Ínyencfalatok házilag – kifizetődik az otthoni gombatermesztés

Olcsóbb és jövedelmezőbb megoldás lehet otthon gombát termeszteni, ha nem akarunk hatalamas összegeket költeni ezekre a zöldségekre. Már több helyen lehet vásárolni az országban termelődobozokat, amelyek tartalmazzák a sprórákat, az oltóanyagokat, így már csak várni kell az első gombanövendékekre. Ezek a blokkok lehetővé teszik azt, hogy otthoni körülmények között termeszthessünk gombákat.

Az otthoni termesztés jó opció lehet arra, hogy elraktározzuk, befőttként eltegyük a megtermelt gombát. Hogyan és mennyiért tehetjük meg ezt? Ennek járt most utána a HelloVidék

Jótékony hatások

A gombák jótékony hatásairól már korábban is beszámolt a szaksajtó. A különleges növényfaj már régóta a kínai gyógyítás alapvető eleme, de a modern gyógyászatban is számtalanszor helyet kap. Szakemberek szerint valószínűleg antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, nagyrészt a gazdag D-vitamin-tartalmának köszönhetően. Emellett termel úgynevezett citokin molekulákat, amelyek olyan sejtfehérjék, amely elősegíti a fertőzések leküzdését. A gomba segíti a szív egészségét, javítja a memóriát, erősíti a csontokat, és egyes kutatások szerint csökkenti az öregedés látható jeleit.

 A gomba segíti a szív egészségét, javítja a memóriát, erősíti a csontokat, és egyes kutatások szerint csökkenti az öregedés látható jeleit
A gomba segíti a szív egészségét, javítja a memóriát, erősíti a csontokat, és egyes kutatások szerint csökkenti az öregedés látható jeleit (Fotó: Pixabay)

Jótékony hatásuknak köszönhetően már a legtöbb étteremben, sőt már egyre több foodtruck kínálatában is megtaláljuk a különböző gombafajtákat vagy a belőlük készült szószokat, önteteket. De nem meglepő az sem, hogy egyre többen próbálkoznak meg az otthoni gombatermesztéssel, hiszen a különlegesebb és az extra jó minőségű gombák vagy a belőlük készült készítmények bizony borsos áron vásárolhatók meg. Vajon mennyivel jövünk ki olcsóbban az otthoni termesztés révén, mint ha megvásárolnánk őket az erre szakosodott boltokban.

Közkedvelt alapanyag

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a magyarországi gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnáról több mint 30 ezer tonnára nőtt; a megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek csaknem 60 százaléka exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv. Frissáruként a csiperke és a laska mellett jóval kisebb mennyiségben többek között a shiitake gomba kapható még.

Az egy főre jutó gombafogyasztás Magyarországon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente, de az elmúlt egy-két évben lassú növekedést mutat.

Magyarországon 10-15 nagyobb és 250 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 embert foglalkoztat. A legtöbb csiperkegombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a belföldi piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, amelynek legnagyobb termőhelye Kecskemét.

Vegyes a bolti kínálat

Hogy pontosabb képet kapjunk a jelenlegi gombahelyzetről, a HelloVidék körbenézett a legnagyobb áruházak kínálatában:  milyen áron kínálják az egyes gombafajtákat.

A Tesco online shopjában találunk csiperkét 639-969 Ft/üveg áron, shiitake gombát 699 Ft/csomag áron, ördögszekér gombát 899 Ft/csomag áron, portobellót pedig 999 Ft/csomag áron.

Az Auchan online webshopjában csiperkét 499-1699 Ft/doboz áron vehetünk, attól függően, mekkora csomagot szeretnénk. Laska 549 Ft/csomag áron kapható.

A Spar online polcain csiperkét 399-829 Ft/csomag áron találunk, laskagombát 599 Ft/csomag és shiitake gombát 699 Ft/csomag áron vehetünk.

A AKI PÁIR adatbázisa szerint a vidéki fogyasztói piacok kínálatában az látszik, hogy

a csiperke 1000-1290 Ft/kg,

a laska 1500-2500 Ft/kg,

a vargánya 6500 Ft/kg áron kapható.

A vidéki nagybani piacokon a következő árakkal lehet találkozni:

a csiperke 800 Ft/kg

a laska 900 Ft/kg áron kapható.

Mennyibe kerül az otthoni termesztés?

Hogy feltérképezzék, mennyiből jönne ki, ha otthon szeretnénk termeszteni, megnézték, mennyibe kerül egy ládányi gomba. Ehhez a Gombajó és a Gomba tanya kínálatát vették alapul a HelloVidék munkatársai. Kiderült, hogy az így megvásárolt gombákból jóval olcsóbban jöhetünk ki, mint a boltban vásárolt termékekből. Már az első szüreteléskor visszahozza az árát!

A Gombajó portálon termődobozokat, termőládákat és termőzsákokat vásárolhatunk, ezekkel egyszerűen nevelhetjük fel saját gombáinkat. A termékek átszövetett, termesztésre kész alapanyagot tartalmaznak, mellyel nincs más dolga, mint letermeszteni azokat.

Árak tekintetében a következőképp alakul a kínálat:

termődoboztermőblokktermőzsák
csiperkegomba1 800 Ft4 450 Ft2 980 Ft
laskagomba3 000 Ft2 600 Ft3 480 Ft
shiitake gomba3 480 Ft
süngomba3 480 Ft
pecsétviaszgomba3 480 Ft

Ha ilyen dobozokat szeretnénk vásárolni, arra kell számítanunk, hogy az első szüret kb. 30-40 nap után történhet meg. Amit még érdemes tudni, hogy egy termődoboz élettartama 1,5-6 hónap, és a termés várható mennyisége legfeljebb 1,5-3 kg szokott lenni.

Megnézték a hasonló termékekkel dolgozó Gomba tanya kínálatát is, hogy ők milyen árakkal dolgoznak. Az látszik, hogy kínálatukban kevesebb gombatípus szerepel, de ők ügyelnek a termőzsákok utóéletére is.

A laskagomba termőzsákban 1500Ft/db áron szerezhető be, a csiperkegomba 12-15 kg-os termőzsákban 1780Ft/db áron kapható. Ezen felül a laska és csiperkegomba letermett zsákja kiválóan alkalmas trágyázásra, talajjavításra, valamint a laskagomba termőzsákja kiszárítva kiváló tüzelőanyag.

Összességében elmondható, hogy olcsóbb és jövedelmezőbb megoldás lehet ez a módszer, ha nem akarunk hatalamas összegeket költeni gombákra. Már több helyen lehet vásárolni az országban termelődobozokat, amelyek tartalmazzák a sprórákat, az oltóanyagokat, így már csak várni kell az első gombanövendékekre. Ezek a blokkok lehetővé teszik azt, hogy otthoni körülmények között termeszthessünk gombákat. Ez pedig jó opció lehet arra, hogy elraktározzuk, befőttként eltegyük a megtermelt gombát, hiszen mint ismeretes, az egy főre jutó gombafogyasztás Magyarországon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente. Ettől pedig többet tudunk termelni akár egyetlen doboz felnevelésével is.

A legfontosabb jogszabályok

Azok, akik nem költenének drága kapszulákra, vagy nincs a közelükben olyan zöldségbolt, ahol a különlegesebb, egészségesebbnek fémjelzett fajtákat meg tudnák vásárolni, érdemes elgondolkodni az otthoni termesztésen. Persze mielőtt fejest ugrana valaki a gombák megvásárlásába jó, ha tudja, milyen feltételeket kell megteremteni az egyes fajoknak. Esetleg vonatkozik-e jogszabály a gombatermesztőkre, amit mindenképp be kell tartani?

A legfontosabb változás az elmúlt időszakban talán az volt, amikor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett jogszabály-módosítás nyomán egyszerűbbé vált a gomba-fóliasátrak létesítése. A jogszabályi változással az elsőfokú építésügyi hatóságok számára egyértelművé vált a gomba-fóliasátrak építésiengedély-kötelezettség alóli mentessége, ami – hasonlóan a többi fóliasátorhoz – jelentősen rugalmasabbá teszi a jövőbeni fejlesztéseket.

A különböző gombák termesztésére, gyűjtésére az engedélyt a Földművelésügyi Minisztérium állítja ki, de csak annak, aki a gomba-szakellenőri tevékenységhez megfelelő képesítéssel rendelkezik. Érdemes szem előtt tartani, hogy aki kereskedelmi céllal termesztene vagy gyűjtene gombát, annak nem csak engedélyre, de különböző dokumentumokra is szüksége lesz. Ezekben kell feltüntetni olyan fontos információkat, mint például az áru címkéjén a gyűjtő vagy forgalmazó neve, címe, valamint a termék származási helye is.

A különböző gombák termesztésére, gyűjtésére az engedélyt a Földművelésügyi Minisztérium állítja ki, de csak annak, aki a gomba-szakellenőri tevékenységhez megfelelő képesítéssel rendelkezik
A különböző gombák termesztésére, gyűjtésére az engedélyt a Földművelésügyi Minisztérium állítja ki, de csak annak, aki a gomba-szakellenőri tevékenységhez megfelelő képesítéssel rendelkezik (Fotó: Pixabay)

Így csináld!

Egzotikus és különleges gombák széles választékát termeszthetjük otthon, köszönhetően az olyan zseniális megoldásoknak, mint például a spórákkal beoltott tápközeg, amelyből a gombák fejlődhetnek. Érdekes, hogy a boltokban ritkábban elérhető fajták sokkal könnyebben termeszthetők otthon, mint a legegyszerűbb és leggyakoribb csiperke. Éppen ezért érdemes elolvasni az Agrárszektor tanácsait is, ezekből kiderül, hogy mire érdemes odafigyelni az otthoni termesztés során, mikor kell megvennünk a termesztőközeget, illetve hogyan csináljuk.

A legtöbb gombazsák évszaktól függetlenül felhasználható. Egyes készletekben külön találni a termesztőközeget, amelyet be kell oltani a gombaspórákkal, másokban már eleve beoltott termesztőközeget találni. A termesztőközeg lehet trágya, fűrészpor, faforgács vagy kávézacc.

A gombák nem igényelnek fényt a növekedésükhöz, meleget viszont igen. A spórákból a kalapos gombákká fejlődő fehér gombafonalak kialakulásához 21 fokos hőmérséklet szükséges. A gombák a növekedéshez rengeteg nedvességet igényelnek.

Ügyeljünk arra, hogy a gombazsák és a micéliumok mindig nedvesek legyenek, ezért naponta kétszer nedvesítsük őket. Tarthatjuk a gombát világos szobában, de ne érje közvetlen napfény a zsákot, mert akkor könnyen kiszárad.

Ha szakboltban vásároljuk a termesztőkészletet, ott részletes termesztési útmutatóval szolgálnak az adott gombához. Szedéskor óvatosan fogjuk meg az egész gombatelepet a tövénél, csavarjuk és húzzuk, így egyszerűen letörjük őket a zsákról. Azonnal fogyaszthatók.

A termődobozok, blokkok és oltóanyagok lehetővé teszik, hogy otthoni körülmények között termeszthessen valaki gombát. A termékek átszövetett, termesztésre kész alapanyagot tartalmaznak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...