A méz hatásosabb, mint az antibiotikumok – mondja egy új kutatás

A méz legyőzte az antibiotikumokat a köhögés vagy megfázás gyógyításában egy friss kutatás szerint. Az adatok azt mutatják, hogy hatásosabb volt, mint a gyógyszeres kezelés.

A méz régóta népi gyógyszer az irritáló köhögés, torokfájás és a megfázás ellen. A kutatások ráadásul most azt mutatják, hogy sokkal hatékonyabban kezeli ezeket a betegségeket, mint az antibiotikumok vagy a vény nélkül kapható gyógyszerek.

A méz hatásosabb, mint az antibiotikumok - mondja egy új kutatás (Fotó: Pixabay, PollyDot)
A méz hatásosabb, mint az antibiotikumok – mondja egy új kutatás (Fotó: Pixabay, PollyDot)

Az Oxfordi Egyetem szakértői szerint az orvosoknak azt kellene mondania a betegeknek, hogy egy kanál mézet egyenek, ahelyett hogy antibiotikumokat írnak fel, amelyek antimikrobiális rezisztenciát fokozzák – írja a Daily Mail.

Újra megvizsgálták azokat a kutatásokat, amelyek összehasonlították a méz hatékonyságát a köhögéscsillapítókkal, antihisztaminokkal és fájdalomcsillapítókkal szemben a felső légúti fertőzés tünetei – beleértve a köhögést és a megfázást – kezelésében.

Összességében úgy találták, hogy a méz „jobb” a köhögés, torokfájás és torlódás enyhítésében – és más gyógyszerektől eltérően, nem volt káros mellékhatása. A méz átlagosan 36%-kal volt hatékonyabb a köhögés gyakoriságának csökkentésében, mint a szokásos gyógyszerek, és 44% -kal csökkentette a köhögés súlyosságát. Azt is bizonyították, hogy a méz két nappal lerövidítette a felső légúti fertőzésből való gyógyulásához szükséges időt.

A szakértők egyre inkább attól tartanak, hogy az orvosok túl gyakran írnak fel antibiotikumokat köhögés és megfázás esetén, amire jóval ritkábban lenne szükség, mivel ezek többségét vírusok okozzák. A méz ezért egy ésszerű alternatíva. Éppen ezért két évvel ezelőtt az Egyesült Királyságban már bekerült a köhögés elleni kezelés protokoljába.

A felső légúti fertőzés elleni kezelés hatékonysága korlátozott. Az oxfordi tudósok 14 tanulmányt vizsgáltak át, amelyben 1 761 résztvevő vett részt, hogy meghatározzák a méz hatását a felső légúti tünetek kezelésére. Ezek összehasonlították a mézzle történő kezelését a „szokásos ellátás” – például a köhögéscsillapító és a fájdalomcsillapítók – hatásával.

Megállapították, hogy a méz hatékonyabban javítja a tüneteket – különösen a köhögés gyakoriságát és súlyosságát. Az antihisztamin-difenhidramin esetében a méz „szignifikánsan jobb” volt, mivel 50% -kal csökkentette a köhögés súlyosságát. A tanulmányok közül kettő azt mutatta, hogy a mézzel kezelt betegek tünetei egy-két nappal lerövidültek.

A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy a méz összetett anyag, így a különféle típusoknak lehet eltérő hatása. Nem szabad mézet adni például az egy évnél fiatalabb gyermekeknek, mivel ez olyan baktériumok elszaporodáshoz vezethetnek, amik toxinokat termelhetnek a baba szervezetében, és ami a halálos csecsemőkori botulizmushoz vezethet. 


Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Van méz, vagy nincsen? A Méhészeti Egyesület szerint nem lehet mézhiányról beszélni. A hazai boltok, illetve a termelők viszont épp az ellenkezőjét állítják: kevés a méz itt...
Az akác adja a méhészek kenyerét A Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint indokolatlan az utóbbi időszak akác elleni hangulata hazánkban, főleg úgy, hogy a magyar méhészek az akácm...
Az importméz szigorúbb ellenőrzését követelik Brüs... Az Európai Unióba importált mézek szigorúbb ellenőrzését és származásuk pontosabb megjelölését kezdeményezte Magyarország a Mezőgazdasági és Halászati...
Újabb gyenge évnek néznek elébe a méhészek A tavalyi termésen ugyan még nem tudtak túladni a magyar méhészek az unióba özönlő ázsiai áruk miatt, de már nagyon várják az új termést. Pedig nem so...
Az akácmézben van a legnagyobb haszon Amikor az akác virágzik, aratnak a méhészek, mert a méhek ilyenkor gyűjtik be a legtöbb nektárt. Pedig az akác nem is őshonos növényünk, ehhez képest ...
Nagy bajban a méhészek, nem sok termés lesz idén... Kis túlzás ugyan, de a probléma tényleg jelentős. A somogyi méhészeket a hétfői vihar küldte végképp a padlóra. A fagyok után az esők, most pedig a vi...