Fogadjuk el a keserű tényt: veszélyben a magyar hagyma

Bizonyára mindenki ismeri az igazi, magyar vöröshagymát, amely a legtöbb hagyományos ételünk alapját képzi. Hiába eszünk azonban fejenként évente 10-12 kilót belőle, ha a hazai termőterületek nagysága csökken, és a terméshozam is egyre alacsonyabb értékeket mutat. A boltok polcain egyre gyakrabban találkozhatunk külföldről importált zöldségekkel, melyek közül a hagyma sem képez kivételt, így a hazai termés úgy látszik, hogy eltűnőben van szupermarketekből. […]

Tovább…

Ezzel lehet jóval erősebb a magyar hagymaágazat

A magyar hagymaágazat versenyképességének növelését célozza meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyma munkacsoportja. Bár a 2018-as év eredményes volt a termelők szempontjából, az őket összefogó csoport – a piac évről évre jelentős ingadozását ellensúlyozandó – ösztönzi a tárolókapacitások növelését és a szorosabb együttműködést. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás fejenként 10-12 kg, fokhagymából megközelítőleg 1 kg/fő a bevitel. […]

Tovább…