Károsak a mezőgazdasági támogatások az ENSZ szakértői szerint

Egy, az ENSZ által kiadott jelentés szerint a mezőgazdasági termelők támogatása céljából kialakított rendszerek károsak a bolygóra és torzítják a piacot, ezért újra kellene gondolni azok rendszerét. A világszerte a mezőgazdaság támogatására évente elköltött 540 milliárd dollár közel 90 százaléka káros az ENSZ 3 szervezete által közösen készített, a szervezet szeptember 23-tól kezdődő, élelmiszer-rendszerekről szóló gyűlése előtt nyilvánosságra hozott jelentés szerint. […]

Tovább…

A húsfogyasztás visszaszorítása segíthet csökkenteni egy világjárvány kockázatát az ENSZ szerint

A húsfogyasztás visszaszorítása úgy segíthet csökkenteni egy világjárvány kockázatát, hogy a környezet megóvásához is hozzájárul. Ezt az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) fogalmazta meg, a Chatham House új tanulmányának bejelentésével párhuzamosan. A szakemberek szerint, ha az emberiség tovább pusztítja a bolygó ökoszisztémáit, akkor veszélybe kerül a világ élelmiszerellátása. Azért, hogy a biológiai sokféleség hanyatlása ne gyorsuljon, szerintük muszáj elmozdulni a növényi alapú táplálkozás felé. […]

Tovább…

Élelmezési válsággá válhat az egészségügyi krízis

Várhelyi Olivérrel, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős Európai Uniós-biztossal tartott megbeszélést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, Csü Tung-jü. Ezen az az Európai Unióval szomszédos térségekkel történő együttműködés fontosságát hangsúlyozták. A COVID-19 koronavírus-járvány hatását még a fejlett országokban is megszenvedték az egyes élelmiszer-ellátási láncok. A FAO hozzájárulásával készült szakpolitikai jelentésre utalva Csü annak veszélyéről beszélt, hogy az egészségügyi válság élelmezésivé válhat. […]

Tovább…

Az ENSZ-javaslat szerint hús helyett sáskát és lisztkukacot kellene enni

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint viszonylag rövid időn belül le kell szoknunk a húsevésről. Az ok, hogy 2050-re a hús ugyanolyan luxuscikknek minősül majd, mint ma a kaviár. Jelenleg az európai és észak-amerikai lakosság fejenként évente átlagosan 80 kilogramm húst fogyaszt – miközben 20 évvel ezelőtt a fogyasztás mindössze 50 kiló volt –, Indiában és Kínában viszont az évi húsmennyiség fejenként mindössze 25 kilogramm, ám előrejelzések szerint itt is jelentősen növekedni fog. Az élelmezési kihívásra megoldást az entomofágia, a rovarok fogyasztása jelenthetne. […]

Tovább…