Adventi beszélgetés a tokaji aszúról Regéczy Dáviddal, a Béres Szőlőbirtok ügyvezetőjével

A tokaji aszú hungarikum a világ egyik, ha nem a legjobb természetes édes bora. Nemes, elegáns, értékes – igazi ünnepi ital. Az adventi időszakban évről évre fontos küldetésüknek tartják elmondani: ne múljon el családi ünnep, karácsony, újév anélkül, hogy tokaji aszúval koccintanának – írta a Béres Szőlőbirtok. Karácsonyra készülődve Regéczy Dáviddal, a vállalat ügyvezetőjével beszélgettek. […]

Tovább…

Magyarország legjobb fehérbora 2023-ban, amely teljeskörű AGRO.bio-technológiával támogatott szőlőből készült

A nyertes Frittmann bort adó parcella a BactoFil B 10 és a CELL mellett, algateres kezelést is kapott. A kipermetezés után 4-5 héttel szemmel is megfigyelhetően a fonalas algák beszővik a talaj legfelső rétegét, így gyakorlatilag egy biológiai talajtakarásról beszélhetünk. A kezeléssel lecsökken az erózió és a defláció veszélye, valamint a talajban lévő nedvesség elpárolgása is, a kezelt területen csökken a szárazság okozta stresszhatás. Ráadásul a fonalas alga által beszőtt talajfelszínről a csapó esők nem verik fel a kórokozókat a szőlő leveleire. […]

Tovább…

Élethalálharcot vív a borágazat

Az OIV (International Organisation of Vine and Wine) bortermelésre vonatkozó előrejelzései jelentős csökkenést jeleznek. A globális mennyiség 7%-kal, 244 millió hektoliterre esik vissza, ami történelmi mélypontot jelent. A világszintű kereslet csökkenése és a jelentős készletek megléte miatt azonban ez a csökkenés hozzájárulhat a nemzetközi piac stabilizálásához. […]

Tovább…

Új magyar fejlesztés segíthet a szőlőbetegségek és a kórokozók elleni harcban

Olyan növénykondicionáló készítmények bevezetésén dolgozik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, amelyek felerősítik a szőlő ellenálló képességeit a betegségekkel szemben. Ám ez csak egy része annak a szerteágazó folyamatnak, amelyben a vegyszermentes megelőzésre is válaszokat keresnek. […]

Tovább…

Innovatív szőlőfajták a hivatal vizsgálatának fókuszában

A Magyar Mezőgazdaság idei 37. számában írt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy helvéciai tanácskozáson elhangzott egyik előadásról. A rendezvény fő célja annak az új ültetvénynek a bemutatása volt, ahol innovatív, rezisztens borszőlőfajtákat vizsgálnak a hivatal munkatársai. Ezek a szőlőfajták jóval kevesebb permetezéssel termeszthetők, boruk pedig már a minőségi kategóriába sorolható. […]

Tovább…

Megvannak az utolsó próbaszüret eredményei Tokajból: erős a szemtöppedés, sok a madár- és rovarkártevő

Elkövetkezett a Tokaji Kutatóintézet által szervezett utolsó 2023-as próbaszüret eredményeinek a közlése. Az előző hét lezárása csapadékos és hűvösebb időjárást hozott, amely jelentősen befolyásolta a szüreti munkák elvégzését. Az érésmenet szempontjából a rothadási folyamatok további alakulásában is szerepet játszhat az esős időjárás. […]

Tovább…