Csökkenő termelés és drága termék: 12 éves csúcson jár a cukor ára

A cukor világpiaci árai október eleje óta nagyon erőteljesen emelkednek, már 12 éves csúcsra értek. A londoni mezőgazdasági határidős tőzsdén a fehér cukorra vonatkozó szerződés 2024 márciusára kicsivel több mint 742 dollár/t (700 euró) volt (november 7-én), de október 25-én az árfolyam elérte a 747 dollárt is, ami a márciusi határidős ügyletek legmagasabb szintje volt 2011 augusztusa óta. […]

Tovább…

Helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés: könnyít az agrártárca

Az agrártárca kiemelten támogatja a hazai kistermelőket, és ennek érdekében könnyíti a kis mennyiségű élelmiszer-előállítás, valamint -értékesítés higiéniai feltételeit – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető arra emlékezetett, hogy az elmúlt időszakban reneszánszukat élik a helyi termelői piacok, a kézműves termékek ugyanis egyre keresettebbek a vásárlók körében. […]

Tovább…

A Telia bemutatja az 5G hagymát, az Ekobot projekt következő lépését

Tovább tart és kevesebb rovarirtószert igényel. Gustav Leonhardt, a 2021-es Év szakácsa verseny győztese és Svédország képviselője a 2024-es Bocuse d’Or versenyen, szerint sokkal ízletesebb is. Az 5G hagyma a példa arra, hogy a svéd konyha egyik leggyakoribb alapanyaga az 5G hálózat és az új technológia segítségével egy teljesen új szintre emelkedik. […]

Tovább…

Több sajtkészítmény áfája is csökken, felsoroltunk néhányat

A jövő év január elsejétől áfakulcs-csökkentést hajt végre a kormány, így olcsóbban lehet majd hozzájutni többek között a Túró Rudihoz. Ugyanakkor a módosítás nem csak erre az édességre vonatkozik, az áfakulcs-csökkentés egy sor másik termékre is érvényes lesz. A desszert jellegű sajtkészítmények áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökken. […]

Tovább…

A képzéseken és a kutatásokban is dolgozik a fenntarthatóságért a Széchenyi István Egyetem 

A fenntarthatóság támogatását stratégiai célként meghatározó Széchenyi István Egyetem saját standdal és előadásokkal mutatta be a témában végzett oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét a Planet Budapesten, Közép-Európa egyedülálló fenntarthatósági rendezvényén. Az intézmény több, nemzetközi szinten is jelentős projektje szolgálja az élhető jövőt. […]

Tovább…

A szakértő szerint a cukorrépa perspektivikus növény

Ahogy előre sejthető volt, a cukor világpiaci árának az alakulása itthon is meghozta a kedvet a cukorrépa termeléséhez. A tavalyihoz képest több, mint 60 százalékkal nagyobb területen vetettek cukorrépát a magyar gazdák, ennek megfelelően az itthon előállított cukor mennyisége is a kétszeresére nőhet. Árnyalja a képet, hogy több év átlaga alapján, az áremelkedéssel együtt sem volna jövedelmező a termelése. […]

Tovább…

Hogyan maximalizálható a tejhozam eredményezte bevétel?

Az állomány hatékony takarmányozása az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a tejtermelő gazdaságok jövedelmezőségét. A világ minden táján, így Ausztráliában is végzett kutatások többször kimutatták a kapcsolatot a saját termelésű takarmány nagyobb mennyisége és a jobb tejhozam, a magasabb jövedelmezőség között. Ez a takarmányozási rendszertől és a gazdaság intenzitási szintjétől függetlenül érvényes. […]

Tovább…