Drága a vevőnek, ráfizetés a gazdának: az öntözőrendszerekkel menthető meg a burgonyatermesztés

A szárazság a mezőgazdaság minden területét megviseli, de az egyik legnagyobb anyagi kárt a hektáronként 5 ezer eurós befektetéssel járó burgonyatermesz­tésben okozhatja Romániában. A korábbi évek gondjai fokozottan jelentkeznek a termeléshez szükséges anyagok árrobbanása és az aszály miatt. A burgonya megemelkedett piaci ára csak részben fedezi a költségeket. […]

Tovább…

Székelyföldön támogatja a burgonyatermesztést a magyar állam és a Pro Economica Alapítvány

Gyergyószentmiklós határában mutatták be a magyarországi állami támogatással működő Pro Economica Alapítvány által megvalósított, burgonyatermesztéssel kapcsolatos mezőgazdasági beruházásokat. Az alapítvány az elmúlt időszakban mezőgazdasági termeléshez és feldolgozásokhoz nyújtott támogatást a székelyföldi gazdáknak. A sikeresen pályázók száma 4659, és az alapítvány által kifizetett összeg meghaladja a 243 millió lejt, ami nagyjából 18 milliárd forint. A pályázók között azok száma, akik kizárólag pityókatermesztéssel foglalkoznak, meghaladja a 430-at. […]

Tovább…

Krumplitej: a fenntarthatóság új, svéd kincse

A krumplitej, mint tejpótlék, sokkal fenntarthatóbbnak bizonyul az állati eredetű tejtermékekkel szemben. Sőt, még a hasonló növényi alapú termékekhez képest is jobb. Egyre több európiai ország üzletláncainak polcán található meg a svéd újdonság a tejpótló italok között. A már ismert és kedvelt zab-, mandula-, szója- vagy rizs felhasználásából készült növényalapú tejpótlók között így már szerepel burgonya alapanyagú ital is, melynek literenkénti ára átlagosan 900 forint körül alakul. […]

Tovább…

Sok gond származik abból, ha valaki ellenőrizetlen vetőburgonyát ültet

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum zárlati baktérium a korábbiakhoz képest tavaly jóval nagyobb mértékben fordult elő hazánkban. Ennek hátterében nagyrészt a nem fémzárolt, ellenőrizetlen vetőburgonya növekvő mértékű felhasználása áll. Pedig az ebből fakadó anyagi kár kockázata jóval nagyobb, mint amennyi megtakarításra számíthatnak a bizonytalan eredetű burgonyát ültető termelők. […]

Tovább…

Egészségesebb, édesebb és egyszerűbben termeszthető gumóval válthatják ki a burgonyát

A csicsóka egyszerűen termeszthető, kevés törődést igénylő növény. Eredetileg Észak-Amerikában őshonos, az indiánok fogyasztották. Európába a 17. századba került, először Franciaországban és Olaszországban termesztették, később Magyarországon is elterjedt. Ínséges időkben a burgonya helyett ették, amire bizonyíték több népi neve is: csókapityók, földialma, tótrépa. Napjainkban egyre többen fedezik fel újra a burgonyához hasonló, de annál édesebb ízvilágú gumót, ami a biotermesztés egyik legfontosabb növénye lett. Ráadásul nagyon egészséges. […]

Tovább…

Megfelelő mennyiségű és minőségű hazai burgonyafajta kell a növény biztató jövőjéhez

30. alkalommal rendezték meg július 25-én az országos és nemzetközi burgonyatanácskozást, valamint fajta-, növényvédelmi és technológiai bemutatót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán. Augusztinyi András, a fajtakísérletek vezetője elmondta, hogy a nyírteleki-gyulatanyai állomáson idén több mint 50 burgonyafajtával kísérleteznek, együttműködve az ország legjelentősebb nemesítő intézményeivel és vetőgumó-forgalmazóival. […]

Tovább…

A burgonya vetése is indulhat a földeken

A burgonya vetése nem nagy ördöngősség, de van egy módszer, amivel még az átlagosnál is jobb hozamot érhetünk el, ez pedig az előcsíráztatás. Ennek azonban megvannak a maga követelményei, amelyeket ha betartunk, gyönyörű burgonyát termelhetünk földünkön. […]

Tovább…