10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme lenne a MATE

2021. február 1-jén létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely közhasznú magán felsőoktatási intézményként folytatja működését. Az intézmény fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány.

A Kuratórium elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; tagjai: Dr. Nagy István, agrárminiszter; Lázár János, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos; Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

A MATE kuratóriuma a januári online sajtótájékoztatón (Fotó: Agrárminisztérium)

A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem újra-alapítása, amely 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez 2021. február 1-jén csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs központ 11 kutatóintézete, így megvalósul az oktatás és a kutatás szorosabb integrációja is.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) így nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem – a tervek szerint – az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává is válik.

Január elején a Kuratórium tagjai a MATE megbízott rektorával közösen tartott online sajtótájékoztatójukon vázolták fel elképzelésüket az egyetem jövőjét, illetve az egyetemmel történő együttműködést illetően.

Az ötfős kuratórium, kivételesen maszk nélkül
Az ötfős kuratórium, kivételesen maszk nélkül (Fotó: Agrárminisztérium)

Beszámoltak a közös jövőképről, amelynek értelmében az egyetem Közép-Kelet-Európa vezető agrár-fókuszú intézményévé válhat az elkövetkező években, nagy hangsúlyt fektetve a piaci igényeknek megfelelő gyakorlati oktatás és a kutatási-fejlesztési tevékenység erősítésére. A megindult átfogó megújulási program során az egyetem számíthat a kuratórium tagjainak sokoldalú szakmai és üzleti-vezetői tapasztalatára.

Néhány gondolat, ízelítőül az elképzelésekből:

Csányi Sándor: Agrárfókuszú képzést tervezünk megvalósítani. De olyan kiegészítő képzésekre is lehetőség lesz, amelyek segítségével a végzett hallgatók a vidéki értelmiség bástyái lehetnek majd. Ilyen például a pedagógiai, művészeti képzés.”

Nagy István: „Az agrár-nemzedékváltás gördülékenyebbé tétele a magyar mezőgazdaság jövője szempontjából alapvető fontosságú. Hazánk biztonságos élelmiszertermelését veszélyeztetheti, ha a gazdaságok utódlása nem vagy nem megfelelően megy végbe.”

Bedő Zoltán szerint felértékelődött a kutatás szerepe. Jelentős pályázati források állnak rendelkezésre, hogy stratégiailag kiemelt témákban támogassák a K+F+I tevékenységet. Az egyetem fejlődésének kulcsát abban látja, hogy ezeket a forrásokat az intézmény minél hatékonyabban használja fel.

Horn Péter hangsúlyozta az ország nagy részét lefedő vidéki campusok megerősítésének fontosságát. Ezek történelmileg is jelentős szerepet játszottak a vidék fejlesztésében, és a jövőben is jelentősen hozzájárulhatnak a helyi közösségek és gazdaság gyarapításához.

Az ő kezükben van az agrárium jövője
Az ő kezükben van az agrárium jövője (Fotó: Agrárminisztérium)

Lázár János kiemelte: Magyarország legfontosabb nyersanyaga az édesvíz és a termőföld. Ennek következtében az agrárium és az élelmiszeripar nemcsak a vidékfejlesztés, hanem a nemzeti szuverenitás alappillére is.

Gyuricza Csaba megbízott rektor felvázolta az elkövetkezendő években megvalósítandó fejlődési program elemeit, és hangsúlyozta, hogy az egyetem vezetősége és közössége bizakodva tekint a kuratóriummal való közös munka elé. „Olyan jól képzett szakemberek kibocsátása a küldetésünk, akik képesek az elkövetkező évtizedekben a magyar agrárium és gazdaság erejét és befolyását növelni – határokon innen és túl. Legyen szó termelésről vagy feldolgozásról, az agrárium a 21. század meghatározó nemzetstratégiai eleme kell, hogy legyen, ezért a célunk sem lehet kisebb, mint hogy 10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme legyünk.”

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Életképtelen lenne a magyar mezőgazdaság a támogat... Jelenleg a magyar mezőgazdaságot a támogatások tartják életben, ami nélkül működésképtelen lenne - jelentette ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs...
Augusztus elsejétől indul a Gödöllőről irányított ... Hatékonyságnövekedést és infrastrukturális fejlődést eredményez, hogy ősszel már a gödöllői Szent István Egyetem része lesz a gyöngyösi és a keszthel...
Országos egyesítés az agrár-felsőoktatásban: több ... Új felsőoktatási intézmény jön létre Szent István Egyetem néven 2020. augusztus 1-től - hangzott el az alapítás alkalmából szervezett eseményen az eg...
Aggasztó magyar kísérleti eredmény: háromszor, vag... A Szent István Egyetem és a WESSLING Tudásközpont kutatóinak köszönhetően egyértelműen bizonyítást nyert, hogy legalább háromszorosa, de akár 10-szer...
Egy új kezdettel ért véget a Szent István Egyetem ... Az egykori Szent István Egyetem jogutódjaként megalakult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Az esemény sajtótájékoztatóján elhangzott,...
MATE-DJP együttműködés jött létre a magyar mezőgaz... Szándéknyilatkozatot írt alá Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) megbízott rektora és a Digitális jólét program (DJP) sza...