Új fejes őszi-téli salátafajták a Nunhems kínálatában, tápanyag program a Seedplus Kft.-től

A salátatermesztés Magyarországon kielégíti a nagyjából 1 kg/főre tehető fogyasztási igényt, ehhez jelenleg összesen 440-450 hektáron termesztik ezt a friss leveles zöldséget. A piaci igények folyamatosak, és növekedni látszik a fogyasztás tendenciája. A tél vége, a kora tavasz, illetve a húsvét számítanak a kiemelkedő felhasználási időszakoknak. A hazai piacon a vásárlók elsősorban a világosabb, vékony levelű fejes saláta fajtákat keresik, míg a kereskedők inkább a kicsit vastagabb levelűeket helyezik előtérbe a tárolhatóságuk miatt. A darabos áruként forgalmazott fejes salátánál szempont lett a nagyobb súly is (250-400 gramm), a fejek zártsága és tömörsége mellett.

A fejes saláta termesztése, technológia szerint, elsősorban a fűtetlen fóliákban és szabadföldön valósul meg. Az őszi-téli termesztés során fontos szempont a megfelelő fajtaválasztás, amit a technológiai színvonal és a piaci igények határoznak meg. Fontos még a tetszetős, széles alap, a felálló levélzet, a peronoszpóra, illetve egyéb salátabetegségek (pl. fuzárium) elleni rezisztencia.

1. kép: Salátahajtatás fűtött fóliában (Forrás: szerző felvétele – Hegedűs Richárd – Seedplus Kft.)

A Seedplus Kft. a Nunhems vetőmagok magyarországi forgalmazójaként segítette egy új őszi-téli hajtatásban használható salátafajta-kínálat tesztelését. A termelői tapasztalatok alapján, mint például a koraiság, az egységes méret, súlyos fejek, valamint a jó szedhetőség, ládázhatóság mellett, a teljes peronoszpóra-rezisztencia is hozzájárult ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba került két új fajta is.

A BETHAL korai, gyors fejlődésű, igen jól sűríthető, szépen fejesedő, egészséges alsó levelekkel, igazi 8-as saláta. Súlyos fejeket nevel, könnyen vágható. Ritkább térállásba ültetve képes nagyobb méretet is nevelni, tömött fejképzéssel. Jól pakolható, nem törik, szépen mutat ládában.

2. kép: Bethal (forrás: Pécsi Zoltán – Nunhems Hungary Kft.)

A LEONEL egy igazán tetszetős, világos zöld színű, kifejezetten méretes, 6-os saláta. Az időjárás viszontagságait jól tűri. Gyorsan eléri a piac által kívánt minimum súlyt, de ritkább térállásban képes igazán nagy és nehéz fejeket nevelni. Alsó levelei felvágva, ládában jól mutatnak. Haladós az elkészítése, levelei ellenállóak.

3. kép Leonel (forrás: Pécsi Zoltán – Nunhems Hungary Kft.)

A fajtaválasztás után a palántanevelés a következő sarkalatos pont a fejes saláta termesztésében, ahol az egészséges, aktív gyökérrendszer elérése a cél. A tápanyag- és vízfelvételért felelős hajszálgyökerek és gyökérszőrök megújulása és segítése kiemelkedő fontosságú. A megfelelően gyökeresedett, életerős levelekkel rendelkező palánta jobban tolerálja majd a kiültetési stresszt, illetve a termésbiztonság is javul. A VIVEMA gyökereztető készítményünk optimális auxinszintet tart fenn a gyökeresedésért, stimulálja a hajszálgyökér és gyökérszőrök képződését, védi a gyökereket a szélsőséges külső hatásokkal szemben. Tápanyagfelvételre ösztönzi a növényt, így optimális fejlődést biztosít. Tápanyagokkal támogatja a rizoszférát, amivel folyamatos gyökérnövekedést biztosít. Az ültetéskor, vagy később sérült gyökerek esetén gyorsan elindul az új hajszálgyökerek képződése, biztosítva a gyors regenerálódást és növekedést.

4. kép Salátahajtatás csepegtetéssel (Forrás: szerző felvétele – Hegedűs Richárd – Seedplus Kft.)

A fejes saláta gyors fejlődésű primőr áru, ezért minél hamarabb biztosítani kell számára a megfelelő tápanyagmennyiséget gyökéren és levélen keresztül is. A talajon keresztüli kiegyenlített tápanyagellátásban a tápoldatozás jelenti az egyik legjobb megoldást. A szabadföldi kultúrák csepegtető szalaggal ellátott, illetve mikro szórófejjel öntözött területeinek tápanyag utánpótlási kiegészítőjeként használják a tápoldatozást. A Seedplus Kft. saláta termesztés technológiájában a fenológiához igazodó összetételeket a GREENPLANT öntöző műtrágyacsalád mellett kalciumos (FISIOCAL, CALFON, T1 HAS IDRO), magnéziumos (MAGNESIOGREEN ATTIVATO) és szerves anyag tartalmú kondicionálót (VIT-ORG) is talál, melyet salátás termelőink előszeretettel alkalmaznak.

A fátyolfóliával takart állományok esetén a lombtrágyázás ritkábban alkalmazott tevékenység, bár a tápanyagfelvételi problémák, illetve a szélsőséges időjárás miatt nélkülözhetetlenné válhat. Tavasztól a szabadföldi termesztés elengedhetetlen kelléke lett az aminosavas kezelés is, a különböző stresszfaktorok miatt (hideg, meleg, betegség, sókoncentráció, stb.).

Az aminosavas portfóliónkból a GREIT VG aktiválja az életfunkciókat, csökkenti a kialakult stresszt és növeli a hozamokat. A NUTRIGREEN AD pedig stimulálja a növény természetes anyagcsere-folyamatait, segíti a tápanyagfelvételt és serkenti a növekedést.

A kalcium és magnézium egyidejű kijuttatására született a FOLIACON 22, melyben a tápanyagok 2:1 arányban vannak jelen a termékben, mely a növény számára optimális felvételt biztosít, ezzel segíti a nagyobb, súlyosabb, darabosabb, saláták elérését.

A kalciumhiány megelőzésére és kezelésére alkalmazható még a CALCIOGREEN PS PLUS, mely nitrogén- és kloridmentes formula, biztonságosan használható a salátatermesztés bármely időszakában. A 40% CaO hatóanyag-tartalom formiát komplexben van jelen, ami gyorsan, bioaktív módon juttatja be a növényszövetekbe a szükséges kalciumot. Használatával javul a saláta minősége és pultállósága.

A Nunhems őszi-téli hajtatásra nemesített fajtáiról és a hozzá tartozó tápanyag-utánpótlási technológiáról is részletesebb információkat kap termékfelelős és szaktanácsadó kollégáinktól.

Seedplus:
Web: www.seedplus.hu
Facebook: https://www.facebook.com/seedpluskft
E-mail: seedplus@seedplus.hu
Hegedűs Richárd, termékfelelős
Mobil: +3670 3255 145

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nyerészkedők miatt lesz újra olcsó a saláta ára... A tél folyamán a szokásosnál is nagyobb éremelkedés ment végbe néhány zöldség, többek között a saláta ára változott. A probléma oka már ismert, külföl...
A legveszélyesebb élelmiszer egy gyakran fogyaszto... Nem a tojás és nem is a csirke az ételmérgezések leggyakoribb forrása, de a legtöbb halálos kimenetelű fertőzés ugyanakkor mégiscsak a baromfiakhoz ...
A salátát sokan kedvelik, a kártevők is Főleg a meztelen csigák és a levéltetvek a saláta kártevői, de fonálférgek is gondokat okozhatnak. A saláta termesztési módja alapvetően meghatározza ...
A saláta növényvédelme – állítsa meg a kórok... Leginkább a kórokozók ellen szükséges a saláta növényvédelme, a kártevők megjelenése és jelentősége pedig a termesztési módtól függően változik. Cikkü...
A spanyol aszály borzolta a salátabiznisz szereplő... Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a világ salátatermése az elmúlt években megközelítette a 25 millió tonnát. K...
Rettegnek a salátától Észak-Amerikában Kólibaktériummal fertőzött fejes saláta került forgalomba az Egyesült Államokban, ezért az ottani Járványügyi Központ (CDC) arra kérte az állampolgáro...