Több környezetvédelmi szervezet közlése szerint a világ legnagyobb élelmiszergyártó vállalatai továbbra sem álltak elő megfelelő tervekkel ahhoz, hogy a gyakorlatukat a 1,5 fokos klímacél teljesítéséhez igazítsák […]
Élelmiszeripar
Kecskefarm és kiváló minőségű sajt lett a válások utáni újrakezdés eredménye
Tudás, tapasztalat és pénz nélkül vágtak bele tíz éve a tejhasznú kecsketartásba és a tejfeldolgozásba – mesélte Drávai László, a csóri Drávai Családi Gazdaság alapítója. Drávai László villanyszerelőként végzett, de dolgozott szakápolóként és nyomdai koordinátorként is. Felesége, Zsuzsi közgazdász. Postavezető volt, amikor megismerkedtek. Közvetlenül válás után mindketten a tökéletes újrakezdést remélték a kapcsolattól. Lacinak akkor már volt két kecskéje. […]
Reflektorfényben a tenyésztett és az alternatív fehérjék
A tenyésztett fehérje a következő három évben árparitásba kerül a hagyományos aprított hússal, de az azonos textúra és íz elérése valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe. Benjamina Ballag, a Higher Steaks Limited alapítója és vezérigazgatója szerint az egykor a lakosság számára megfizethetetlennek tartott tenyésztett sejtek feldolgozásának költségei gyorsan csökkennek. […]
A halak ára egyenesen csillagászati lesz – soha nem volt még ilyen drága a karácsony
A pontyszelet kilós ára elérheti a 4 000 forintot, miközben az afrikai harcsa filéje túl is szárnyalhatja ezt idén karácsonyra. A pontyszelet kilós átlagára egyébként 40 százalékkal magasabb idén, mint tavaly ilyenkor, a nagyon durva aszályos időszak pedig a termelőket sem kímélte. A temérdek gond ellenére, a szakember szerint nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni az ünnepekkor […]
Vége Dr. Bognár Lajos korszakának, új országos főállatorvos van Magyarországon
Dr. Pásztor Szabolcs, az Agrárminisztérium Országos Főállatorvosi Hivatali Osztályának korábbi vezetője veszi át az országos főállatorvos hivatalát, míg dr. Bognár Lajos nemzetközi ügyekben tanácsadóként segíti az államtitkár munkáját. […]
Előnyös táplálkozási tulajdonságú és egészséges is a cirok
Lalatiana Rakotozafy a CNAM kutatómérnöke A párizsi Gépro csapatában a növényi nyersanyagok hasznosításán és a késztermékek funkcionalitásának átalakításán dolgozik. Ő foglalta össze, miért előnyös nagyon a cirok. […]
Oktatási programokkal segítik a női gazdálkodókat az élelmiszertermelés javításában
A kifejezetten a női gazdálkodók számára kidolgozott oktatási programok csökkenthetik a nemek közötti megkülönböztetés mértékét a mezőgazdaságban – hallhatta a közönség az EIT Food (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) éves gyűlésének Sokszínűség és befogadás című ülésén. A rendezvény résztvevői az üzleti élet egyik legjobb példájaként a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által tartott TalentA programot ismerhették meg bővebben. […]
Ínyencfalatok házilag – kifizetődik az otthoni gombatermesztés
Olcsóbb és jövedelmezőbb megoldás lehet otthon gombát termeszteni, ha nem akarunk hatalamas összegeket költeni ezekre a zöldségekre. Már több helyen lehet vásárolni az országban termelődobozokat, amelyek tartalmazzák a sprórákat, az oltóanyagokat, így már csak várni kell az első gombanövendékekre. Ezek a blokkok lehetővé teszik azt, hogy otthoni körülmények között termeszthessünk gombákat […]