Sok szempontból kedvező a bivalyhús fogyasztása

Ritkán használt alapanyag a bivalyhús a magyar háztartások többségében, viszont a séfek ismerik és nagyra értékelik. A tulajdonságairól Szalai Ferenc tenyésztő, a Mátrai Bivalyrezervátum tulajdonosa beszélt. Szerinte a bivalyhúst leginkább a szürkemarha húsához lehet hasonlítani. Amiben eltér attól, hogy több fehérjét, foszforvegyületet és vasat, viszont jóval kevesebb zsírt tartalmaz, mint a szürkéé. Jellemzése szerint rostos, zsírszegény, fantasztikusan tartalmas vörös hús. Ízvilága populáris, nincs erősen elnyomó karaktere, mint például a vadnak vagy a birkának. […]

Tovább…

Hiába a rekordtermések, az alultápláltság is meredeken emelkedett

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) megjelentette éves statisztikai kiadványát. Ebben a szakemberek élelmezési, táplálkozási és mezőgazdasági adatok révén adnak átfogó képet a világ élelmezési és mezőgazdasági helyzetéről. Az interneten elérhető 2021-es kiadás négy témában tartalmaz adatokat: a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat gazdasági aspektusai; termelési, kereskedelmi és árváltozások; élelmezésbiztonság és táplálkozás; és környezeti fenntarthatóság. […]

Tovább…

Milliárdos fejlesztés erősíti az agrárképzési helyet: új campus épül Szarvason

Graduális képzést indított a szarvasi képzési helyén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a 2021/2022. tanévében, ezzel hozzájárul a Békés megyei felsőoktatás erősítéséhez, a helyi oktatás- és kutatásfejlesztéshez. A cél többek között az oktatói-kutatói kapacitásfejlesztésen és az utánpótlás biztosításán kívül Szarvas tudásalapú gazdasági-társadalmi fejlődésének előmozdítása. A hallgatók gyakorlati képzéséhez és kutatási tevékenységben való részvételéhez hozzájárul a szarvasi halászati és öntözési kutatóhely. 2022 végéig több mint 1 milliárd forintos fejlesztés és új campus valósul meg. […]

Tovább…

Az AKG hozza a gazdák bevételeinek harmadát, de ha véget ér a támogatás, intenzívebb technológiákra váltanak

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont és a Cambridge-i Egyetem munkatársai által végzett kutatás rávilágít arra, hogy a természetvédelmi célú mezőgazdasági támogatások – mint az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) – egyértelműen segítik a környezet megóvását és a gazdálkodók fennmaradását is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület támogatásával megvalósult vizsgálatok továbbá arra hívják fel a figyelmet, hogy a mezőgazdaság és a természetvédelem érdekeit össze lehet hangolni, azonban ennek támogatására célzott ökológiai kutatásokra van szükség. […]

Tovább…

Aszállyal szemben a cirok a nyerő

Az RAGT Semence francia vetőmag nemesítő anyavállalat immáron 38 éve foglalkozik ciroknemesítéssel és -forgalmazással. Ennek köszönhető, hogy európai viszonylatban a piacvezetők között szerepel. Éves szinten cirokból 3-4 új hibridregisztráció történik. Ennek köszönhető azon kiemelkedő teljesítményt nyújtó hibridek megjelenése, amelyek meghatározóvá válnak a világ ciroktermesztésében. […]

Tovább…

Jöjjön az agrár-utánpótlás: az általánosból a mezőgazdasági iskolákba segíti a diákokat a NAK

Az Európai Unióhoz hasonlóan hazánkban is komoly kihívás az ágazaton belül a generációváltás, a gazdaságot vezetők és a szakképzett munkaerő körében egyaránt. Az ágazati humánerőforrás korösszetételét és számának alakulását mutató felmérések szerint a leköszönő generációt nem váltja kellő számú utánpótlás. A NAK pályaorientációs tevékenységének kiemelt célja az agrár-szakképzésbe történő beiskolázás elősegítése, valamint a pályaválasztó fiatalok körében a mezőgazdasági, erdészeti, környezetvédelmi és élelmiszeripari szakmák népszerűsítése. […]

Tovább…

Szüret Tokajban: bár az idén nőtt, még mindig alacsony a szőlő felvásárlási ára

Kedvező időjárási körülmények között zajlik a szüret a Tokaji borvidéken, ahol a tapasztalatok alapján jó évjáratra számítanak. A hegyközségi tanácshoz érkező információk alapján a szőlő felvásárlási ára a borvidéken a tavalyi évhez képest nőtt, fajtától függően különböző mértékben. A furmintnál tavaly jellemzően kilónként 90–95 forint környékén alakultak az árak, idén ez 100–110 forint, vagy akár annál is magasabb is. Emelkedett az aszúszem ára is, egy kilóért a tavalyi 2500 forint után most már 3000 forintot adnak egyes felvásárlók. Az aszúszemekért idén a tavalyinál magasabb árat fizetnek. […]

Tovább…

AIMS – beérett a Tudás Almája

November második hetében a takarmányos szakma neves képviselői találkoztak Siófokon az Agrofeed Kft. AIMS (Agrofeed International Monogastric Symposium) konferenciáján. Közel 40 országból 380 agrár szakember tette tiszteletét a rendezvényen. A rendezvény keretében neves külföldi és hazai főelőadók, valamint a világ vezető-, innovatív takarmány-kiegészítő gyártói mondták el tapasztalataikat, számoltak be legújabb kísérleti eredményeikről, osztották meg takarmányozási javaslataikat. […]

Tovább…