A szénhidrátbontó (karbohidráz) enzim hatása a sertés teljesítményére

A modern sertéstenyésztés célja – a fenntarthatóbb termelési mód keresése közben – a teljesítmény és a nyereség optimalizálása. Ha a takarmány emészti fel a termelési költségek döntő részét, akkor értelme van a lehető legtöbbet kihozni a takarmányból. Egy enzim segíthet a takarmányfelhasználás optimalizálásában – és több enzim is erősítheti egymást.

Az összes felhasznált enzim közül a fitázokat (ez az enzim segíti a fitát foszforból a foszfor felszabadulását) és a karbohidrázokat adják rendszeresebben a sertés étrendjéhez. A fitáz felszabadítja a foszfort, és elkerüli a fehérjékkel és ásványi anyagokkal képződő komplexek képződését, ami viszont javítja az emészthetőséget, és növeli a tápanyagok felszívódását, jelentősen csökkentve a foszfor kiválasztását.

Tanulmány értékelte az MCPC-nek süldők teljesítményére gyakorolt ​​hatását
Tanulmány értékelte az MCPC-nek süldők teljesítményére gyakorolt ​​hatását (Fotó: Pixabay)

Kombinált karbohidrázok használata

Marcio Ceccantininek a pigprogress.net oldalon megjelent cikke inkább azokra a karbohidrázokra vagy enzimekre összpontosít, amelyek képesek a szénhidrátokat egyszerűbb cukrokká alakítani, valamint kitér ezek fitázzal való együttes hatására is. A legismertebb karbohidráz a xilanáz, amely bizonyos arabinoxilánokra hat.

A gabona- és szójaalapú étrendet fogyasztó sertések számára a multienzim-komplex kiegészítése nagyon hasznosnak bizonyult. Különböző típusú enzimekből álló multienzim-komplex, például multikarbohidráz és fitáz-komplex (MCPC), jobban javíthatja a takarmány globális emészthetőségét, és ezáltal növelheti az energia- és aminosav-felszabadulást.

A sertéstáplálás karbohidrázai azért fontosak, mert a sertések nem képesek lebontani a növényi sejtfalakban található rostszerkezeteket, különösen a nem keményítő poliszacharidokat (NSP-ket). Az oldható NSP-k, köztük a β-glükánok és az arabinoxilánok, befolyásolják a béltartalom viszkozitását, csökkentve az emésztőrendszer enzimjeinek azt a képességét, hogy elérjék a célszubsztrátumukat, és ezáltal befolyásolják a tápanyagok felszívódását. Az oldhatatlan NSP-k csökkentik az étrend általános emészthetőségét, növelve a tápanyagok veszteségét.

A Feedase-hatás

Az enzimek kombinálásának általános eredménye a „Feedase-hatás”, vagyis több, egyidejűleg alkalmazott exogén enzim által az emészthetőségre gyakorolt ​​hatás, az energia és a tápanyagok felszabadulásának növekedésével párosulva. Más szavakkal, ez a multienzim teljes hatása a szubsztrátumra és magára az állatra az emésztés és a bél egészséges állapotában, ami jobb teljesítményt eredményez.

Öt tipikus amerikai kukorica-búza-szójabab alapú étrendet állítottak össze
Öt tipikus amerikai kukorica-búza-szójabab alapú étrendet állítottak össze (Fotó: Pixabay)

Egy nemrégiben készült tanulmány az arabinoxilán-tartalom és az enzim hozzáadásának a sertések takarmányemészthetőségére gyakorolt ​​specifikus hatását vizsgálta. A kísérleti étrend három szint arabinoxilánt tartalmazott, mindegyik multikarbohidráz komplexszel vagy anélkül.

Karbohidráz plusz fitáz

A különféle enzimek szinergiájának egyidejű bemutatására erősen koncentrált fitázt adtak a multikarbohidráz komplexhez, létrehozva egy MCPC-t. A Dél-Dakotai Állami Egyetemen készített tanulmány értékelte ennek az MCPC-nek süldők teljesítményére gyakorolt ​​hatását.

Öt tipikus amerikai kukorica-búza-szójabab alapú étrendet állítottak össze:

  • pozitív kontroll
  • negatív kontroll 1 (NC1)
  • NC1 plusz MCPC
  • negatív kontroll 2 (NC2)
  • NC2 plusz MCPC.

A pozitív kontrollétrendhez képest mindkét negatív kontrollétrend hasonlóan csökkent az emészthető foszforban (-0,134%) és a kalciumban (-0,12%). Az NC1 nettó energiája és emészthető aminosavai 3% -kal csökkentek, míg az NC2 5% -kal alacsonyabb nettó energiát és emészthető aminosavakat tartalmazott, mint a pozitív kontroll.

A teljes növekedési periódus alatt (34–120 kg testsúly) a nem kiegészített negatív kontrolldiéták egyikével etetett sertések rosszabbul teljesítettek, mint a pozitív kontroll étrendjével tápláltak. Az MCPC hozzáadása mindkét negatív kontrollétrendhez jobb teljesítményt eredményezett.

A Feedase-hatás csökkentette a tápanyagok pazarlását
A Feedase-hatás csökkentette a tápanyagok pazarlását (Fotó: Pixabay)

Ezek az adatok azt mutatják, hogy az MCPC hozzáadása révén vissza lehetett nyerni az alacsonyabb specifikációjú étrendek etetése során elvesztett teljesítményt. Ezek a tápanyag-csökkentések 20 eurót (takarmány/MT) takarítottak meg a pozitív kontrollhoz képest. Ami 4,50 euró megtakarítás sertésenként. Az emészthetőség javítása, a Feedase-hatás hozzájárult a foszfor- és nitrogénkészletek felhasználásának csökkentéséhez, csökkentette a tápanyagok pazarlását.

Fenntartható fejlesztések

A Feedase-hatás felhasználása a takarmánykészítmény optimalizálásához technikailag és gazdaságilag előnyösnek bizonyul a sertésipar számára. És a gazdasági előnyök mellett figyelemre méltó a sertéstenyésztés fenntarthatóságára gyakorolt ​​hatás.

További információk a http://feedase.com címen szerezhetők be.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Változó eredményesség a Tolna megyei sertéstenyész... Általában nullszaldóval vagy kisebb nyereséggel zárták a tavalyi évet a Tolna megyei sertéstenyésztő vállalkozások. 2014 második felében az oroszorszá...
Olcsó a hízó Szerbiában! Évek óta nem volt ilyen alacsony Szerbiában a hízósertés ára, mint az idei év elején. Jelenleg 255-270 forintnak megfelelő dinárért adják a hízókat ki...
2014-es sertéspiac az Európai Unióban Bár még Anglia és Belgium adatai hiányoznak, az eddig nyilvánosságra hozott információkból az látszik, hogy az Európai Unió sertésállománya, noha csak...
Kocatámogatás önkormányzatok részére! Ahogyan arról már beszámoltunk, a kocatartók újabb állami támogatáshoz juthatnak az idei évtől kezdve. Ezt a rendelkezést kiegészítve már nem csak mag...
Indul a naposcsibe szezon és a csibekeltetés!!! A baromfitartók ebben a kora tavaszi időszakban felélénkülnek, ugyanis a naposcsibetartásra leginkább a tavaszi hónapok felelnek meg. Ekkor veszi kezd...