AIM for Climate: 200 ország az éghajlat stabilizálásáért

Az utóbbi években a világ súlyosbodó természeti csapásokkal, árvizekkel, szárazsággal, példa nélküli hőhullámokkal néz szembe, ami szakemberek szerint az éghajlat változásának számlájára írható. A december elején zárult klímacsúcson (COP28) 27  újabb mezőgazdasági innovációs küldetést (innovációs sprintet) indítottak el az éghajlati innovációért. […]

Tovább…

 A hibridtől eredő kukorica aratta le a sikert

A kukorica a világ egyik legszélesebb körben termesztett növénye. Emberi és állati táplálékként egyaránt használják. Fontossága ellenére eredetét több mint egy évszázada heves viták övezik. A Science-ben megjelent új kutatás most azt mutatja, hogy a modern kukorica egy olyan hibridtől származik, amelyet alig több mint 5000 évvel ezelőtt hoztak létre Mexikó középső részén, több ezer évvel a növény első háziasítása után. […]

Tovább…

Nő a búzafogyasztás az amerikai előrejelzés szerint

Ismét javulnak várakozások: növekedésnek indul a globális búzafogyasztás. Ez derül ki az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) legutóbbi jelentéséből. A decemberi kiadásban az USDA az előző havihoz képest magasabb becslést közöl az Európai Unió, Thaiföld és Dél-Korea takarmányfogyasztására vonatkozóan. Emellett úgy vélik, hogy Kína több búzát fog fogyasztani az emberi táplálkozás és az ipari felhasználás révén. […]

Tovább…

Összefoglalta a hús- és tejalternatívák lehetőségeit az ENSZ Környezetvédelmi Programja

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) új jelentése szerint a hús- és tejalternatívák térnyerése „jelentősen csökkentheti” a globális élelmiszerrendszer környezeti hatásait. A dokumentum, melynek címe „Mi fő? Elemzés a konvencionális állati termékekkel szembeni új alternatívák potenciális hatásáról”, szerint ez a pozitív hatás leginkább a magas- és közepes jövedelmű országokban érezhető. […]

Tovább…

Sok hibát mutatott és 3,5 millió forintos büntetést hozott a növényi fehérjeporok tesztje

A Szupermenta program legfrissebb terméktesztjén növényi alapú fehérjeporokat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével tesztelt 17 csokoládé ízű termék mindegyike ellen hatósági eljárás indult, ugyanis egyik sem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. […]

Tovább…

Képzéssel marad versenyképes a magyar pálinkakészítés

A pálinkakészítés művészete finom egyensúlyon alapul: a megfelelő alapanyagok kiválasztása, a főzési folyamatok pontos ismerete és a minőségellenőrzés kulcsfontosságú. A pálinkakészítő tanfolyamok éppen azért fontosak, mert nem csupán elméleti tudást, hanem gyakorlati készségeket is biztosítanak, így a résztvevők képesek lesznek magas minőségű párlatot előállítani. […]

Tovább…

A méz, a gyümölcslé és a lekvár egyértelműbb címkézését követelik az EU-s képviselők

Az Európai Parlament 2023.12.12-én, kedden 522 igen szavazattal, 13 ellenében és 65 tartózkodás mellett elfogadta álláspontját az úgynevezett „reggeli” irányelvek felülvizsgálatáról. A felülvizsgálat célja, hogy segítse a fogyasztókat tájékozottabb és egészségesebb döntések meghozatalában az olyan termékek esetében, mint a méz, a gyümölcslé, a lekvár, a zselé és a dzsem. […]

Tovább…