Mennyire egyenes az út a génmódosított növények termesztése felé?

Hamarosan eljön a génmódosított növénytermesztés időszaka, mert az éghajlatváltozáson kívül az elvárosiasodás és a túlnépesedés is komoly terhet rak a mezőgazdaság szereplőire. A felgyorsított eljárással készített tökéletes élelmiszerek kifejlesztésén ugyan még nagy erőkkel dolgoznak, de hamarabb kerülhet génmódosított paradicsom a tányérokra, mint azt sokan gondolnák. A klímaváltozás miatt a növénynemesítésben is gyors alkalmazkodásra van szükség. […]

Tovább…

Új fejes őszi-téli salátafajták a Nunhems kínálatában, tápanyag program a Seedplus Kft.-től

A Seedplus Kft. a Nunhems vetőmagok magyarországi forgalmazójaként segítette egy új őszi-téli hajtatásban használható salátafajta-kínálat tesztelését. A termelői tapasztalatok alapján, mint például a koraiság, az egységes méret, súlyos fejek, valamint a jó szedhetőség, ládázhatóság mellett, a teljes peronoszpóra-rezisztencia is hozzájárult ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba került két új fajta is. […]

Tovább…

Magyarország legnagyobb almatermesztési központja épül Újfehértón

Az ország legnagyobb, almatermesztésre alapozó kutató, szaktanácsadó és posztharveszt logisztikai központja létesül Újfehértón. A Szabolcsi Alma Centrum elnevezésű létesítmény Magyarország legjelentősebb almatermesztő körzetében, a nagy múltú Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet területén valósul meg. A 7,6 milliárd forint értékű beruházás alapkőletételi ünnepségén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban Nagy István agrárminiszter is részt vett. […]

Tovább…

Megcsúszott a gyár a meggybefőttel, a konzervuborka egy része a szemétben landolt

A mára zömmel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe visszaszorult szabadföldi konzervuborka-termesztésben idén az előző, igen rossz évhez képest átlagosan 20 százalékos termésnövekedést könyvelhettek el a tészek (a tész a termelői értékesítő szervezet kifejezés kezdőbetűiből rövidült).
A leszedett konzervuborka egy része így a szemétben landolt. A szedés csúcsidőszakában ugyanis a konzervgyárak a tervezettnél kevesebb termést tudtak fogadni a meggybetakarítás csúszása miatt. […]

Tovább…

Rövid- és hosszabb távon is betesz a klímaváltozás kedvenc élelmiszereinknek

Az éghajlatváltozás negatív hatásai komolyan veszélyeztetik a mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés sikerességét. A kávé már régóta ide tartozik, rajta kívül számos élelmiszercsoport van, amelyek hosszú távon komolyan megszenvedik az emelkedő hőmérsékletet és a szeszélyes időjárást.
A búza az emberek által fogyasztott összes élelmiszer körülbelül 20 százalékát teszi ki, gyakorlatilag szinte az egész világon termesztik. A klímaváltozás miatti aszályok a világ búzatermő területeinek 60 százalékát érinthetik negatívan.
[…]

Tovább…

Gondban a magyar fokhagyma, importra szorulunk

Hazánk egyre rosszabbul áll a fokhagyma termesztésében. A termőterület és a termés is csökkenő tendenciát mutat: a termés 5,2–7,9 ezer tonna között alakult az elmúlt 10 évben, 2020-ban 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be, ez 27 százalékkal volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi. Magyarországon Csongrád-Csanád megye számít a fokhagymaközpontnak: a megyében van a legjelentősebb, 674 hektáros termőterület. […]

Tovább…

Teljes LED-világítás az uborkaüvegházban – három év kutatómunkát követően

Ad Verhoeven volt az , aki 2017-ben a világon elsőként az uborkatermesztők közül teljes LED-es világítással szerelt fel egy részt a vállalkozásában.
– Akkoriban még senkinek sem volt tapasztalata a LED-ek uborkatermesztésben való alkalmazásával, még a kutatóintézeteknek sem – mondta visszatekintve Verhoeven. – Mi azonban bíztunk abban, hogy LED alatt is tudunk uborkát termeszteni. Kiderült, hogy a snack uborkáknak nagyon speciális fényreceptre van szükségük ahhoz, hogy a legsötétebb hónapokban is teljes termést biztosítsanak. […]

Tovább…

Mintagazdaság és magyar vetőmag hoz eredményt a Fülöp-szigeteken

Több Fülöp-szigeteki kutatóhellyel és felsőoktatási intézménnyel is szorosabbra fűzi kapcsolatait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Az együttműködések keretében főként magyar vetőmagok felhasználását, közös rizsnemesítést, képzési és oktatási programok kialakítását és a helyi kistermelők nemzetközi piacra segítését támogatja a magyar fél. A MATE továbbá magyar nemesítésű zöldségvetőmagok adományozásával és egy mintafarm létrehozásával is segíti a helyi lakosságot. […]

Tovább…