Érdemes már télen elgondolkodni azon, hogy milyen módszerekkel tehetjük gazdaságosabbá kiskertünket. Néhány ötlet megvalósításával ugyanis jelentősen megkönnyíthető a mindennapi kertészkedés. Elég egy kicsit praktikusabban gondolkodnunk, és a vetőmagok ültetési módszerének megváltoztatásával, de akár a kert méretének módosításával is termékenyebbé tehető a kiskert.
A Kiskertblogger cikkét szemléztük. Ebben azt tanácsolják, hogy ne várjunk tavaszig annak átgondolásával, hogy miket csinálhatnánk idén másként és jobban a kiskertünkben. Néhány trükkel ugyanis megkönnyíthetjük a későbbi munkát, és még a kertet is termékenyebbé tehetjük.

Ültesse másképp a magokat, mint eddig!
Amikor a szezonban elkezdi a magok ültetését, a nagyobb konténerek vagy edények helyett használjon inkább tojáshéjat. Így később, amikor majd kiülteti a palántákat a kertbe, elég csak szétrepeszteni a héjat. Vagy egyszerűen levágni a gyökérről és el is ültetheti a növényeit a végleges helyükre.
Használja jókor a talajtakarót!
A téli időszakban egészen addig nem érdemes talajtakarót használni a növényeink körül, amíg meg nem érkezik az első fagy. Ha ugyanis hamarabb kihelyezi a talajtakarót, akkor a meleget a rovarok számára is biztosítja, ezzel pedig megvédi azokat a hidegtől, és könnyebben áttelelnek majd.
Kezdje kicsiben a kertészkedést!
A hatalmas terület helyett érdemes először inkább egy kisebb, körülbelül 100 négyzetméteres kertben elkezdeni a gazdálkodást. Egy kisebb kert könnyebben kezelhető, gyorsabban megtanulható és kitapasztalható a gyomnövények és a kártevők elleni védekezés. Amikor pedig már ügyesebben kezeli a meglévő kertet, fokozatosan növelheti annak méretét.
Tartsa távol a csigákat!
Tegyen zúzott tojáshéjat a növények köré, mert ezzel távol tarthatja tőlük a csigákat. A kártevő az éles felületen nem tud közlekedni és így a növényeiben sem fog kárt okozni. A csigák elleni védekezésről korábban itt és itt is írtunk.
Takarítsuk be a terméseket reggel!
A zöldségek betakarítására a reggel a legkedvezőbb időszak. Ez ugyanis az az idősáv, amikor a legtöbb tápanyagot tartalmazzák a termések, és a hűtőszekrényben tárolva később is vitaminokban bővelkednek majd. Egyes vélemények szerint viszont a paradicsomot és a hagymaféléket nem érdemes a hűtőben tárolni, mert hamar elveszíthetik az ízüket.