Javulnak az inflációs adatok: több élelmiszer is olcsóbb lett karácsony előtt

Jelentős mértékben, az októberi 10,4 százalék után 2023 novemberében 7,1 százalékra mérséklődött Magyarországon az élelmiszerek drágulásának éves üteme. Egyelőre a jövő évi kilátások is kedvezően alakulnak – állapították meg az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatokat értékelve. […]

Tovább…

Újra szárnyalhat a magyar húsgalamb-tenyésztés, debreceni szakkönyv segít ebben

Tanulmánykötetben összegezték a galambhús-termelés szempontjából meghatározó, aktuális molekuláris genetikai kutatásokat a Debreceni Egyetem MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ munkatársai. A szakmai kiadvány a hazai húsgalamb-tenyésztés versenyképességének növelését támogatja. […]

Tovább…

Tovább tart és bővült az árkorlátozás: a darált hús, az élesztő, a kalács és a körte is bekerült

Az alapélelmiszer-árrés korlátozásának meghosszabbításáról és kiterjesztéséről döntött a román kormány – közölte a bukaresti Mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium még az ősszel. A rendelkezés így 2024. január 31-ig marad érvényben. A jogszabály 20 százalékra korlátozza a feldolgozók és a kiskereskedők által alkalmazható megengedett árrést. […]

Tovább…

A biztos spórolás mellett még nyerni is lehet a hűtőhasználati útmutatóval

Különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén karácsonyra. Ez segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában. Az adventi időszakban érdemes időt szánni a hűtőszekrény és a fagyasztórekesz kiürítésére annak érdekében, hogy a karácsonyi fogásoknak és maradékoknak legyen elég hely. […]

Tovább…

Elmondta az UBM Csoport vezetője, hogy melyek lesznek az új célországok a magyar agrárexport számára

Csak a „kitörés” segíthet, a cégeknek előre kell menekülniük a hozzáadott érték növelése és a fejlesztések irányába.  El kell érni az Európai Unióban aktív versenytársak termelési volumenét és minőség szintjét a magyar mezőgazdaságban – mondta a Varga Ákos, az UBM Csoport igazgatósági elnöke. […]

Tovább…

Vácon bukott be a botrányos higiénia és több hiányosság miatt egy albán pékség – fotókkal

Egy Pest vármegyei pékségben és cukrászüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Vác főutcáján található élelmiszeripari üzemben súlyos higiéniai problémákkal és nyomonkövetési hiányosságokkal szembesültek a szakemberek. Az akció során többek között mintegy egy tonna nem nyomonkövethető és lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert vontak ki a forgalomból […]

Tovább…

Új magyar rendelet szabályozza a kistermelők és a kisüzemi élelmiszer előállítók tevékenységét

Megjelent a 60/2023. (XI.15.) AM rendelet a kis mennyiségű, helyi, marginális élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeiről, amely a kis mennyiségű helyi élelmiszer-előállítás feltételeit könnyíti. A cél, hogy segítse a hazai kistermelőket és a „kisüzemi” élelmiszer előállítókat. Módosult a kistermelő fogalma és több feltétel is változott. […]

Tovább…

Időben hullámzó a nyerstej ármozgása

A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 szeptemberében az USA-ban 13 százalékkal, az Európai Unióban 20 százalékkal, Új-Zélandon 22 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2023 45. hetében 4 százalékkal nőtt, míg a sovány és a teljes tejporé egyaránt 8 százalékkal, a cheddar sajté 18 százalékkal csökkent 2022 azonos hetéhez mérten. […]

Tovább…