Hogy ne legyen újra 5 halott és 46 megbetegedés: kérdőív kitöltését kéri a fagyasztott zöldségek vásárlásáról és fogyasztási szokásairól a Nébih

Új kutatást indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar lakosság gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó vásárlási, felhasználási és fogyasztási szokásainak megismerése érdekében. A 2022. március 31-ig kitölthető online kérdőív többek között arra is kitér, hogy a fogyasztók mennyire kedvelik a fagyasztott zöldségeket, milyen ételekhez vásárolják őket, és figyelembe veszik-e a jelölésen szereplő felhasználási utasításokat. A kutatás segítségével a hatóság átfogó képet kaphat arról, milyen valós kockázatok vannak fogyasztói szinten a termékkategóriával kapcsolatban.

Néhány éve az EU-ban lezajlott egy több országot is érintő, gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó Listeria monocytogenes járvány. Az élelmiszerbiztonsági pandémiában bizonyítottan 46 személy betegedett meg és szorult kórházi kezelésre, valamint 5 haláleset is történt. Szomorú tény, hogy a szennyezés ellenére a megbetegedések megelőzhetők lettek volna, ha a fogyasztók tisztában vannak az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal és azok elkerülésének módjával.

Online kérdőív kitöltését kéri a fagyasztott zöldségek vásárlásáról és fogyasztási szokásairól a Nébih többek között azért is, hogy ne legyen újra 5 halott és 46 megbetegedés
Online kérdőív kitöltését kéri a fagyasztott zöldségek vásárlásáról és fogyasztási szokásairól a Nébih többek között azért is, hogy ne legyen újra 5 halott és 46 megbetegedés

A veszélyforrás azonosítása és csökkentése érdekében a Nébih szeretné felmérni a hazai fogyasztói szokásokat. A hivatal ezen a linken elérhető online kérdőíve többek között arra keresi a választ, hogy 

  • a magyar fogyasztók mit gondolnak a gyorsfagyasztott termékekről, 
  • miket részesítenek előnyben, 
  • vannak-e általános és speciális elkészítési szokásaik, továbbá 
  • elolvassák-e, betartják-e a jelölésen szereplő utasításokat. 

A felmérés arra is kitér, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal a vásárlás, a szállítás, az otthoni tárolás és az előkészítés során.

Kockázatok és kritikus pontok meghatározása a fagyasztott zöldségek adatgyűjtésének céljai között

A kérdőív segítségével a hatóság átfogó képet kaphat arról, hogy melyek a legjelentősebb kockázatok fogyasztói szinten ebben a termékkategóriában. Az eredmények alapján a Nébih egy lakosságnak szóló tájékoztatót is összeállít a későbbiekben, kiemelve a felmérés szerinti kritikus pontokat. Az útmutatóban a hatóság azt is bemutatja majd, hogyan lehet a háztartásokban a gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó élelmiszerbiztonsági kockázatokat a minimumra csökkenteni. Az adatgyűjtés 2022. március 31-ig tart. A kérdőív kitöltése 10-15 percet vesz igénybe. A felmérés ezen a hivatkozáson elérhető.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tiltólistán az olasz bor? 15 helyett hamarosan 90 napig vizsgálódhat a NÉBIH, mielőtt kiadja egy import borszállítmány forgalomba hozatali engedélyét. A magyar hatóság távol ta...
Újabb növényvédő szer került tiltólistára A kisalfold.hu információi szerint Magyarországon nem engedélyezett rovarölő hatóanyagot tartalmazó gombaölő növényvédő szer forgalmazását tiltotta me...
Gazdálkodási Napló és nitrát adatlap információk... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2...
Magyarországon is megjelent a kéknyelv-betegség Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hi...
Elsősorban a munkahelyteremtő támogatások nőnek az... Úgy alakul át az agrártámogatási rendszer jövőre, hogy a forrásokat elsősorban a munkahelyeket teremtő mezőgazdasági ágazatok kapják - tartalmazza a j...
A Nébih rágcsálóirtószer használatát engedélyezte ... A pocokinvázió megakadályozása érdekében többlet rágcsálóirtószer forgalomba hozatalát és felhasználását engedélyezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztons...