Elengedhetetlen a bor nagykereskedelmi és piaci árának emelése

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költségei folyamatosan emelkednek. A fogyasztók ezzel szemben dráguló borárakkal szembesülnek a boltok polcain.
A kialakult helyzetet több tényező együttes hatása idézi elő. A pandémia, valamint a világpolitikai események hatásai rendkívüli mértékben befolyásolták az európai borpiaci folyamatok kedvezőtlen alakulását. Mindez a magyar pincészeteket is sújtotta, és a felvásárlók a szőlőárak természetellenesen alacsony szinten tartásával próbálták fenntartani az ágazat nemzetközi versenyképességét. […]

Tovább…

Már a Felső-Magyarország borrégióban is a multik uralják a piacot

Hegyvidéki léptékű, azaz hazai viszonylatban a legmagasabban fekvő ültetvények alkotják a Bükk és a Mátra közös, 13000 hektáron elterülő borrégióját. Három borvidék, a Bükki, az Egri és a Mátrai borvidék területe tartozik ide, igen változatos szőlőfajtákkal, a leánykától a cabernet-n át a traminiig.
A Felső-Magyarország borrégió egyedisége, hogy az ültetvények általában 200-300 méteren találhatók magas fennsíkon vagy a hegyek lankás oldalában, a Nagy-Eged-hegy oldalában pedig 500 méteres magasságban terem szőlő. […]

Tovább…

Akár már 4-5 millió forintért is kapni házat eme magyar borvidéken – amíg fel nem kapja a borturizmus

Bort nemcsak ünnepnapokon iszunk, így a hegyvidékiek által lesajnált, lekicsinylően homoki borként emlegetett alföldi boroknak igenis van helyük és szerepük a magyar borkultúrában, hiszen ahogy az itteniek tartják: hétfőn és kedden nem ihat vasárnapi bort az ember, olyankorra való a jó kis asztali bor. Bemutatkozik a méltatlanul perifériára került Duna borrégió.
A Magyar Turisztikai Ügynökség őszi országos forgalomélénkítő kampányt indított, amelynek a fókuszában a hazai borrégiók állnak. A cél a turisztikai szezon meghosszabbítása és a borvidékek egyediségének, sokszínű kínálatának bemutatása. Ezzel egy időben elindul a megújult bor.hu, amely még gazdagabb tartalommal és praktikus funkciókkal segíti a turisták tájékozódását. […]

Tovább…

A Revysol® a BASF válasza a hatóanyag-kivonásokra a kertészeti kultúrákban is

2021. október 13–14-én került sor a 2020-ban elhalasztott jubileumi és a 2021-es összevont 25-26. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumra a Debreceni Egyetemen. Az eseményen Imre László, a BASF Hungária Kft. szőlő-, gyümölcs értékesítési vezetője, valamint dr. Vanó Imre szőlő, gyümölcs termékfelelős a cég új, a hatóanyagkivonásokra adott fejlesztésüket, a Revysolt®-t tartalmazó új készítményüket mutatta be a résztvevőknek, amit a kertészeti kultúrákba szánnak. Az alábbiakban ezt az előadást foglaltuk össze. […]

Tovább…

Változik a Grand Tokaj Zrt. sorsa: alapítványhoz került az állami tulajdonjog

A Grand Tokaj Zrt. tulajdonjoga az államtól átkerült a Tokaj-Hegyalja Egyetem Alapítványhoz. Az alapítvány elnöke Budapesten egy sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy a kormány egy régi adósságot törlesztett az intézmény létrehozásával, hiszen a helyi felsőoktatás múltja a 17. századba nyúlnak vissza. Stumpf István közölte, hogy az új tudásközpont egyik része a hagyományoknak megfelelően a pedagógus- és tanítóképzés lesz, emellett a szőlészet-borászat, a turizmus-vendéglátás, a gazdaságmenedzsment is helyet kap a képzési kínálatban. […]

Tovább…

Család, Badacsony, olaszrizling: átadták az Év Bortermelője díjat

Bár a pandémia miatt a már hagyománynak számító gálaebéd megrendezése a nyári időszakra került át, a díjazott, Borbély Tamás borász tiszteletére 2021. július 11-én nagyszabású borkóstolóval készült a Gundel Palotában a Magyar Bor Akadémia.
Borbély Tamás rendszeresen három dolgot emel ki: család, Badacsony, olaszrizling. Mint kijelentette, csodálatos borvidéken született, mindennapjainak része a szőlő és a bor. Bár világot látott szakember, számára a nemzetközi kitekintés inkább megerősítést hozott, Badacsony kivételes adottságú terület. […]

Tovább…

13 fajta alkotja a világ legelterjedtebb szőlőinek élmezőnyét

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) honlapján bárki számára hozzáférhető, hogy melyek jelenleg a világ legelterjedtebb szőlőfajtái. Az összeállítás nemcsak a varietászok rangsorát mutatja meg, de azok pontos, hektárban mért adatait, illetve területi változásaik trendjét is. Ezentúl a fajták rövid jellemzését, elterjedésük főbb országait is olvashatjuk a remek összefoglalásban.
13 fajta alkotja a világ élmezőnyét, a világ ültetvényeinek harmadán termelve. Érdekes látni, hogy bizonyos országok preferenciája, nagy szerepe (Kína) milyen magaslatokba repíthet egy-egy fajtát (Kyoho, Red Globe). Az is izgalmas és régóta jellemző tény, hogy regionálisan vezetőnek lenni (Garnacha tinta, Trebbiano Toscana), de akár mindenütt szerepet vállalni (Cabernet sauvignon, Sauvignon blanc) egyaránt sikeres fajtastratégia lehet. […]

Tovább…

A head sommelier, aki a szőlőjét műveli, csodálatos borokat készít, és nem vágyik vissza a Michelin-csillagos éttermek világába

Eredetileg cukrásznak tanult, majd felszolgálóból Michelin-csillagos éttermek vezető borszakértője, azaz sommelier-je lett. A pandémia következtében bezártak a luxuséttermek, így élete száznyolcvan fokos fordulatot vett: letette a hófehér kesztyűt, és a szőlőjébe vetette magát, kapált, metszett, kötözött, szedett, zúzott, préselt, fejtett, palackozott. És a borainak piacot is kellett találnia.
Valójában az etyeki benzinkútnál nemigen van jobb találkozóhely egy olyan borász számára, akinek itt, a kocsiút mellett a dűlőben fut fel a szőlője a dombra, ám a pincéje húsz kilométerrel távolabb, Budajenőn található, míg ő maga Budapesten, Angyalföldön lakik. […]

Tovább…