonny Lindner
Nagyot fejlődött a magyar paradicsomágazat – Fotó: Pixabay, Jonny Lindner

Az évtized elején még attól féltek a szakértők, hogy nemcsak az ipari paradicsom termelése, hanem a feldolgozása is megszűnik Magyarországon. 2010–2011-ben csupán 17-18 ezer tonna paradicsomot takarítottak be a gazdálkodók. Az ágazat a száz százalékban magyar tulajdonban lévő Univer többlépcsős, a kormány által támogatott beruházásának köszönhetően menekült meg a veszélytől.

Ahogy azt korábban megírtuk, a cég kecskeméti telephelyén idén augusztusban adták át Közép-Európa legnagyobb és egyik legmodernebb paradicsomfeldolgozó üzemét.

Kétszerezték a kapacitást

A társaság ezzel megduplázta, nagyjából 140 ezer tonnára növelte az éves nyersparadicsom-feldolgozó kapacitását.

Termékeiket Bulgáriába, Lengyelországba, Szerbiába, Németországba, Szlovákiába és Csehországba szállítják – nyilatkozta egy lapinterjúban Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke. Arról is beszélt, hogy idén nagyjából 1500 hektáron termesztettek ipari paradicsomot. Ezekről a területekről 120-125 ezer tonna kerülhet a feldolgozókhoz. Jövőre pedig a mostaninál 30 százalékkal nagyobb területen, mintegy 2000-2200 hektáron ültethetnek paradicsomot a termelők. Ezzel a feldolgozható termés mennyisége is jócskán megugrik.

Ledó Ferenc azzal folytatta, hogy az ágazat sikeréhez a termő­terület növelése mellett hozzájárult a részben kényszerű technológiai fejlesztés is. Ugyanis az uniós kvóta megszűnése után a gazdálkodók rájöttek, hogy ha az árak nem emelkednek, akkor a bevételüket csak nagyobb hatékonysággal tudják növelni. Emiatt mostanra világszínvonalú technológiát használnak. Korszerű az öntözés és a növényvédelem is.

Európa és a világ legjobbjaihoz zárkózik a magyar paradicsomágazat

Ezeknek eredményeképp egy hektárról ma már legalább annyi paradicsomot takarítanak be, mint az olasz vagy a spanyol ültetvényeken. Sőt, vannak olyan gazdálkodók is, akik a világelsőnek tartott kaliforniai átlagot is megközelítették. Fontos eredmény az is, hogy időközben eltűntek a gyengébb termelők, csak a legjobbak maradtak a piacon – mondta Ledó Ferenc.

A paradicsom 70-75 százaléka palántázott, a többit pedig a gazdák magról vetik. Jól felfogott érdekük, hogy minél inkább meghosszabbítsák a betakarítási időszakot. Ezt a megfelelő fajták választása mellett a palántázással tudják elérni – folytatta. A palántázott, korán érő termés után ugyanis a feldolgozó gyárak felárat fizetnek, ezzel is ösztönözve a termelőket arra, hogy elnyújtsák a szezont. A gyárak ugyanis nagy bajba kerülnének, ha szeptemberben egyszerre adnák le a termést a partnereik.

Az anyag a Világgazdaság cikke alapján készült.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A mennyei paradicsom Folyamatosan nő a paradicsom szerepe a zöldségkereskedelemben szerte a világon. Ez az a növény, amiből a legtöbb fogy a zöldség-gyümölcs kategórián be...
A sikeres palántanevelés titkai Sokan el sem gondolkodnak ezen, mondván, hogy a piacon életerős palántákat lehet venni nem is túl drágán, minek vesződni a palántaneveléssel? Pedig ni...
Kevesebb a fólia, több a hidropónia Jók a kilátások a paprika és a paradicsomtermesztők előtt az idei évre. Már most jelen van a hazai zöldség a piacon, később pedig annyi paradicsom és ...
Október vége: ügyesen szinte minden tárolható!... Közeleg a november, a kertekben termett zöldségeket ideje tárolóba helyezni. Sőt, most sok mindent viszonylag olcsón lehet beszerezni, és ha nem kell ...
Tudósok megtalálták a paradicsomok ízetlenségének ... A magyar termelők régóta hangoztatják, hogy a magyar paradicsomnak nincs párja, de legalábbis kiváló minőségű és zamatú. Ebből adódóan versenyelőnye v...
Húsvétig marad a drága zöldség A friss zöldségeket télen is sokan keresik, így érdemes a termesztésével foglalkozni. A magyar termelők azonban ebben az időszakban nem tudják a hazai...