Levéltetvek, atkák – igen kellemetlen társaság, de létezik ellenük biológiai védekezés

A nyári meleg kedvez a rovarok fejlődésének, különösen a nagyon gyorsan szaporodó levéltetvek és az atkák keserítik meg az életünket. Ezeknek a kártevőknek ilyenkor két hét sem kell egy újabb nemzedék kialakulásához. Hogyan vehetjük fel velük a harcot természetbarát módszerekkel?

Levéltetűt tavasztól szinte minden kerti növényen találhatunk, különösen a gyorsan fejlődő fiatal hajtásokon szívogatnak. Néhány milliméteres, zöld, sárga, barna vagy fekete, puha testű rovarok, némelyik erősen viaszos. Igen gyorsan szaporodnak, szűznemzéssel és ivaros úton is hoznak létre utódokat.

Vannak olyan fajok, amelyek csak egy növényen élnek, és vannak, amelyek nyáron más tápnövényre települnek át
Vannak olyan fajok, amelyek csak egy növényen élnek, és vannak, amelyek nyáron más tápnövényre települnek át (Fotó: Pixabay)

Több mint 70 levéltetűfaj

Minél melegebb van, annál gyorsabban kifejlődik egy-egy nemzedékük. Hazánkban több mint 70 levéltetűfaj él, legutóbb a kajszilevéltetű érkezett meg az országba – állapítja meg némi keserűséggel a magyarmezogazdasag.hu írása.

Vannak olyan fajok, amelyek csak egy növényen élnek, és vannak, amelyek nyáron más tápnövényre települnek át, majd ősszel repülnek vissza a szárnyas hímek és nőstények a fő tápnövényre, hogy lerakják az áttelelő tojásaikat. A soktápnövényű fekete répalevéltetű például tavasszal cserjeféléken szívogat, majd nyáron répaféléken, zöldségféléken, dísznövényeken és gyomokon telepszik meg. A káposzta-levéltetű tavasszal keresztesvirágú gyomokon szaporodik, onnan települ később a termesztett káposztafélék fiatal leveleire. A zöld őszibarack-levéltetűnek sok száz gazdanövénye van, és veszélyes vírusterjesztő.

Számos levéltetű képes vírusátvitelre

Közvetlen kártételüket az esetek nagy részében képesek kiheverni a növények, ugyanis a hajtáscsúcs levelein szívogatnak, nyáluk hatására a levelek elszíneződnek, begörbülnek, felhólyagosodnak, később elszáradnak és lehullanak. Jó néhány levéltetű bőségesen ürít mézharmatot, ami szennyezi a tetűkolónia alatti leveleket, gyümölcsöt vagy éppen a fa alatti tárgyakat, és megtelepszik rajta a korompenész.

Mindezeknél sokkal nagyobb veszély, hogy számos levéltetű képes vírusátvitelre, ilyen például a kis málnalevéltetű, az említett zöld őszibarack-levéltetű, a fekete répalevéltetű, a sárga burgonya-levéltetű, valamint a zselnicemeggy-levéltetű.

Olyan veszélyes vírusokat terjesztenek, mint a dohánymozaik-vírus, a sharka vírus, valamint számos mozaikot, levélsodródást, hervadást okozó vírust.

Elkerülik a vastagabb szövetű leveleket

Minél több tápnövénye van egy levéltetűnek, annál valószínűbb, hogy terjeszti ezeket a vírusokat. A vírusbetegségek legtöbbje élvezhetetlenné teszi a termést, legyen az kajszibarack, paradicsom vagy zöldbab.

A leginkább veszélyben lévő zöldségfélék a burgonya, saláta, uborka, cukkini, dinnye, bab, répa, illetve a csonthéjas gyümölcsök. Számos fajból nemesítettek már vírusrezisztens fajtákat, és a levéltetvek kevésbé támadják meg az erősebben szőrözött, vastag viaszrétegű vagy egyszerűen vastagabb szövetű leveleket.

Tavasszal, hajtásnövekedés idején sárga ragacslapokkal vagy úgynevezett sárga tállal kezdjük el megfigyelni a betelepedésüket. Sárga színcsapdát beszerezhetünk a gazdaboltokban, karóra erősítve a növényállomány felső szintjén helyezzük ki több ponton.

Sárga tálnak élénksárga, legalább arasznyi átmérőjű műanyag tányért használhatunk, amit cukros vízzel töltünk meg, a vízbe csöppentsünk némi mosogatószert a felületi feszültség csökkentésére. Néhány naponta ellenőrizzük a csapdák tartalmát.

Ha hangyák menetelnek fölfelé a fák törzsén, az is utalhat a levéltetvek vagy más mézharmatot termelő szívogatók megjelenésére, ugyanis a mézharmattal táplálkoznak és ezért megvédik a szívogató kolóniákat a ragadozó rovaroktól. Érdemes tehát a hangyák ellen a fa törzsére ragadós övet rakni vagy a tövéhez csalogatóanyagos hangyacsapdát.

Megzavarható a tájékozódásuk

Zöldségeknél ajánlják a talaj takarását ezüstös fényvisszaverő fóliával, ami megzavarja a tájékozódásban a rovarokat: levéltetvek és molytetvek ellen válik be.

A levéltetveket számos természetes ellenség tizedeli, a jól ismert katicabogarak, a zöld fátyolka lárvája, a zengőlegyek és a gubacsszúnyogok lárvái, pókok, fülbemászók, ragadozó poloskák, lágybogarak. A kertben, ahol többféle növényt, fákat, zöldségféléket és dísznövényeket nevelünk együtt, több lehetőségük van ezeknek a rovaroknak a táplálkozásra, sokat segíthetnek a szívogató kártevők elleni védekezésben.

A sárgarépa vonzza a zöldfátyolkákat, egyes ragadozó poloskákat, a hajnalka és a cickafark a katicabogarakat, zengőlegyeket
A sárgarépa vonzza a zöldfátyolkákat, egyes ragadozó poloskákat, a hajnalka és a cickafark a katicabogarakat, zengőlegyeket (Fotó: Pixabay)

Érdemes becsalogatni a hasznos rovarokat

Célzottan is használhatjuk a növénytársítást a hasznos rovarok becsalogatására.

Német adatok szerint a sárgarépa vonzza a zöldfátyolkákat, egyes ragadozó poloskákat, a hajnalka és a cickafark a katicabogarakat, zengőlegyeket.

Permetezésre csak olyan szereket használjunk, amik kímélik a segítőtársainkat, és csak addig, amíg még nem képesek visszaszorítani a levéltetvek szaporodását. A levéltetvek lágy testét kiszárítja a 2-3%-os káliszappanos vagy egyszerű mosogatószeres oldat. A nyári olajok vagy a narancsolaj a légzésüket gátolja meg, illetve a narancsolajnak erősen szárító hatása is van. Mindegyiknél fontos, hogy bő lémennyiséggel és jó fedettséggel permetezzünk, mert csak akkor hatnak, ha bevonatot képeznek a levéltetvek testén.

Nagy melegben, 30 fok fölött ne használjunk olajos készítményt, mert perzselhet.

Használhatunk etil-alkoholt is a pusztításukra, denaturált szeszből készített 1-2%-os oldat nedvesítőszerrel együtt alkalmas növényvédelemre. Az EU hivatalos növényvédőszer-listájára is fölkerült a régi jó csalánlé mint egyszerű anyag a levéltetvek elleni védekezésre.

Az áttelelő tojásokat téli és tavaszi lemosó permetezéssel gyéríthetjük.

Sokkal ellenállóbbak, mint a levéltetvek, jobban bírják a meleget és a szárazságot, nagyon gyorsan szaporodnak
Sokkal ellenállóbbak, mint a levéltetvek, jobban bírják a meleget és a szárazságot, nagyon gyorsan szaporodnak (Fotó: Pixabay)

Biokészítmény is létezik, ami egy trópusi növény, a neem fa magjának rovarölő hatású kivonatát tartalmazza, és jól használható levéltetvek ellen.

A módszerek jók az atkák ellen is

Mindezek a módszerek az atkák ellen is hatásosak, bár ezek a kártevők sokkal ellenállóbbak, mint a levéltetvek, jobban bírják a meleget és a szárazságot, nagyon gyorsan szaporodnak.

Biológiai védekezésben ellenük is hatásosak az olajok, a neem fa magjának kivonata, de legalább 3-6 alkalommal, heti rendszerességgel kell megismételni a kezelést, hogy visszaszorítsuk a károsításukat. Nagy adagú kénnel, valamint kovafölddel is lehet védekezni ellenük.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sürgeti a rágcsálók elleni védekezést a Nébih... A növényvédelmi hatóság arra hívja fel a gazdálkodók figyelmét, hogy haladéktalanul mérjék fel a mezeipocok-fertőzöttséget a veszélyeztetett területek...
A pattogós lepkekabóca Önnek is ismerős a parkok és kertek növényein előforduló, fehéres, vattaszerű bevonat? Vagy az apró, ide-oda röpködő bogarak? Most megtudhatja, mi is ...
Egyre nagyobb gondot okoznak a cserebogarak Pontosabban a cserebogarak lárvái, a pajorok keserítik meg a gazdálkodók életét és mindennapjait. Ezek a talajlakó lárvák akár komplett gyümölcsösöket...
Vigyázzunk a szőlőre, mert erőteljesen támadják... Bolondos időjárás uralkodik az elmúlt hetekben hazánkban, a kártevők azonban nem tétlenkednek. Sok helyen már az atkák is megjelentek, a szőlőkben ped...
Védekezzen az atka ellen: kezelés, vegyszerek, tan... Nehéz az atka ellen védekezni, mert a pókszerű ízeltlábúak a számukra megfelelő körülmények között gyorsan szaporodnak. Teljesen felszámolni a jelenlé...
Ezt tegye a talajlakó kártevők kiszorításáért a ke... A csapadékos időjárás miatt el kell kezdeni a tafrina és a monília elleni védekezést a kertekben, a termelőknek pedig több gombaölő szer is rendelkez...