Még drágábbak lesznek az élelmiszerek

Elkezdődött a drágulás az állati termékeknél az elmúlt hetekben, ráadásul a kormány által bevezetett gabonakiviteli tilalom nyomán a kukorica és a búza ára is csökkent. Így lassan a legnagyobb bajban lévő sertéságazat is erőre kaphat. A fogyasztóknak azonban fel kell készülniük arra, hogy még a mostaninál is jóval magasabb élelmiszerárak jöhetnek a boltokba. […]

Tovább…

Hogy ne legyen újra 5 halott és 46 megbetegedés: kérdőív kitöltését kéri a fagyasztott zöldségek vásárlásáról és fogyasztási szokásairól a Nébih

Új kutatást indít a Nébih a magyar lakosság gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó vásárlási, felhasználási és fogyasztási szokásainak megismerése érdekében. A 2022. március 31-ig kitölthető kérdőív arra is kitér, hogy a fogyasztók mennyire kedvelik a fagyasztott zöldségeket, milyen ételekhez vásárolják őket, és figyelembe veszik-e a jelölésen szereplő felhasználási utasításokat. […]

Tovább…

Kinek jók a malacok játékai, és ki húz hasznot belőlük?

Ki profitál a malacjátékok fejlesztéséből? A malacok, mert van egy kis szórakozásuk, a gazdák, mert kevesebb a farokharapdálás az ólban, vagy az ipar, mert profitot termel az eladásokból? Dr. Irene Camerlink sertésjóléti szakértő kritikus pillantást vet a sertésjátékokra és arra, hogy mire jók.
Az európai jogszabályok kimondják, hogy a sertéseknek minden termelési szakaszban állandó hozzáférést kell biztosítani a környezetet gazdagító anyagokhoz, megfelelő mennyiségben, hogy lehetővé tegyék a megfelelő vizsgálati és manipulációs tevékenységeket (2008/120/EK tanácsi irányelv). […]

Tovább…

Miért és hogyan jó fogyasztani a világ legerősebb paprikáit?

A csípős ízérzékelés az egyik legfurcsább emberi érzékelés. Nehéz olyan ízlelőbimbókat találni a nyelven, amelyek az édesség, a keserűség, a savanyúság vagy a sós íz receptoraihoz hasonlóan tartalmazzák a “csípős íz” receptorait. A Scoville-skála a paprika csípősségét méri. A legutóbb nemesített csili paprika 3 millió Scoville egységet tartalmaz. Miért versengenek a nemesítők abban, hogy minél erősebb paprikát állítsanak elő? […]

Tovább…