Reflektorfényben a tenyésztett és az alternatív fehérjék

A tenyésztett fehérje a következő három évben árparitásba kerül a hagyományos aprított hússal, de az azonos textúra és íz elérése valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe. Benjamina Ballag, a Higher Steaks Limited alapítója és vezérigazgatója szerint az egykor a lakosság számára megfizethetetlennek tartott tenyésztett sejtek feldolgozásának költségei gyorsan csökkennek.

Ballag a Nemzeti Farm Management Konferencián beszélt a küldötteknek: „három éven belül szeretnénk elérni az árparitást a Tesco és a Morrisons áruházakkal, de hogy pontosan olyan legyen, mint a hús, az még egy kicsit tovább tart.”

A tenyésztett fehérje a következő három évben árparitásba kerül a hagyományos aprított hússal, de az azonos textúra és íz elérése valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe
A tenyésztett fehérje a következő három évben árparitásba kerül a hagyományos aprított hússal, de az azonos textúra és íz elérése valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe (Fotó: Pixabay)

Csirkefalatkák és csirkemell

Három évvel ezelőtt a Just Eatnek sikerült sejtekből csirkehúst termesztenie, és a szingapúri székhelyű Esco Aster szintetikus biológiai szerződéses gyártó céget választotta a csirkefalatkák és csirkemell, valamint a csirkeaprító gyártására. A legtöbb kormány azonban nem helyezte a feltörekvő iparágat a napirendje élére, és a korábbi előrejelzések, amelyek szerint a termesztett húsok piaca 2030-ra a globális húspiac 10%-át fogja elfoglalni, jelenleg valószínűtlennek tűnnek.

Ballag elismerte, hogy az ágazat egyik problémája az volt, hogy a termékek marketingjére és márkázására hagyatkoztak, amikor a technológia még nem állt teljesen rendelkezésre, és nem tudta teljesíteni sem a költségeket, sem az érzékszervi élvezetet.

Elmondta, hogy a Higher Steaks a megfelelő technológia kifejlesztésére összpontosít. A legmodernebb sejttenyésztési technikákat alkalmazva a vállalat egy kis sejtmintát vesz egy állatból. A sejteket ezután gazdag és állatmentes növekedési táptalajjal etetik. Amikor a sejteket növesztik, a tudósok úgy irányítják őket, hogy izommá, zsírrá és más típusú szövetekké alakuljanak, hogy jelenleg szalonnát és sertéshasat képezzenek.

Rovarok

Dr. Thomas Farrugia, a Beta Bugs Ltd. alapítója és vezérigazgatója elmondta a küldötteknek, hogy a cég célja, hogy a fekete katonalégy (BSF) fajták kifejlesztésével és forgalmazásával a rovarfehérje-ellátási lánc hiányzó láncszemét biztosítsa. Az olyan rovarok, mint a BSF-lárvák nagy sűrűségben nevelhetők, ami azt jelenti, hogy viszonylag kis területen több tonna fehérje állítható elő, ami kis léptékben csökkenti a takarmányadagok költségeit.

A Beta Bugs a biotechnológiák és a Roslini Innovációs Központ genetikai nemesítési programjának kombinációjával az ipari igényekre optimalizált BSF-fajtákat hoz létre. Ezeket a fajtákat aztán el lehet adni azoknak a gazdáknak, akik a rovarfehérjét közvetlenül a takarmányukban kívánják felhasználni, vagy takarmánygyártóknak kívánják értékesíteni.

Beléptek a rovarágazatba is

Farrugia kiemelte a Big Dutchmannal való partnerséget, amely közel 100 éve a baromfi- és sertéságazat takarmányozási rendszereinek élvonalában van, de most a rovarágazatba is belépett. A Big Dutchman a rovartenyésztő gazdaságok sajátos igényeihez igazította megoldásait, és beltéri és kültéri használatra alkalmas silókat kínál a takarmánytároláshoz szükséges tartozékokkal együtt. InsectMixpro nevű terméke folyékony takarmányt biztosít a rovarok számára, és a rovarokból származó korpa pelletálása is a vállalat napirendjén szerepel. Szárítórendszerei révén a teljes gazdálkodást képes beállítani szerves trágya előállítására.

Farrugia szerint a rovarok helyettesíthetik a szóját, de még mindig vannak jogszabályi akadályok. Eközben az Egyesült Királyság Élelmiszer-szabványügyi Hivatala által az ehető rovarokra vonatkozó nagy-britanniai átmeneti rendelkezésekkel kapcsolatos gondolatokról folytatott konzultációt az Élelmiszer- és Takarmányozási Rovarok Nemzetközi Platformja (IPIFF) üdvözölte.

Átmeneti időszak Angliában, Skóciában és Walesben

Az IPIFF elmondta, hogy tagjai örömmel fogadják annak lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság az új élelmiszerekről szóló uniós rendelet alapján törvényben rögzített átmeneti időszakot fogadjon el az ehető rovarok piacra lépésére Angliában, Skóciában és Walesben.

A Szövőhálózat szintén üdvözölte a konzultációt, mondván, hogy az nagyszerű a folyamatos fogyasztói felvilágosítás szempontjából: „Az, hogy teljes körűen reklámozhatjuk és oktathatjuk a fogyasztókat, előrelépés az ehető rovarok iparának nyitottabbá tétele felé. A rovaroknak részesedést kell szerezniük az alternatív fehérjék piacán, és ez a szakpolitikai javaslat egy lépéssel közelebb visz ehhez”.

(Forrás: poultryworld.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...