Annyi a „szedd magad” mozgalomnak – alig van és méregdrága a körte (is)

Országosan rossznak mondható az idei körtetermés, különösen egyes dunántúli területeken, ahol a tavaszi fagy és az aszály az országos átlagnál is jobban sújtotta a gyümölcsösöket. Nem is csoda, hogy a hazai körte a piacokon borsos áron kapható, a szedd és vedd magad akciókat pedig meg sem tartják a termelők.

Idén ráadásul az olcsó import körtére se nagyon lehet számítani, mivel az Európai Unión belül is komoly terméskiesést okoztak a tavaszi fagyok. A WAPA előrejelzései szerint főleg a nagy veszteségeket okozó tavaszi fagyok miatt az EU körtetermése 1,6 millió tonnára esik vissza, ami 28%-os csökkenés a 2020-as év amúgy is alacsony terméséhez képest.

a körte termőterülete már mintegy évtizede lassan, de folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, ami vélhetően a termesztési kudarcélményeknek tudható be
A körte termőterülete már mintegy évtizede lassan, de folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, ami vélhetően a termesztési kudarcélményeknek tudható be (Fotó: Pixabay)

Csak a kisebb termelő országok növekednek valamelyest

Magyarországon a 2020-as 16 ezer tonnás termést idén 17 ezer tonna követi, és déli szomszédunkban, Romániában is hasonló a helyzet (19 után 21 ezer tonna). Növekedés csak néhány kevésbé jelentős európai körtetermelőnél valószínűsíthető, az egyik ilyen Portugália (139 után 189 ezer tonna) és Lengyelország, ahol a 2020-as 65 ezer tonnás termést idén 70 ezer tonna körüli betakarított mennyiség követheti – írja a hellovidek.hu.

Magyarországon a körtetermés az évek többségében a 30-40 ezer tonna közötti sávban ingadozik, sokéves átlagban 32 ezer tonna körül alakul. Ez az EU-28 termésének mindössze 1,5%-a, így egyértelmű, hogy semmilyen meghatározó szerepünk nincs a piacon – magyarázta el dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke. Beszélt arról is, hogy a körte termőterülete már mintegy évtizede lassan, de folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, ami vélhetően a termesztési kudarcélményeknek tudható be. A körte termesztéstechnológiai érzékenysége, termőhelyigénye, szélérzékenysége, valamint magasabb pára- és vízigénye miatt specifikus faj, csak szűk körzetek alkalmasak a hatékony termesztésére. Magyarországon jelenleg mintegy 2200 hektáron termelik ezt a gyümölcsfajt, ami közel 30%-os visszaesésnek felel meg a 2010 körüli 3 ezer hektáros termőterülethez képest.

Jelentős a ’Vilmos’ felülete

A hazai fajtaszerkezet is eltér az unióstól. Legnagyobb területen az őszi érésű, jól tárolható ’Bosc kobak’ fajtát termesztik. Jelentős a ’Vilmos’ felülete is, 20%-ot képvisel a 2200 hektár termőterületből. E két fajta adja a hazai termés mintegy felét. Nagyobb arányban található még a ’Clapp kedveltje’, a ’Packham’s Triumph’ pedig lassan, de biztosan váltja az igényesebb és érzékenyebb ’Hardenpont téli vajkörte’ fajtát.

Körtéből a tavalyihoz hasonlóan nagyon gyenge termést várnak, mindössze 16-17 ezer tonnát. A 2021. évre várható európai körtetermés közel 30%-kal marad el az előző év termésétől, illetve a többéves átlagterméstől is, amivel lényegében az elmúlt tíz év legrosszabb körtetermésére lehet számítani, közölte a FruitVeB elnöke.

A termelők bosszankodnak

Wilde Róbert nem kertel, amikor rákérdeznek, hogyan alakult az idei körtetermése és a szedd magad akció, amit minden évben meghirdet: csapnivalóan, hangzik a rövid és tömör válasz:

Az utóbbi 20 év leggyengébb körtetermését hozta az idei év, de sajnos nem csak körtéből, a cseresznyétől kezdve az őszibarackon át a körtéig egyik pofon jött a másik után. A meleg tél után jött a fagyos tavasz, és itt, Veszprémben nagyon régen nem volt eső, pedig most készülnének fel a gyümölcsfák a télre, ez pedig elegendő talajvíz nélkül szinte lehetetlen lesz.

A veszprémi gazdálkodó másfél hektáron nevel nyári és őszi körtét, és a szedd magad akció java már lezajlott volna nála, ha érdemes lett volna egyáltalán idén is megtartania.

A másfél hektáron majdnem nulla volt a körtetermés, nekünk elég volt saját használatra, és egy kicsit el is adtam belőle, 10-20-30 kilót vitt el néhány vevő, termelői áron 500 forintért kilóját.

A gazdálkodó a jövő tekintetében sem túl derűlátó, az időjárást nézve sem, de nem ez a legnagyobb gond. A mai világban a mezőgazdasági árak függetlenek a ráfordítástól “nem mi mondjuk meg az árat”, elképesztő, hogy a narancs, a banán olcsóbb a hazai szezongyümölcsnél. A legnagyobb problémát szerinte a jövőben a szakképzett munkaerő hiánya fogja okozni a szektorban, mert nincs, aki elmenne ennyi pénzért idénymunkára, vagy aki belevág, nem ért hozzá, az öreg motoros kistermelők pedig lassan ellehetetlenülnek, annyira ráfizetéses az ágazat.

Nem hirdetnek belőle szedd magad akciót, mert sokan nem tudják, hogyan kell úgy leszedni, hogy a fát ne károsítsák, és azzal a jövő évi termés is veszélybe kerül
Nem hirdetnek belőle szedd magad akciót, mert sokan nem tudják, hogyan kell úgy leszedni, hogy a fát ne károsítsák, és azzal a jövő évi termés is veszélybe kerül

600 fáról egy lekvárfőzésre elég a kajszi…

Más őstermelő is hasonló tapasztalatokról számolt be, és náluk sem volt sokkal jobb az idei év gyümölcstermése. A Pest megyei gazdálkodó család legpocsékabb gyümölcstermése kajszibarackból lett, a téli körte, amelyből szedd magad akciót idén ők sem hirdetnek, viszonylag elfogadhatónak mondható náluk.

A sárgabarack annyira nem jött be idén nekünk, hogy 600 fáról egy lekvárfőzésre elég termett idén, amit saját magunknak készítettem el. A vilmoskörte pedig rendkívül apró lett, élvezhetetlen. A téli körte elfogadható, de nem hirdetünk belőle szedd magad akciót, mert sokan nem tudják, hogyan kell úgy leszedni, hogy a fát ne károsítsák, és azzal a jövő évi termés is veszélybe kerül. 500 forint körüli áron szeretnénk értékesíteni a termést, de nem mi diktáljuk az árakat, csak alkalmazkodunk – mondta el a neve elhallgatását kérő gazdálkodó a HelloVidéknek, aki került már kellemetlen helyzetbe amiatt, mert elmondta az igazat.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Belföldi gyümölcsárak a budapesti fogyasztói piaco... Megérkeztek a 22. heti árak a budapesti fogyasztói piacokról. Összeállításunkba a Fehérvár úti, a Fény utcai, a Fővám téri és a Lehel téri piac került...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi gyümölcsök brut... Cikkünkben a debreceni, kecskeméti, miskolci és szegedi nagybani piacok 22. heti árait vesszük górcső alá. Néhány esetben, jelentős különbségek vannak...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...
Az import gyümölcs nagykereskedelmi ára a vidéki n... Már olvashatók a legfrissebb, 26. heti adatok a vidéki nagybani piacokról. Csökkent a kajszi, ananász és kivi ára is. A részleteket itt találja. Impo...
Áremelkedés az őszibaracknál – import gyümölcs ára... A 30. héten a Budapesti Nagybani Piacon az import gyümölcsök ára átlagosan 4,5 százalékos növekedést mutatott. Legnagyobb mértékben az őszibarack ára ...
Minimális áremelkedés a gyümölcsárakban A 35. héten 1,5 százalékos átlagos áremelkedés figyelhető meg a vidéki nagybani piacok belföldi gyümölcskínálatában. Szegeden a nem jelölt szilva 43 s...