Az eddigieknél háromszor hatékonyabb vírusmentesítési eljárást fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központjának és az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének kutatói.
A burgonyatermesztésben kiemelkedő jelentőségű az egészséges vetőgumó használata. A burgonyát fertőző és a vírusos vetőgumóval is terjedő betegségek ugyanis akár 80%-os termésveszteséget és jelentős minőségi romlást is okozhatnak. Az új vetőmagkezelési módszert a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabadalmi oltalom alá helyezte – olvasható a Debreceni Egyetem által közzétett beszámolóban.
„Az egészséges vetőgumó-előállítás alapja a fertőzött növények laboratóriumi körülmények között történő vírusmentesítése, majd a kezelt alapanyagok szövettenyésztéssel történő felszaporítása. Ez a növény-biotechnológiai eljárás a mindennapi mezőgazdasági gyakorlat része” – mondta a btk.unideb.hu-nak Dobránszki Judit, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központjának vezetője. A vírusok eloszlása azonban a növényben nem egyenletes.
Az eljárás során a hajtáscsúcsból kivágott szövet laboratóriumi tenyésztésével vírusmentes alapanyagokat nyerésére van lehetőség. Egyes esetekben hő- és kemoterápia alkalmazására is szükség van.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy nehéz helyzetben vannak jelenleg a hazai burgonyatermesztők. Hogy mennyire, azt egy most indult felmérés igyekszik feltárni, amihez kérik minden érintett segítségét. Tehát, ha Ön burgonyatermesztő kattintson ide, hogy kiderüljön tényleg olyan nagy-e a baj. |
A burgonya vírusmentesítése esetében leggyakrabban a kemoterápiát alkalmazzák. A kezelés során legtöbbször a humán gyógyászatban is használt Virazollal (Ribavirin) akadályozzák meg a vírusok szaporodását.
A készítmény segítségével körülbelül 30%-os hatékonysággal lehet vírusmentes palántákat létrehozni.
A növény-biotechnológiai eljárásra alapozott vírusmentesítés révén az egészséges növények – kedvező élettani állapotuknak köszönhetően – jó kiindulási alapot biztosítanak a kórokozómentes szaporításához.
A kifejlesztett kezelési mód segítségével olyan vetőalapanyag állítható elő, amely jobb termésátlagot és egészségesebb termést biztosíthat a gazdálkodóknak.