5 év alatt háromszorosára nőtt és tavaly már meghaladta a 120 pincészetet a pezsgőt előállító pincészetek száma. Ez köszönhető a különleges, minőségi pezsgők irányába növekvő fogyasztói igénynek és a kormányzat által az elmúlt egy évtizedben a pezsgőkészítés elől lebontott bürokratikus gátaknak. […]
Szőlészet
Augusztusi adatok Tokaj hegyaljáról
Összefoglalót adott ki a szőlőtermesztéssel kapcsolatban a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. A 2023. augusztusi középhőmérséklet (23,31 °C) 0,86 °C-kal haladta meg az 1991-2020. időszakra becsült Tokaji borvidéki éghajlati normál értékét, a lehullott csapadék mennyisége (31 mm) pedig 18,9 mm-rel maradt el attól (49,9 mm). Az idei augusztus az átlagosnál melegebbnek és szárazabbnak bizonyult. […]
Ezüstök és bronz: két balatoni bort is díjaztak a GROW du Monde borversenyen
Másodszor rendezték meg a GROW du Monde borversenyt, ami az olaszrizlingek nem hivatalos világbajnoksága. 2023-ban Horvátország volt a házigazda, a versenyt Kutjevóban, az eredményhirdetést és konferenciát Eszéken rendezték meg. Két dél-balatoni borász is elismerésben részesült a nívós versenyen. […]
Bent a magyar csemegeszőlő szezonjában: adatok, kínálat és a jellemzők
Szezonjához érkezett a zamatos hazai csemegeszőlő. A NAK és a FruitVeB közös körképe szerint évente mintegy 10-12 ezer tonna friss piaci fogyasztásra szánt étkezési szőlő kerül a piacra. A hazai fogyasztás azonban ennél magasabb. Ezért az elmúlt években jelentősen bővült az import, elsősorban olasz, kisebb mennyiségben argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui csemegeszőlővel. […]
Összesen 7 helyen változott meg a hegyközségi törvény
Módosult a hegyközségi törvény, amely a borászok és a szőlészek mindennapi munkáját is meghatározza. A Magyar Közlöny 2023. június 22-ei számában kihirdették az egyes törvényeknek az agrárminiszter feladatkörét érintő módosításáról szóló 2023. évi XLIV. törvény, melynek 128. §- 141. §-a módosítja a hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX. törvényt (Hktv.). […]
Először azt mondták, lehetetlenség a bioszőlő, másképp lett
A biológiai növénytermesztésben kevés a tapasztalat és sok a kihívás, sokat számítanak a termőhelyi adottságok és persze az adott év időjárása, a talajadottságok és a környező kultúrák hatása. Ám a keceli kistérségben található Imrehegy mellett bioszőlőt is termesztő Nagy Roland úgy véli, a döntő a gazda körültekintő, megelőző jellegű és elszánt hozzáállása, tapasztalata és bátorsága. […]
Egyablakos ügyintézést biztosít az ePincekönyv, de csak a 2024-es szürettől
Várhatóan a jövő évi szürettől 12 hatósági ügyben lesz lehetőség elektronikus ügyintézésre a szőlő-bor ágazatban, derült ki az ePincekönyv kialakítására indított projekt záróeseményén az Agrárminisztériumban. Az ePincekönyv használata nem lesz kötelező a kisüzemi bortermelőknek és azoknak, akik 3 év átlagában 10 hektárnál kisebb területen művelnek szőlőt. […]
Nagyon korai a peronoszpóra idei megjelenése – ebből súlyos járvány lehet
Az idén tavasszal kedvezett az időjárás a peronoszpórafertőzésnek, megjelentek az első olajfoltok a szőlő levelén. Egyelőre nem mindenütt látványosak, de a sok eső miatt bárhol elindulhatott a kórfolyamat. A képződött áttelelő spórák sem szenvedtek kárt a télen, a hőmérséklet és a nedvesség is kedvező volt a számukra. A Balaton déli és északi oldaláról is jelezték az olajfoltok megjelenését a leveleken […]