Napra pontos tervezéssel termeszti a kápiát egy „autószerelő” a fiával, aki meg „bútorasztalos”

A kápia nem őshonos Magyarországon, a balkáni háború miatt az onnan elköltöző emberek terjesztették el, a sütés módszerével együtt. Segítette a folyamatot, hogy hazánkban is jól megtermelhető ez a típus. Az utóbbi években új spanyol és olasz paprikatípusok is megjelentek, ezek is növelhetik a fogyasztást.
A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron adható el. […]

Tovább…

Tanácskozott a kápia paprika termesztéséről a szakma

A piaci visszajelzések szerint a fogyasztás a színes paprikák felé tolódik el, ezért is fontos a kápiatermesztés. Ráadásul a munkaerőhiány miatt a kápia termesztése a termelők számára is kedvezőbb, mert kisebb a kézimunka igénye. A Kápia Szakmai napon több érdekes témáról beszéltek az előadók: a rendezvényen a piaci helyzet, a növényvédelem és a pályázatok is szóba kerültek. A kápia paprika főszereplésével megrendezett szentesi eseményen találkoztak a szakma képviselői. […]

Tovább…