Kiváló minőséget garantáló, kétszintű védjegyrendszer készül a magyar élelmiszerekre

A biztonságos élelmiszer alapelvárás lett, azonban az utóbbi időben megnőtt a kereslet a hazai, minőségi termékek iránt. A védjegyekkel túlzsúfolt piacon viszont a magyar vásárlóknak szükségük van segítségre. Ezért igény van egy olyan, élelmiszereket jelölő védjegy létrehozására, mely a vásárlók felé hiteles és valódi garanciát biztosít. Egy egyértelmű jelképre, ami a kiemelkedően magas minőségű élelmiszereket megkülönbözteti a piaci kínálatban szereplő más termékektől – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a védjegybemutató sajtótájékoztatón. […]

Tovább…

Nyelvük miatt lőnek ki 440 ezer pacsirtát Romániában

440 ezer pacsirta kilövését engedélyezik Romániában, hogy pástétomot csinálhassanak a kis madarak nyelvéből. Miután május végén a román vízügyi és erdészeti minisztérium elfogadta az újabb vadászati időszakra szóló rendeletet, a Román Madártani Társaság (SOR) Pacsirtavadászat-ellenes petíciót indított. Ebben tiltakoznak a madarak kilövése ellen, és arra kérik a polgárokat, mondjanak nemet a pacsirtavadászatra. A pacsirtákra nyelvük miatt vadásznak, ebből készítik a pacsirtanyelv-pástétom nevű gasztronómiai luxusterméket. […]

Tovább…

10 milliónál is több embert lát el a magyar élelmiszergazdaság

Jelenleg több mint 10 millió embert lát el a magyar élelmiszergazdaság, de technológiai és egyéb fejlesztésekkel akár 20 millió embernek is tudna megbízható, egészséges élelmiszert adni – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke az M1 televízió adásban. Éder Tamás azt mondta, Magyarország csak akkor tud beszállni a mezőgazdasági és élelmiszeripari versenybe, ha alkalmazza a digitalizáció és az automatizáció lehetőségeit, valamint ha javul a szektor résztvevőinek együttműködése. […]

Tovább…

Mit gondol, milyen élelmiszerre költöttek a legtöbbet Magyarországon?

A vegyi áruk és az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma Magyarországon tavaly megközelítette a 2300 milliárd forintot. Éves alapon a szénsavas üdítőital értékesítése nőtt a legnagyobb arányban. Természetesen húsra és sörre költöttünk a legtöbbet. A Világgazdaság cikkét szemléztük. A lakosság 1835 milliárd forintot költött tavaly élelmiszerre, háztartási vegyi árura és szépségápolási termékekre pedig 448 milliárdot fordított. Az előbbi 7, az utóbbi 8 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva közölte a lap érdeklődésére kiskereskedelmi indexének éves adatait a Nielsen. Hús és sör az élen Ezekből kiderült, hogy a teljes élelmiszer-forgalom 38 százalékáért az 5 legnagyobb kategória értékesítése felelt. A múlt évben a bevásárlások […]

Tovább…

Az élelmiszereknél is nagy üzlet van az online vásárlásokban

Az elmúlt években a termelési értékét és a termékek feldolgozottsági fokát is növelte az élelmiszeripar. A nemzetgazdasági kibocsátás fele a feldolgozóiparhoz kapcsolódik, ezen belül pedig az élelmiszeripar a maga 3232 milliárdos kibocsátásával a második legnagyobb értéket, 13 százalékot biztosított a tizenkét feldolgozóipari ágazat között. 2014 óta nagyjából 230 milliárd forint támogatás érkezett az élelmiszeripari szektorba hazai és EU-s forrásból. Ez ösztönözte a beruházásokat is, amelyekre az Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérése szerint 90 milliárd forintot költöttek 2014 és 2017 között. […]

Tovább…

Tavaly több mint 580 millió euró értékben foglaltak le hamis árut az EU külső határain

A hamis áru özönlik Európába. Mintegy 41 millió hamis terméket foglaltak le az Európai Unió külső határain a tagállamok vámhatóságai. Ez tavaly összesen 580 millió értékben történő elkobzást jelentett. Bár az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a lefoglalt áruk száma és értéke csökkent a 2016-os adatokhoz képest, a mindennapos használatú, egészségre és biztonságra veszélyes termékek – például a gyógyszerek, a játékok és az elektromos cikkek – ezen belüli aránya 43 százalékra nőtt. […]

Tovább…

Másodpercenként 66 tonna élelmiszert dobunk a kukába

Egy amerikai jelentés szerzői szerint a probléma egyre csak nő, a hatékony megoldásokat pedig még nem találta meg a világ az élelmiszerpazarlás kihívásaira. A kidobott élelmiszer mennyisége évente 1,9 százalékkal emelkedik meg 2015-től 2030-ig, az elpazarolt élelem dollárban kifejezett értéke pedig 1,8 százalékkal növekszik. […]

Tovább…