A genetikailag módosított, úgynevezett GMO-s zöldségek és gyümölcsök megítélése és elfogadottsága nagyon eltérő a társadalomban. Az így előállított növényeknek ugyanakkor számos előnye van. Ez pedig nem csak a fogyasztókra, de a termesztőkre is igaz. Ilyen a különböző betegségekkel szembeni ellenállás, vagy akár az új, izgalmas ízek kialakítása is.
Az Agrárszektor anyagát szemléztük. Eszerint megoszlanak a vélemények a genetikailag módosított termékekkel kapcsolatban. Sokan teljesen elutasítják őket, vannak azonban olyanok, akik az előnyeit veszik figyelembe. Magyarországon jelenleg tiltott a GMO-s növények termesztése, az Európai Unió országaiban viszont mindenki maga rendelkezhet arról, hogy engedélyezi-e a termesztésüket. A genetikailag módosított gyümölcsök és zöldségek létrehozásának a célja legtöbbször egy bizonyos betegséggel szembeni ellenállás kifejlesztése, illetve egy új íz létrehozása. A portál egy ötös listát állított össze azokról a népszerű zöldségekről és gyümölcsökről, amelyek genetikai módosítása több hasznos tulajdonságot is eredményezett.
Paradicsom
A közelmúltban közölték azt a hírt, miszerint brazil tudósok csípős paradicsom előállítását tervezik. A paradicsomban szintén jelen vannak a chili erejét is adó kapszaicin előállításához szükséges genetikai információk, de alvó állapotban. Van azonban egy olyan génmódosítási technológia, amellyel be lehetne kapcsolni őket, és így a paradicsomban is aktívvá válhatnának. Ez azért lehet hasznos, mert a chilivel ellentétben, a paradicsomot sokkal könnyebb termeszteni. Továbbá gasztronómiai szempontból is érdekes lenne.
Banán
A genetikailag módosított banánok ellenállóak lehetnek a fuzáriumos hervadás betegsége ellen, amely komoly pusztítást okoz nem csak a banán ültetvényeken, de számos más zöldség- és gyümölcs állományában is. A kutatók ezért igyekeznek létrehozni különböző génmódosítási technológiákkal a betegségre ellenálló gyümölcsöket. Arról egyébként, hogy segítheti a betegség megelőzését a fuzáriumszemle, itt írtunk korábban.
Szamóca
Édesebb, őszibarack ízű szamóca előállításán dolgoznak amerikai kutatók a CRISPR-technológia segítségével. Egy 2018-as Európai Uniós bírósági ítélet alapján azonban a CRISPR-rel génszerkesztett élelmiszerekre is az rendelet vonatkozik, amely korlátozza a géntechnológiával módosított növények ültetését és értékesítését. Arról egyébként itt olvashat, hogy tavaly is meggyűlt a baja a szamócát termelő gazdáknak a szezonnal.
Papaja
Egy kutató 1992-ben létrehozta az úgynevezett “Rainbow papaya”-t, ami képes megvédeni önmagát a papaja gyűrűs foltbetegsége ellen. A különleges fajta úgy teszi magát ellenállóvá a betegség ellen, hogy a vírus génjét a saját genetikai kódjába illeszti be. Az új fajta létrehozása azért is számított nagy áttörésnek, mert a foltbetegség mindig hatalmas károkat okoz a papaja ültetvényeken.
Alma
Az úgynevezett “Arctic apple” olyan alma, amely felvágás után nem barnul be. Így nagy előnye, hogy használatával jelentősen csökkenthető az élelmiszerpazarlás. A genetikailag módosított fajta ma még csak az Egyesült Államokban érhető el, a golden, a fuji és a gala típusok kaphatók ilyen változatban is. Ugyanakkor ha Európában is jóváhagyják majd őket, akkor genetikailag módosított termékként kell majd megjelölni azokat.