Mit gondol, milyen élelmiszerre költöttek a legtöbbet Magyarországon?


A vegyi áruk és az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma Magyarországon tavaly megközelítette a 2300 milliárd forintot. Éves alapon a szénsavas üdítőital értékesítése nőtt a legnagyobb arányban. Természetesen húsra és sörre költöttünk a legtöbbet.

A Világgazdaság cikkét szemléztük. A lakosság 1835 milliárd forintot költött tavaly élelmiszerre, háztartási vegyi árura és szépségápolási termékekre pedig 448 milliárdot fordított. Az előbbi 7, az utóbbi 8 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva közölte a lap érdeklődésére kiskereskedelmi indexének éves adatait a Nielsen.

2018-ban megközelítette a 2300 milliárd forintot a vegyi áruk és az élelmiszerek  kiskereskedelmi forgalma
2018-ban megközelítette a 2300 milliárd forintot a vegyi áruk és az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma
Hús és sör az élen

Ezekből kiderült, hogy a teljes élelmiszer-forgalom 38 százalékáért az 5 legnagyobb kategória értékesítése felelt. A múlt évben a bevásárlások alkalmával a legtöbb pénzt, 292 milliárd forintot feldolgozott húsra fordítottuk. A sonka, a szalámi és a virsli iránti növekvő kereslet következtében a húskészítmények forgalma 6 százalékkal nőtt. A nemzetközi irányzatoknak megfelelően hazánkban is egyfajta sörforradalom van. Ez magával hozza a prémium- és szuper prémium, illetve az ízesített és az alkoholmentes termékek eladásának ugrásszerű növekedését. Mindez azt eredményezte, hogy a kiskereskedelmi sörértékesítés tavaly 11 százalékkal 150 milliárd forint fölé ugrott – erről itt írtunk korábban. A lista harmadik fokán a sajtokat találjuk, amelyek forgalma 5 százalékkal, 102 milliárd forintra nőtt. A negyedik és az ötödik helyen erőteljes növekedéssel a szénsavas üdítőital és az ásványvíz következik. Az előbbire 12, az utóbbira 10 százalékkal fordítottunk többet.

Nagy és még nagyobb boltokban vásárol a magyar

A Nielsen felmérése alapján az üzlettípusokat tekintve az élelmiszer-kiskereskedelem rendkívül koncentrált: a forgalom bő kétharmada a szuper- és hipermarketekben realizálódik: 43 százalékpontot a 400–2500 négyzetméteres, 25 százalékpontot pedig a 2500 négyzetméter feletti boltok értek el.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
Önkéntes jelölés segít eligazodni a GMO-mentes ter... Szeptember 20-án lépett életbe egy új rendelet, amely szabályozza a GMO-mentes termékek, élelmiszerek és takarmányok forgalmazását. Mivel az unióban n...
Egérürülék a húsboltban, lecsapott a kommandó... Ismét lecsapott a törvény keze, ezúttal Győr-Moson-Sopron megyében razziázott a Nébih. Egy húsboltban és a hozzá tartozó előállító üzemében számtalan ...
Disznó- és csirkehús helyett sáskát fogunk enni... Komoly problémákat okozhat a jövőben a növekvő társadalom hússzükségletének biztosítása. Szakértők szerint a jelenleg tömegesen tenyésztett és fogyasz...
Mire figyeljen sonka vásárlásakor Ugyan már nagypéntek van és a boltok ma zárva tartanak, de holnap még mindenki megveheti az ünnepi asztalra való finomságokat. Sonkát és tojást azonba...
Csendes penészgyilkos jelent meg Ausztráliában Megpenészedett a kenyér, a felvágott, vagy a gyümölcs? Egy ausztrál találmány révén talán megszabadulhatunk a penésztől. A Perth városában lévő Murdo...