Vetélytársra lelhet a zöldségek királya, a mángold is bejelentkezhet a trónra

Egyre többen fogyasztanak salátákat, de még számukra is ismeretlen lehet egy igazán különleges zöldség, amely a mángold névre hallgat. Bár gyakran a kelkáposztát tartják a zöldségek királyának, a mángold ugyanolyan lenyűgöző jótékony hatásokkal rendelkezik, és rendkívül jó tápanyagforrás.

A piacokon, boltokban egyre több polcon megtalálható, ráadásul az ára is meglehetősen barátságos. Arról nem is beszélve, hogy végtelen sok módon felhasználható, rengeteg ételhez illik, az íze pedig verhetetlen.

Van olyan termelő, aki már évek óta csak ezekkel az egyelőre még kevéssé ismert leveles zöldségekkel foglalkozik
Van olyan termelő, aki már évek óta csak ezekkel az egyelőre még kevéssé ismert leveles zöldségekkel foglalkozik (Fotó: Pixabay)

Évek óta csökken Magyarországon a fejes saláta termőterülete, ezzel együtt a betakarított termés mennyisége is, hogy a fogyasztásról ne is beszéljünk – kezdi a mángoldról szóló írását a hellovidek.hu. Ezzel egy időben viszont növekedés tapasztalható a többi salátaféle népszerűségében, és van olyan termelő is, aki már évek óta csak ezekkel az egyelőre még kevéssé ismert leveles zöldségekkel foglalkozik.

Statisztika

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Magyarországon csökkenő tendenciát mutatott a fejes saláta termesztése az elmúlt 5 évben. Míg 2015-ben még 365 hektárnyi területen több mint 12 ezer tonna salátát termesztettek a magyar gazdák, ez 2019-re 299 hektárnyi területre és 8,3 ezer tonna megtermelt salátára zsugorodott, ami a vizsgált időszak tekintetében 18%-os terület- és 31%-os termésmennyiség-csökkenést mutat.

Ahogy korábban erről az Agrárszektor beszámolt, ennek egyik oka a klímaváltozás, illetve az abból következő szélsőséges időjárás lehet, a hideg tavaszok és az extrém meleg nyarak.

Saláták minden mennyiségben

Júliusban harmadik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak növekedési üteme: átlagosan 21,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami 0,8 százalékkal nagyobb a június havi emelkedésnél, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Az adatok szerint a növénytermesztési és kertészeti termékek árai átlagosan 27,8 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Voltak viszont olyan termények is, amelyek ára nem ugrott az egekbe, sőt, nem is emelkedett. Ilyen volt például a fejes saláta is, amely 8 százalékkal olcsóbb volt idén júliusban, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Mindemellett átalakulni látszanak a fogyasztói szokások és igények is, ami a fejes saláták uralmának végéhez és az itthon még kevésbé ismert és népszerű fajták elterjedéséhez is vezethet.

Így fordulhat az is elő, hogy egyre többen fedezik fel a magyar kertek zöldségeit, a szezonális termékek mellett megismernek rég elfeledett, kevésbé felkapott terményeket is. Melyek ezáltal a piacokon, boltokban is felbukkannak. A kínálat így szép lassan formálódik, ma már nem meglepő az sem, ha valaki a szimpla saláta mellett vagy helyett érdeklődik mondjuk a mángold iránt is.

A mángold a disznóparajfélék családjába, a répaformák alcsaládjába tartozó konyhazöldség, legközelebbi rokona a cékla
A mángold a disznóparajfélék családjába, a répaformák alcsaládjába tartozó konyhazöldség, legközelebbi rokona a cékla (Fotó: Pixabay)

Mi is az a „leveles répa” vagyis a mángold? És a gomoly?

A mángold a disznóparajfélék családjába, a répaformák alcsaládjába tartozó konyhazöldség, legközelebbi rokona a cékla. Több helyen nevezik „leveles répának” is. Lágy szárú, kétéves növény, az első évben a gyökere és lombozata, a második évben a magszára fejlődik ki. Mivel konyhai célra leveleit használjuk, általában az első évben leszüreteljük őket – mert amikor elkezdi növeszteni virágját és magjait, akkor levelei elsatnyulnak.

A növény termése a gomoly. Több fajtája van: a legelterjedtebbnek levelei mélyzöldek vagy halványabbak, fajtától függően, de ismert lilás vagy pirosas levélnyelű fajtája is. A növény akár 60-80 centiméteresre is megnőhet. Formája egy megnyúlt kínai kelhez hasonlít. Talajban nem válogatós, de igényli a sok napsütést és a vizet, amelyből egy nap akár 2 decilitert is elhasznál. Tavasz végén vetik, és júliustól késő őszig növeszt ízletes leveleket.

Az íze a spenóthoz (paraj) hasonló, de annál erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel. A passzírozott levelek kis téglácskák formájában fagyaszthatóak anélkül, hogy ízükből vagy vitamintartalmukból veszítenének, és így télen is „friss” alapanyagot biztosít a főzelékekhez.

A mángold nyersen fogyasztható salátákban, szendvicsekben, de párolva, főzve is nagyon finom, levesekben is felhasználható sőt, rakott ételekhez is adhatjuk
A mángold nyersen fogyasztható salátákban, szendvicsekben, de párolva, főzve is nagyon finom, levesekben is felhasználható sőt, rakott ételekhez is adhatjuk (Fotó: Pixabay)

Miért ajánlott a fogyasztása?

A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz. Mindemellett fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Kutatások szerint azoknál az embereknél, akiknek étrendje alacsony kalciumot, magnéziumot és káliumot tartalmaz, nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás. Szakemberek viszont úgy gondolják, hogy ezek az ásványi anyagok csökkenthetik a magas vérnyomást. Kiemelték azt is, hogy sokkal jobb hatást érhetünk el olyan zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával, amelyek mindezt tartalmazzák, mintha étrendkiegészítőket szednénk. A mángold például mindhárom egészséges ásványi anyagot tartalmazza, ezért is érdemes beiktatni az étrendünkbe.

Hogyan használjuk fel a konyhában?

Néhány tipp a napi rutinba való beépítéséhez:

A mángold nyersen fogyasztható salátákban, szendvicsekben, de párolva, főzve is nagyon finom, levesekben is felhasználható sőt, rakott ételekhez is adhatjuk.

Adjunk egy marék mángoldlevelet az omletthez vagy rántottához. Elképesztő friss ízt ad a reggelihez.

Aki kedveli a turmixokat, az dobjon egy marék mángoldlevelet és szárakat a friss gyümölcslébe vagy a mixelni kívánt gyümölcsökhöz. Teljesen új aromákat hoz ki a reggeli italokból.

Pároljuk meg a mángold leveleit és szárát kis mennyiségű extra szűz olívaolajban, fűszerezzük frissen őrölt fekete borssal, darált fokhagymával és frissen reszelt parmezán sajttal. Köretként vagy sült burgonya önteteként fogyaszthatjuk. Az ízrobbanás garantált!

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A veteményeskert szerény mostohái Bölcs mondás tehát az, hogy a jó pap holtig tanul, de teljesebbé válik azzal, ha hozzátesszük, hogy amit eddig tudott, azt nem felejti el hasznosítani...
Október vége: ügyesen szinte minden tárolható!... Közeleg a november, a kertekben termett zöldségeket ideje tárolóba helyezni. Sőt, most sok mindent viszonylag olcsón lehet beszerezni, és ha nem kell ...
Árnyékban is jól termő zöldségek javítanak a kerté... A legtöbb ember a veteményest napfényben úszó ágyásokkal képzeli el, ám nem minden kertész ilyen szerencsés. Ráadásul elég kevés olyan ehető növény v...
Tucatnyi olyan zöldségtermesztési hiba, amit még a... Íme azok a leggyakoribb zöldségkertészeti hibák, amelyeket még egy „kertészguru” is elkövethet! Érdemes alaposan tanulmányozni a leírt tapasztala...