Krumplitej: a fenntarthatóság új, svéd kincse

A krumplitej, mint tejpótlék, sokkal fenntarthatóbbnak bizonyul az állati eredetű tejtermékekkel szemben. Sőt, még a hasonló növényi alapú termékekhez képest is jobb. Egyre több európiai ország üzletláncainak polcán található meg a svéd újdonság a tejpótló italok között. A már ismert és kedvelt zab-, mandula-, szója- vagy rizs felhasználásából készült növényalapú tejpótlók között így már szerepel burgonya alapanyagú ital is, melynek literenkénti ára átlagosan 900 forint körül alakul.

Érdekes cikk jelent meg a HVG oldalán gazdaság és fenntarthatóság témakörében. Ebben azt írják, hogy a burgonyából készített tejpótló ital ’DUG’ néven érhető el, amelyet a svédországi Veg of Lund nevű cég készít. A termék kifejlesztését Eva Tornberg, a Lundi Egyetem egyik professzorának kutatásai alapozták meg. Összetevői között szerepel borsófehérje, burgonyakeményítő, repceolaj, cikóriarost, többféle természetes aroma, valamint maltodextrin (egy olyan keményítőalapú adalékanyag, ami az ételek és italok ízének, állagának javításához használnak).

Így néz ki a a DUG, a svéd krumplitej - Fotó: Facebook, DugdrinksUK
Így néz ki a a DUG, a svéd krumplitej – Fotó: Facebook, DugdrinksUK

A környezetvédelem és a krumplitej

A gyártó állítása szerint a termék a fenntarthatóság szempontjából is remekel: az állati eredetű tejtermékekhez képest 75 százalékkal kevesebb a karbonlábnyoma. A növényi alapú tejpótlókkal szemben is jobban teljesített a legtöbb esetben. Ugyanis amellett, hogy kétszer hatékonyabban termelhető, mint a zab, a mandulatejhez viszonyítva 56-od annyi vízre van szüksége.

Jelenleg három fajta változatban kapható az újdonság: az eredeti (1,5 százalékos zsírtartalommal), a nem édesített, és a Barista változat. A termékek litere változó áron, átlagosan 870 forint körül érhető el.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nem csak a szarvasmarha tarka Elképzelhető, hogy az elkövetkező pár éven belül már nem fog akkora problémát okozni egy-egy aszályos vagy túlzottan csapadékos időszak; multifunkcion...
Néhány mondat a burgonya tárolásáról Mire kell figyelni ahhoz, hogy a betárolt burgonya sokáig elálljon és jó minőségű maradjon? Ezeket a szempontokat szedtük most össze cikkünkben. A bu...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...
Burgonyával trükközött, le is bukott Van, aki nem tanul a saját hibáiból sem. Így történt ez egy újfehértói vállalkozóval is, aki a napokban ismét igazolatlan eredetű burgonyát rendelt Le...
Karantén károsítót találtak egy burgonyaszállítmán... A Nébih információi szerint az utóbbi hetekben Heves megyében több zöldségtételt is meg kellett semmisíteni. Egy burgonyaszállítmányt például azért, m...
A piacokon is kötelező az új jelölést használni a ... Ahogyan azt már korábbi cikkünkben megírtuk, szeptember elsejétől új szabályok élnek a burgonya forgalmazására. A pontos fajtamegjelölés mellett a főz...