Nem nyugszik a Fertő-tó környékén a helyzet, veszélyben az egyedi szikes élővilág

A Fertő-tó magyar oldalán kezdett turisztikai beruházást túlzónak és természetkárosítónak tartják a tájat védő helyiek, a Greenpeace és a közvélemény egy része. A cölöpházakat lerombolták, a parti nádas egy szakaszát kiirtották és lebetonozták. Egy interjúban dr. Rodics Katalin biológus, a Greenpeace szakértője sorolta fel a Fertő értékeit, amelyek miatt érdemes megmenteni a tavat. […]

Tovább…

Megvizsgálták, melyik a legszennyezőbb, hazánkban jelen lévő élelmiszerlánc

Felmérést végzett a Greenpeace környezetvédelmi szervezet arról, mennyire terhelik a környezetet a hazai élelmiszerláncok egyszer használatos műanyaggal és csomagolóanyagokkal. A vizsgálat középpontjában az állt, mennyi a csomagolásmentes termék a polcokon, van-e lehetőség újratöltésre és újrahasznosításra az üzletekben. […]

Tovább…

Választanunk kell a rántott hús és a gyermekeink jövője között?

Globálisan kell csökkenteni a hús- és tejtermékek előállítását, valamint -fogyasztását 2050-re, hogy elkerülhetőek legyenek a földi életet veszélyeztető klímaválság katasztrofális hatásai – állítja a Greenpeace új nemzetközi jelentésében. Összefoglaltuk, mire alapozza az állítását a világ egyik legnagyobb környezetvédelmi szervezete. […]

Tovább…

Többet árt, mint használ – óvatosan ezzel a szerrel!

A haszonnövények háromnegyede kizárólag akkor terem, ha megfelelő beporzásban részesül, amiért elsősorban a méhek a felelősek. A vadon élő poszméhek egyedszáma viszont rohamosan csökken, köszönhetően az intenzív mezőgazdaságnak. Sok rovarirtó szer – főleg a rendkívül megosztó neonikotinoidok – ugyanis közvetlenül károsítják a beporzók egészségét. […]

Tovább…