Gondban a magyar fokhagyma, importra szorulunk

Hazánk egyre rosszabbul áll a fokhagyma termesztésében. A termőterület és a termés is csökkenő tendenciát mutat: a termés 5,2–7,9 ezer tonna között alakult az elmúlt 10 évben, 2020-ban 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be, ez 27 százalékkal volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi. Magyarországon Csongrád-Csanád megye számít a fokhagymaközpontnak: a megyében van a legjelentősebb, 674 hektáros termőterület. […]

Tovább…

Kevés a konténer, drágult a szállítás és megjött a delta vírusváltozat, ezért is akadozik a kínai fokhagymaexport

A 2021-es év első 5 hónapjában Kína 635 ezer tonna friss és szárított fokhagymát exportált, ami 20 százalékkal marad el az előző év adatától. A visszaesés oka a rendelkezésre álló konténerek hiánya, a tengeri szállítási díjak jelentős drágulása, illetve a koronavírus-járvány miatti kikötőlezárások és késedelmek voltak. Magyarország évi 1000 tonna körüli mennyiségben importál fokhagymát, melynek 40-50 százaléka holland közvetítéssel hazánkba érkező kínai áru. […]

Tovább…

A keveset keresett, de értékes zöldvágott fokhagyma

A zöldvágott fokhagyma fogyasztásának is van értelme. Akárcsak a vöröshagyma esetében, a még szárral, vagy 5-10 centiméteres szárcsonkkal maradó zsenge fokhagyma ugyanolyan értékes és finom, mint a beérett fejek, azonban kevésbé erőteljes az íze és az illata. A gerezdes, de lágy buroklevelű fejek főzéskor és sütéskor egészben is felhasználhatóak. Sok vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaznak. […]

Tovább…

Hiány és drágulás az idei fokhagymapiacon

Leállt a kínai export, ezért árrobbanás várható a fokhagyma piacán. Miközben Ázsia legnagyobb országa a COVID-19 koronavírus-járvány miatt teljesen leállította az Európai Unióba irányuló szállítását, az idei fokhagymaszezon kilátásai a kontinensen is bizonytalanok. A várakozások Magyarországon sem túl derűlátóak, mert a termést az aszály rontja, ráadásul a munkaerőhiány miatt egyre többen hagynak fel a fokhagyma termesztésével. […]

Tovább…

Fokhagymafajták és tulajdonságaik

A magyar konyha egyik legfontosabb zöldség- és fűszernövénye a fokhagyma. Termesztése nem nehéz, legyen szó őszi, vagy éppen tavaszi fajtákról. Az alaposan előkészített magágyat meghálálja, egyes fajták akár 20 t/ha terméshozamot is képesek produkálni. Lássuk hát, melyek a legkedveltebb fokhagymafajták. […]

Tovább…