Évek óta alacsony szinten stagnál a magyar borimport, a pezsgő viszont előretör

5 év alatt háromszorosára nőtt és tavaly már meghaladta a 120 pincészetet a pezsgőt előállító pincészetek száma. Ez köszönhető a különleges, minőségi pezsgők irányába növekvő fogyasztói igénynek és a kormányzat által az elmúlt egy évtizedben a pezsgőkészítés elől lebontott bürokratikus gátaknak. […]

Tovább…

Augusztusi adatok Tokaj hegyaljáról

Összefoglalót adott ki a szőlőtermesztéssel kapcsolatban a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. A 2023. augusztusi középhőmérséklet (23,31 °C) 0,86 °C-kal haladta meg az 1991-2020. időszakra becsült Tokaji borvidéki éghajlati normál értékét, a lehullott csapadék mennyisége (31 mm) pedig 18,9 mm-rel maradt el attól (49,9 mm). Az idei augusztus az átlagosnál melegebbnek és szárazabbnak bizonyult. […]

Tovább…

Ezüstök és bronz: két balatoni bort is díjaztak a GROW du Monde borversenyen

Másodszor rendezték meg a GROW du Monde borversenyt, ami az olaszrizlingek nem hivatalos világbajnoksága. 2023-ban Horvátország volt a házigazda, a versenyt Kutjevóban, az eredményhirdetést és konferenciát Eszéken rendezték meg. Két dél-balatoni borász is elismerésben részesült a nívós versenyen. […]

Tovább…

Bent a magyar csemegeszőlő szezonjában: adatok, kínálat és a jellemzők

Szezonjához érkezett a zamatos hazai csemegeszőlő. A NAK és a FruitVeB közös körképe szerint évente mintegy 10-12 ezer tonna friss piaci fogyasztásra szánt étkezési szőlő kerül a piacra. A hazai fogyasztás azonban ennél magasabb. Ezért az elmúlt években jelentősen bővült az import, elsősorban olasz, kisebb mennyiségben argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui csemegeszőlővel. […]

Tovább…

Összesen 7 helyen változott meg a hegyközségi törvény

Módosult a hegyközségi törvény, amely a borászok és a szőlészek mindennapi munkáját is meghatározza. A Magyar Közlöny 2023. június 22-ei számában kihirdették az egyes törvényeknek az agrárminiszter feladatkörét érintő módosításáról szóló 2023. évi XLIV.  törvény, melynek 128. §- 141. §-a módosítja a hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX. törvényt (Hktv.). […]

Tovább…

Először azt mondták, lehetetlenség a bioszőlő, másképp lett

A biológiai növénytermesztésben kevés a tapasztalat és sok a kihívás, sokat számítanak a termőhelyi adottságok és persze az adott év időjárása, a talajadottságok és a környező kultúrák hatása. Ám a keceli kistérségben található Imrehegy mellett bioszőlőt is termesztő Nagy Roland úgy véli, a döntő a gazda körültekintő, megelőző jellegű és elszánt hozzáállása, tapasztalata és bátorsága. […]

Tovább…

Egyablakos ügyintézést biztosít az ePincekönyv, de csak a 2024-es szürettől

Várhatóan a jövő évi szürettől 12 hatósági ügyben lesz lehetőség elektronikus ügyintézésre a szőlő-bor ágazatban, derült ki az ePincekönyv kialakítására indított projekt záróeseményén az Agrárminisztériumban. Az ePincekönyv használata nem lesz kötelező a kisüzemi bortermelőknek és azoknak, akik 3 év átlagában 10 hektárnál kisebb területen művelnek szőlőt. […]

Tovább…

Nagyon korai a peronoszpóra idei megjelenése – ebből súlyos járvány lehet

Az idén tavasszal kedvezett az időjárás a peronoszpórafertőzésnek, megjelentek az első olajfoltok a szőlő levelén. Egyelőre nem mindenütt látványosak, de a sok eső miatt bárhol elindulhatott a kórfolyamat. A képződött áttelelő spórák sem szenvedtek kárt a télen, a hőmérséklet és a nedvesség is kedvező volt a számukra. A Balaton déli és északi oldaláról is jelezték az olajfoltok megjelenését a leveleken […]

Tovább…