A tenger mélye lehet a jövő éléskamrája

A tengeri mikroalgán alapuló sejttenyésztés ígéretes új módja a növényi eredetű „húsok” és egészséges „szuperételek” fenntartható előállításának. Két édesvízi mikroalgatermék van jelenleg a piacon, ezeket olyan élelmiszerek gyártására használják, mint a zöld tészta vagy az italok.
A Flinders Egyetem ausztráliai tengeri biotermék-fejlesztési központjának (CMBD) kutatói az állati fehérjékkel szemben egészségesebb, környezetbarátabb, fenntarthatóbb és etikusabb alternatívákat kereső fogyasztók növekvő érdeklődésére számítanak. […]

Tovább…

Mikroalga hadsereg védi a haszonnövényeket

Különleges, közel 1000 féle cianobaktérium és mikroalga törzsből álló gyűjteménnyel rendelkezik a mosonmagyaróvári Növénytudományi Tanszék. Ezek a mikroszkopikus méretű lények képesek hatni a haszonnövények életére. Befolyásolják a fejlődésüket és a növekedésüket is. A tanszék kutatói az elmúlt évtizedekben kiemelkedő eredményeket értek a mikroalga kutatásában. […]

Tovább…