A cukor világpiaci árai október eleje óta nagyon erőteljesen emelkednek, már 12 éves csúcsra értek. A londoni mezőgazdasági határidős tőzsdén a fehér cukorra vonatkozó szerződés 2024 márciusára kicsivel több mint 742 dollár/t (700 euró) volt (november 7-én), de október 25-én az árfolyam elérte a 747 dollárt is, ami a márciusi határidős ügyletek legmagasabb szintje volt 2011 augusztusa óta. […]
Élelmiszeripar
Helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés: könnyít az agrártárca
Az agrártárca kiemelten támogatja a hazai kistermelőket, és ennek érdekében könnyíti a kis mennyiségű élelmiszer-előállítás, valamint -értékesítés higiéniai feltételeit – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető arra emlékezetett, hogy az elmúlt időszakban reneszánszukat élik a helyi termelői piacok, a kézműves termékek ugyanis egyre keresettebbek a vásárlók körében. […]
A Telia bemutatja az 5G hagymát, az Ekobot projekt következő lépését
Tovább tart és kevesebb rovarirtószert igényel. Gustav Leonhardt, a 2021-es Év szakácsa verseny győztese és Svédország képviselője a 2024-es Bocuse d’Or versenyen, szerint sokkal ízletesebb is. Az 5G hagyma a példa arra, hogy a svéd konyha egyik leggyakoribb alapanyaga az 5G hálózat és az új technológia segítségével egy teljesen új szintre emelkedik. […]
Árfordulat: több élelmiszer is olcsóbb, mint egy évvel korábban
Komoly fordulat mutatkozott az élelmiszerárakban 2023 októberében az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői szerint. Úgy tűnik, elmaradt a kereskedelemben szokásosnak tartott negyedéves áremelés, sőt, több élelmiszer árában csökkenés következett be, nem csak havi, hanem immár éves alapon is. […]
Több sajtkészítmény áfája is csökken, felsoroltunk néhányat
A jövő év január elsejétől áfakulcs-csökkentést hajt végre a kormány, így olcsóbban lehet majd hozzájutni többek között a Túró Rudihoz. Ugyanakkor a módosítás nem csak erre az édességre vonatkozik, az áfakulcs-csökkentés egy sor másik termékre is érvényes lesz. A desszert jellegű sajtkészítmények áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökken. […]
A képzéseken és a kutatásokban is dolgozik a fenntarthatóságért a Széchenyi István Egyetem
A fenntarthatóság támogatását stratégiai célként meghatározó Széchenyi István Egyetem saját standdal és előadásokkal mutatta be a témában végzett oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét a Planet Budapesten, Közép-Európa egyedülálló fenntarthatósági rendezvényén. Az intézmény több, nemzetközi szinten is jelentős projektje szolgálja az élhető jövőt. […]
A szakértő szerint a cukorrépa perspektivikus növény
Ahogy előre sejthető volt, a cukor világpiaci árának az alakulása itthon is meghozta a kedvet a cukorrépa termeléséhez. A tavalyihoz képest több, mint 60 százalékkal nagyobb területen vetettek cukorrépát a magyar gazdák, ennek megfelelően az itthon előállított cukor mennyisége is a kétszeresére nőhet. Árnyalja a képet, hogy több év átlaga alapján, az áremelkedéssel együtt sem volna jövedelmező a termelése. […]
Hogyan maximalizálható a tejhozam eredményezte bevétel?
Az állomány hatékony takarmányozása az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a tejtermelő gazdaságok jövedelmezőségét. A világ minden táján, így Ausztráliában is végzett kutatások többször kimutatták a kapcsolatot a saját termelésű takarmány nagyobb mennyisége és a jobb tejhozam, a magasabb jövedelmezőség között. Ez a takarmányozási rendszertől és a gazdaság intenzitási szintjétől függetlenül érvényes. […]