Még drágábbak lesznek az élelmiszerek

Elkezdődött a drágulás az állati termékeknél az elmúlt hetekben, ráadásul a kormány által bevezetett gabonakiviteli tilalom nyomán a kukorica és a búza ára is csökkent. Így lassan a legnagyobb bajban lévő sertéságazat is erőre kaphat. A fogyasztóknak azonban fel kell készülniük arra, hogy még a mostaninál is jóval magasabb élelmiszerárak jöhetnek a boltokba.

Már most érezhető a hatása az árak hazai alakulásában annak, hogy a kormány exporttilalmat vezetett be a gabonapiacon. Míg körülbelül egy-két hete egy tonna kukorica még 110 ezer forintért cserélt gazdát, most százezer forint körül alakulnak az árak. A búzánál pedig még látványosabb az áresés, a március eleji 124-125 ezer forintos tonnánkénti ár 110 ezer forintra mérséklődött – mondta a Magyar Nemzetnek Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója.

Az árak már a múlt évben is csúcsra törtek, az orosz-ukrán konfliktus azonban újabb lökést adott a drágulásnak
Az árak már a múlt évben is csúcsra törtek, az orosz-ukrán konfliktus azonban újabb lökést adott a drágulásnak (Fotó: Pixabay)

Az árak már a múlt évben is csúcsra törtek, az orosz-ukrán konfliktus azonban újabb lökést adott a drágulásnak – írta az agrarszektor.hu. Az exportstop bevezetésével ez mérsékelhető, s így időt nyerhetnek az állattenyésztők is. Így az állati termékek ára követni tudja a takarmánypiacon bekövetkező drágulást – közölte a takarmánygyártó cég vezetője.

Sem napraforgómag, sem repce nem érhető el az országban

Kulik Zoltán szerint van elegendő gabona az országban, a tavalyi nagyon gyenge kukoricatermés ellenére bőven van belőle a magtárakban. A búzánál sem kell hiánytól tartani, az olajnövények esetében azonban már más a helyzet, a szakember szerint ugyanis sem napraforgómag, sem repce nem érhető el az országban.

Az extrahált napraforgódara ára jelentősen nőtt az elmúlt napokban. A hazai takarmánygyártók azonban még a magas árak ellenére sem tudnak hozzájutni ehhez az alapanyaghoz. Ennek oka főként az, hogy az Európai Unió rendkívüli mértékben függ az orosz és az ukrán napraforgótól.

Nem csoda, hogy a napraforgó piacán őrült tempóban emelkednek az árak. Még el sem vetettük a napraforgót, de már most bőven 280 ezer forint felett van az új napraforgómag tonnánkénti ára.

 Összehasonlításként tavaly – amikor szintén magasak voltak az árak – 120-140 ezer forintot kértek érte. A gabonapiacot most az fogja meghatározni, hogy ha a háború elhúzódik, akkor nagy valószínűséggel a vetőgépek helyett tankok masíroznak majd az ukrán földeken.

Ha áprilisig nem tudják elvetni a napraforgót az ukrán gazdák, akkor a következő szezonnak is annyi
Ha áprilisig nem tudják elvetni a napraforgót az ukrán gazdák, akkor a következő szezonnak is annyi (Fotó: Pixabay)

A következő napraforgószezonnak is annyi?

Ha pedig áprilisig nem tudják elvetni a napraforgót az ukrán gazdák, akkor a következő szezonnak is annyi. S persze az is kérdéses, hogy ebben a helyzetben mi lesz az ősszel elvetett repcével és búzával. Ahogyan azt sem tudni, hogy a multinacionális feldolgozóüzemekben a konfliktus lezárultával vissza tudnak-e állni a termelésre – mutatott rá Kulik Zoltán. Elmondta azt is, hogy a hazai takarmányipart – s ezzel együtt az állattenyésztőket – mind­emellett a fehérjenövények drágulása is sújtja. Bár az elmúlt évben a szója esetében sikerült megúszni a nagyobb áremelkedést, az idén ebben a szegmensben is komoly drágulás kezdődött.

Sokkal többet fogunk élelmiszerre költeni, mint eddig

Az állattenyésztőket – elsősorban a sertéságazatban – gyakorlatilag a csőd szélére sodorta, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett takarmányköltségek ellenére nem tudták emelni a termé­keik árát.

 Az elmúlt hetekben azonban már a sertéstartók számára is felcsillant a remény. Fél évnyi késéssel ugyan, de megkezdődött az áremelkedés. Míg az élő sertésért három hete még csak 340 forintot fizettek a vágóhidak, ma már a kilónkénti ár eléri az 500 forintot –jegyezte meg. 

Hozzátette, ez még mindig veszteséget jelent a termelőknek, a jelenlegi költségszintek mellett 600 forintos élősertés-árra lenne szükség. Habár attól nem kell félnünk, hogy nem lesz elég élelmiszer az országban, hosszabb távon azonban be kell rendezkednünk arra, hogy a nettó keresetünkből sokkal többet fogunk élelmiszerre költeni, mint eddig.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Az ukrán exportkedvezmény várható hatásai Az Európai Bizottság kezdeményezésére, a jelenleginél kedvezőbb feltételek mellett, még ebben az évben elérhetővé válik az uniós piac Ukrajna számára....
Kombájn alatt a napraforgó Igen, elérkezett ez is: megkezdődik a napraforgó betakarítása. Sok helyen nem lesz gond idén a napraforgószemek nedvességtartalmával, a hőhullám igenc...
Nyomott áraktól rettegnek a napraforgót termesztők... Fejér megyében felzúgtak a kombájnok, megkezdődött a napraforgó betakarítása. Az első adatok szerint közepesnél jobb termés lehet az idei össztermés a...
Nem is forog minden napraforgó, vannak renitensek A napraforgóval foglalkozóknak nem újdonság – de szerintünk senkinek sem – hogy a növény tányérja követi a nap járását. Azonban mint kiderült, nem min...
A tilalom adhat nagy lendületet a magyar napraforg... Magyarország a világ leghatékonyabb napraforgó-termesztő országa, és a környezetszennyezés miatt meghozott európai uniós intézkedés további lendületet...
Ukrajna alaposan rágyúrt a napraforgóra Egyre csak nő a napraforgó vetésterülete Ukrajnában. Megközelítették a technológiailag lehetséges felső határt, de a hozamok terén még mindig van fejl...