Kávé, kakaó és vanília termesztése a trópusi területeken

A trópusi országokban, ahol a kistermelők száma magasnak mondható előszeretettel foglalkoznak kakaó, kávé és vanília termesztésével, ugyanis ezek igen megbízható jövedelemforrások az ott élők számára. Számos országban pedig a földhasználat változását adja, különösen az agrár-erdészeti termesztés területén, ahol a termesztés során árnyékot adó fákkal kombinálják a növényeket. Úgy gondolják a gazdálkodók, hogy ezek a növények nagyban elősegíthetik az ökológiailag fenntartható termesztés kialakítását. […]

Tovább…

Laborban termett hús után jön a laborban termett kávé is

Olyan kávéhelyettesítő terméken dolgoznak a kutatók, ami egy petricsészéből származik. A kutatók célja, hogy a növénytermesztésnél fenntarthatóbb módon állítsák elő a világ egyik legnépszerűbb italát. Az alternatív terméket nem kávészemekből őrlik, hanem egy, a növényből származó sejtcsoportból növesztik bioreaktorban megfelelő hőmérséklet, fény és oxigénellátás mellett. Amint megpörkölik, a porból ugyanúgy lehet kávét főzni, mint a hagyományos kávéból. […]

Tovább…

Újabb csapás érte a termesztőket: tovább drágulhat a kávé

Váratlan fagybetörés érte a brazil kávéövezet szívét. Mindez a jövő évi termésre lehet nagyon kedvezőtlen hatással, miután az idén az aszály okozott komoly gondokat a legnagyobb kávétermelő országban. Az események hatására a kávé jegyzése 13 százalékos drágulást követően az árupiacokon 6,5 éves csúcsra ugrott. A kávécserjék jelentős része károsodott, a jelentések szerint az évente 40 és 50 millió zsákot termelő országban jövőre 1 és 2 millió zsákkal kevesebb lehet a végső termés. […]

Tovább…

Napi 500 kiló saláta lesz a kávézaccból

Szingapúrban a kávékapszulák több, mint 70 százaléka végzi a szemétben. A Nespresso vállalat hamar rájött, hogy a kapszulás kávéja fenntarthatatlan, rengeteg szemetet termel, és az egyre környezettudatosabb vásárlók emiatt nem ezt a márkát fogják választani. Ezért a kapszulát az újrahasznosítás segítségével népszerűsítik és azzal az ötlettel álltak elő, hogy organikus, vertikális gazdaságban használják fel a kávézaccot. Az eredmény pedig napi 500 kiló biosaláta lett. […]

Tovább…