Drágul a sütőtök

A sütőtök árát sem kíméli a drágulás. Az időjárás nem kedvezett a termesztésének és a munkaerőhiány is nehezítette a művelését. Idén jó minőségű termésre lehet számítani azoktól, akik tudtak öntözni. Magyarországon mintegy 1800 hektáron termesztenek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb a termőterülete, közel 600 hektáron van belőle, de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött a termesztett területe. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange, vagyis sonkatök. […]

Tovább…

Indiai mangó helyett normandiai alma – rövidebb a távolság a fogyasztótól

Franciaországban egyre nagyobb hangsúly helyeződik a rövid ellátási láncokra, amelyek hasznosak a környezetnek, és jótékony hatással vannak a gazdák jövedelmére is. A közvetlen eladás komoly költségeket takaríthat meg a szupermarketeken keresztül történő értékesítéshez képest.
A franciák jelenleg élelmiszereik mintegy 85 százalékát szupermarketekben vásárolják, pedig az országban magas a közvetlen értékesítéssel is foglalkozó gazdák száma. A legfőbb probléma, hogy ők gyakran „láthatatlanok” a fogyasztók számára. […]

Tovább…

20 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a hazai gombatermesztők

Már be lehet nyújtani a pályázatokat a gomba előállító üzemek fejlesztését támogató felhívásra. A Vidékfejlesztési Program keretében 20 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett felhívással kapcsolatban Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a termesztett gomba iránti igény folyamatosan növekszik, az ágazat pedig kiváló exportlehetőségekkel rendelkezik. A gomba tápanyagokban gazdag, rendkívül egészséges, úgynevezett „superfood” kategóriába tartozó élelmiszer. […]

Tovább…

Gyümölcsfogyasztással javítanának a költséghatékonyságon és a fenntarthatóságon Romániában

Románia az utolsó helyen áll Európában a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban. Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora szerint íz és minőség tekintetében még mindig nagyon jól állnak, amit a szakemberek is megerősítettek. “Ezt ki kell használnunk. Az Európai Fenntartható Fejlődési Héten is arra buzdítjuk az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemhez és a havi költségek csökkentéséhez is. Ez az egészséges táplálkozás és a fenntartható életmód egyszerű titka” – nyilatkozta. […]

Tovább…

Egyre nagyobb arányban pusztítja a magyar gyümölcsösöket az új muslicafaj

A termés 80-100 százalékát is elpusztíthatja a magyar gyümölcsösökben egy új muslicafaj, amely 2012-ben jelent meg hazánkban. Azóta országszerte szinte mindenhol elterjedt. Ráadásul nagyon nehéz védekezni ellene, mert a kártevő az érő félben lévő gyümölcsöt támadja meg. Így az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása miatt nagyon rövid idő áll rendelkezésre a növényvédelmi beavatkozás és a termés betakarítása között. […]

Tovább…

Annyi a „szedd magad” mozgalomnak – alig van és méregdrága a körte (is)

Országosan rossznak mondható az idei körtetermés, különösen egyes dunántúli területeken, ahol a tavaszi fagy és az aszály az országos átlagnál is jobban sújtotta a gyümölcsösöket. Nem is csoda, hogy a hazai körte a piacokon borsos áron kapható, a szedd és vedd magad akciókat pedig meg sem tartják a termelők.
Idén ráadásul az olcsó import körtére se nagyon lehet számítani, mivel az Európai Unión belül is komoly terméskiesést okoztak a tavaszi fagyok. A WAPA előrejelzései szerint főleg a nagy veszteségeket okozó tavaszi fagyok miatt az EU körtetermése 1,6 millió tonnára esik vissza, ami 28%-os csökkenés a 2020-as év amúgy is alacsony terméséhez képest. […]

Tovább…

Napra pontos tervezéssel termeszti a kápiát egy „autószerelő” a fiával, aki meg „bútorasztalos”

A kápia nem őshonos Magyarországon, a balkáni háború miatt az onnan elköltöző emberek terjesztették el, a sütés módszerével együtt. Segítette a folyamatot, hogy hazánkban is jól megtermelhető ez a típus. Az utóbbi években új spanyol és olasz paprikatípusok is megjelentek, ezek is növelhetik a fogyasztást.
A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron adható el. […]

Tovább…

Vetélytársra lelhet a zöldségek királya, a mángold is bejelentkezhet a trónra

Egyre többen fogyasztanak salátákat, de még számukra is ismeretlen lehet egy igazán különleges zöldség, amely a mángold névre hallgat. Bár gyakran a kelkáposztát tartják a zöldségek királyának, a mángold ugyanolyan lenyűgöző jótékony hatásokkal rendelkezik, és rendkívül jó tápanyagforrás.
A piacokon, boltokban egyre több polcon megtalálható, ráadásul az ára is meglehetősen barátságos. Arról nem is beszélve, hogy végtelen sok módon felhasználható, rengeteg ételhez illik, az íze pedig verhetetlen. […]

Tovább…