Visszavonult a vetőmagos cégvezető: interjú Lonsták Jánossal

Lonsták János, az RAGT Vetőmag Kft. egykori ügyvezetője 2020. december 31-én véglegesen nyugdíjba vonult. Vele beszélgettünk az RAGT magyar történelméről, valamint arról, hogyan érezte magát a cégnél töltött 14 éve alatt. A szakember örömmel osztotta meg velünk, hogy remek csapatot sikerült felépítenie és összekovácsolnia, és azt is elárulta, hogy mivel foglalkozik mostanában a szabadidejében. Természetesen nem szakad el a természettől és a mezőgazdaságtól sem. Interjú. […]

Tovább…

10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány.
A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja. […]

Tovább…

N-Lock™, kulcs a hosszú távon tartó nitrogénhasznosításért

Hazánkban a felhasznált műtrágyák 70%-a nitrogén tartalmú készítmény, amely túlnyomórészt vetés előtt kerül kijuttatásra. A növények intenzív tápelemfelvétele később, a virágzás-termésnövekedés időszakában zajlik, amikorra akár a nitrogén 40-70%-a elvész. Ezért a kijuttatott tápanyagot a lehető legtovább a növény gyökérzónájában kell tartani. […]

Tovább…

Alig találni minőségi, magyar fűszerpaprikát a boltokban

Hiába a magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb eleme az őrölt fűszerpaprika, hiába hungarikum a szegedi és a kalocsai fajta, az ágazat finoman szólva sem éli épp virágkorát Magyarországon. A piacra pedig csak úgy ömlik az olcsó import – spanyol, kínai – áru.
A hellovidek.hu Okvátovity Dórát, a többgenerációs családi vállalkozásként működő Fajszi Paprika Manufaktúra ügyvezető igazgatóját kérdezte többek között arról, milyen helyzetben vannak a még talpon maradt termelők. […]

Tovább…

A szénhidrátbontó (karbohidráz) enzim hatása a sertés teljesítményére

A modern sertéstenyésztés célja – a fenntarthatóbb termelési mód keresése közben – a teljesítmény és a nyereség optimalizálása. Ha a takarmány emészti fel a termelési költségek döntő részét, akkor értelme van a lehető legtöbbet kihozni a takarmányból. Egy enzim segíthet a takarmányfelhasználás optimalizálásában – és több enzim is erősítheti egymást.
Az összes felhasznált enzim közül a fitázokat (ez az enzim segíti a fitát foszforból a foszfor felszabadulását) és a karbohidrázokat adják rendszeresebben a sertés étrendjéhez. A fitáz felszabadítja a foszfort, és elkerüli a fehérjékkel és ásványi anyagokkal képződő komplexek képződését, ami viszont javítja az emészthetőséget, és növeli a tápanyagok felszívódását, jelentősen csökkentve a foszfor kiválasztását. […]

Tovább…

Metszéssel, kaparással, égetéssel, növényvédő szerekkel – tanácsok a gyümölcsfák téli védelméhez

Télen, amikor az időjárás engedi, enyhébb napokon érdemes megkezdeni a gyümölcsfák téli metszését, és ezzel együtt a mechanikai (faápolási és tisztogatási) munkákat is – javasoljaDr. Koleva Roszica a magyarmezogazdasag.hu oldalon megjelent írásában, majd hozzáteszi: a metszés során is figyeljünk a növényvédelmi szempontokra.
A besűrűsödött koronarészek ritkításának növényvédelmi jelentősége is van, mert a szellős, napjárta korona nem kedvez a fertőzéseknek, ugyanakkor jobban átjárja a lombot a permetlé, emiatt jobban érvényesül a növényvédő szerek hatása. […]

Tovább…

Magyar módszer osztályozza a növények hasznosságát, és adhat megoldást a természeti környezet legnagyobb kihívására

Az Európai Unió egyre több energiát fordít annak a kihívásnak a megoldására, hogy az emberi kezelés alól kivont, folyamatosan növekvő – főleg egykori mezőgazdasági művelés alatt álló – területeken visszaállítsa az eredeti, természetes vagy legalábbis ahhoz nagyon hasonló állapotot. Amerikai és magyar kutatók egymástól függetlenül dolgoztak ki szinte azonos módszert erre. Mivel az EU kiemelten foglalkozik az ökológiai restaurációval, így van rá esély, hogy a növényzet pontozásán nyugvó, Magyarországon kifejlesztett és alkalmazott módszer világszerte elterjedjen. […]

Tovább…

A tenger mélye lehet a jövő éléskamrája

A tengeri mikroalgán alapuló sejttenyésztés ígéretes új módja a növényi eredetű „húsok” és egészséges „szuperételek” fenntartható előállításának. Két édesvízi mikroalgatermék van jelenleg a piacon, ezeket olyan élelmiszerek gyártására használják, mint a zöld tészta vagy az italok.
A Flinders Egyetem ausztráliai tengeri biotermék-fejlesztési központjának (CMBD) kutatói az állati fehérjékkel szemben egészségesebb, környezetbarátabb, fenntarthatóbb és etikusabb alternatívákat kereső fogyasztók növekvő érdeklődésére számítanak. […]

Tovább…