Több évnyi szenvedés után felfutóban van a magyar paradicsomágazat. A szektor egy magyar cég többlépcsős beruházásának eredményeképp lábalt ki a gödörből.
Pedig néhány éve még attól lehetett tartani, hogy leáll a hazai termelés és a feldolgozás is. A fordulat a nagyobb termőterületnek, a technológiai fejlesztésnek és a megnövelt feldolgozókapacitásnak volt köszönhető. A magyar paradicsomágazat előretör.
Az évtized elején még attól féltek a szakértők, hogy nemcsak az ipari paradicsom termelése, hanem a feldolgozása is megszűnik Magyarországon. 2010–2011-ben csupán 17-18 ezer tonna paradicsomot takarítottak be a gazdálkodók. Az ágazat a száz százalékban magyar tulajdonban lévő Univer többlépcsős, a kormány által támogatott beruházásának köszönhetően menekült meg a veszélytől.
Ahogy azt korábban megírtuk, a cég kecskeméti telephelyén idén augusztusban adták át Közép-Európa legnagyobb és egyik legmodernebb paradicsomfeldolgozó üzemét.
Kétszerezték a kapacitást
A társaság ezzel megduplázta, nagyjából 140 ezer tonnára növelte az éves nyersparadicsom-feldolgozó kapacitását.
Termékeiket Bulgáriába, Lengyelországba, Szerbiába, Németországba, Szlovákiába és Csehországba szállítják – nyilatkozta egy lapinterjúban Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke. Arról is beszélt, hogy idén nagyjából 1500 hektáron termesztettek ipari paradicsomot. Ezekről a területekről 120-125 ezer tonna kerülhet a feldolgozókhoz. Jövőre pedig a mostaninál 30 százalékkal nagyobb területen, mintegy 2000-2200 hektáron ültethetnek paradicsomot a termelők. Ezzel a feldolgozható termés mennyisége is jócskán megugrik.
Ledó Ferenc azzal folytatta, hogy az ágazat sikeréhez a termőterület növelése mellett hozzájárult a részben kényszerű technológiai fejlesztés is. Ugyanis az uniós kvóta megszűnése után a gazdálkodók rájöttek, hogy ha az árak nem emelkednek, akkor a bevételüket csak nagyobb hatékonysággal tudják növelni. Emiatt mostanra világszínvonalú technológiát használnak. Korszerű az öntözés és a növényvédelem is.
Európa és a világ legjobbjaihoz zárkózik a magyar paradicsomágazat
Ezeknek eredményeképp egy hektárról ma már legalább annyi paradicsomot takarítanak be, mint az olasz vagy a spanyol ültetvényeken. Sőt, vannak olyan gazdálkodók is, akik a világelsőnek tartott kaliforniai átlagot is megközelítették. Fontos eredmény az is, hogy időközben eltűntek a gyengébb termelők, csak a legjobbak maradtak a piacon – mondta Ledó Ferenc.
A paradicsom 70-75 százaléka palántázott, a többit pedig a gazdák magról vetik. Jól felfogott érdekük, hogy minél inkább meghosszabbítsák a betakarítási időszakot. Ezt a megfelelő fajták választása mellett a palántázással tudják elérni – folytatta. A palántázott, korán érő termés után ugyanis a feldolgozó gyárak felárat fizetnek, ezzel is ösztönözve a termelőket arra, hogy elnyújtsák a szezont. A gyárak ugyanis nagy bajba kerülnének, ha szeptemberben egyszerre adnák le a termést a partnereik.
Az anyag a Világgazdaság cikke alapján készült.