Megosztja a magyarokat a gombafogyasztás, összeszedték az előnyeit

Kevés olyan étkezési téma van, mely kapcsán annyira megoszló véleményekkel lehet találkozni, mint a gombafogyasztás esetében. Egyesek kizárják az étrendjükből, mások viszont tudatosan illesztik diétájukba és nyernek belőle hasznos fehérjéket. Azt mégis kevesen tudják, miért válhat a gombából igazán értékes, tápanyagban gazdag élelemforrás és milyen előnyöket kínál a biotermesztési alternatíva. Országos kutatás indult a gombafogyasztás szokásainak felmérésére. […]

Tovább…

Szaporítanák a növénykártevőt az allergiások védelméért

Új biológiai védekezéssel kísérleteznek magyar kutatók a parlagfű ellen, várakozásuk szerint a parlagfű olajosbogár hatékonyan ritkíthatja a gyomnövényt. Ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint az Eötvös Loránd Kutató Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK Növi) sajtótájékoztatóján, Budapesten jelentették be. Kontschán Jenő, az ATK Növi igazgatója szerint a parlagfű olajosbogarakat néhány éven belül mesterségesen felszaporítva lehetne kihelyezni. […]

Tovább…

Kevés az új antibiotikum – a fejlesztés nem tart lépést a rezisztenciával

A szakértők attól tartanak, hogy 2050-re többen halnak majd meg az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozta fertőzésben, mint rákban. A hazai helyzet állattenyésztésbéli aspektusairól Dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, országos főállatorvos nyilatkozott.
Az interneten rákeresve mindenütt azt olvasni, hogy az antimikrobiális rezisztenciát (AMR) a globális egészséget fenyegető legfontosabb biztonsági fenyegetésnek tartják a hozzáértők. A WHO előrejelzése szerint 2050-re – ha nem sikerül hatékonyan beavatkozni – évente 10 millió haláleset és 100 billió dollár gazdasági veszteség írható majd a számlájára. De a jelenlegi uniós halálesetek száma is ijesztő… […]

Tovább…

Krumplitej: a fenntarthatóság új, svéd kincse

A krumplitej, mint tejpótlék, sokkal fenntarthatóbbnak bizonyul az állati eredetű tejtermékekkel szemben. Sőt, még a hasonló növényi alapú termékekhez képest is jobb. Egyre több európiai ország üzletláncainak polcán található meg a svéd újdonság a tejpótló italok között. A már ismert és kedvelt zab-, mandula-, szója- vagy rizs felhasználásából készült növényalapú tejpótlók között így már szerepel burgonya alapanyagú ital is, melynek literenkénti ára átlagosan 900 forint körül alakul. […]

Tovább…

Ma már senki sem spájzol be burgonyából – kevesebbet is főznek

A ‘80-as, ‘90-es években 60–70 ezer hektáron termesztettek burgonyát Szlovákiában, de mára 6–8 ezer hektárra csökkent ez a terület. A korai krumpli aránya a mindenkori vetésterület 10–15 százalékára zsugorodott, bár a pontos vetésterület évente változik. Mint ahogy a klíma is; a valamikori hegyvidéki szövetkezetekből eltűnt a burgonya, ma már a Liptói-medencében sem ritka a kukoricatábla.
A klímaváltozásból nemcsak az aszályos időszakra panaszkodnak, hanem a hőingadozásra is, amit nehezen visel a burgonya. Szlovákia egésze küzd ezekkel, már hegyvidéki területen sem lehet öntözés nélkül burgonyát termeszteni. Az ottani talaj sekély, köves, ahogy egykor mondták: csak káposzta, rozs és burgonya termesztésére alkalmas. […]

Tovább…

Elég nagy baj, hogy a pisztrángok is rá tudnak kapni a drogra

A halaknak is lehetnek drogproblémáik amiatt, hogy a szennyvízhálózatnak köszönhetően akaratlanul is komoly mennyiségű amfetaminszármazékhoz jutnak. Az emberek által fogyasztott, igen nagy mennyiségű kábítószer a felhasználás után rendeltetésszerűen a vécében, majd a csatornában végzi. Ezek a melléktermékek aztán eljutnak vizeke is, ahol a halak lesznek a végső felhasználók. A vadvilágot hosszú ideje mérgezik az ember kábítószerei, ennek hatását rendszeresen vizsgálják is. Most cseh kutatók vizsgálták, hogyan befolyásolja a sebes pisztrángot a folyókba kerülő metamfetamin. […]

Tovább…

Levéltetvek, atkák – igen kellemetlen társaság, de létezik ellenük biológiai védekezés

A nyári meleg kedvez a rovarok fejlődésének, különösen a nagyon gyorsan szaporodó levéltetvek és az atkák keserítik meg az életünket. Ezeknek a kártevőknek ilyenkor két hét sem kell egy újabb nemzedék kialakulásához. Hogyan vehetjük fel velük a harcot természetbarát módszerekkel?
Levéltetűt tavasztól szinte minden kerti növényen találhatunk, különösen a gyorsan fejlődő fiatal hajtásokon szívogatnak. Néhány milliméteres, zöld, sárga, barna vagy fekete, puha testű rovarok, némelyik erősen viaszos. Igen gyorsan szaporodnak, szűznemzéssel és ivaros úton is hoznak létre utódokat. […]

Tovább…

Mi lesz a műanyag csomagolás helyett? Most még az átállás türelmi időszaka tart

A zöldség-gyümölcs értékesítését is érinti, hogy július 1-jétől többféle csomagolóanyagot kivonnak a forgalomból. A meglévő készletek azonban még felhasználhatók, így az átállás zökkenőmentes lesz. Nemcsak az éttermi polisztirol dobozoknak mondunk búcsút, hanem habtálcás zöldséget, gyümölcsöt sem vásárolhatunk. Főként a rövid használati idejű műanyag csomagolóeszközök tűnnek el.
Magyarországon a csomagolószerek exportja és importja közel azonos mértékű, a belföldi termelés körülbelül 50 százalékát teszi ki. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján tavaly Magyarországon 764 milliárd forint értékben, körülbelül 1,3-1,4 millió tonna csomagolóanyagot használtunk fel. […]

Tovább…