Jelentősen emelne az uniós zöldség-gyümölcs promóciós összegen a Freshfel Europe

Kétnapos szakmai konferenciát rendezett az Európai Bizottság július 12-én és 13-án, melynek egyik fő témája az európai agrár-élelmiszeripari promóciós politika felülvizsgálata volt. Az európai friss zöldség-gyümölcs termékszövetség, a Freshfel Europe a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását ösztönző promóciós célú keretek növelését szorgalmazta. Anyagunkból kiderül, milyen fontos, a termelőket is érintő témákról volt szó. […]

Tovább…

Egyszerűbben árulhatják termékeiket a kistermelők

Egy idei jogszabályváltozásnak köszönhetően rugalmasabb rendszerben adhatják el saját termékeiket a kistermelők, mert szinte minden alapanyag feldolgozásával előállított termék értékesíthető a rövid élelmiszerláncban. Ráadásul már nem csak a termelő, de közeli hozzátartozója vagy alkalmazottja is értékesítheti ezeket az árukat. A családi gazdaságoknak nagy segítséget jelenthet, hogy az alapításukról szóló szerződés benyújtására a veszélyhelyzet végéig van lehetőség. […]

Tovább…

A mai tejipar 10 év múlva eltűnik a brit milliárdos szerint

Jim Mellon milliárdos brit üzletember és emberbarát az Euronews Interview című műsorában mondta azt, hogy szerinte a tejipar 10 éven belül eltűnik, illetve a világ húsjellegű termékeinek fele növényi alapú lesz. Ez utóbbiakkal egyébként már ma is ismerkedik az emberiség, több cég is fejleszt ilyen irányban. A sejt alapú mezőgazdaság segítségével laborokban igyekeznek előállítani húsmentes húsokat. Anyagunkból kiderül, mit vár a tejipar jövőjétől a vagyonos vállalkozó. […]

Tovább…

Ízlik a magyar nyuszi a világnak – a kanadaiak is megkóstolhatják

A világon előállított nyúlhús mennyisége 1961 és 2012 között több mint háromszorosára nőtt, 2012-ben meghaladta a 1,4 millió tonnát. Az elmúlt fél évszázadban megváltozott a termelés kontinensek szerinti megoszlása. Amíg Európa 91%-os részesedése 1961-hez képest 2012-re 40% alá csökkent, addig Ázsia már a világ termelésének több mint felét (52%) adta. Az egyes kontinensek nyúlhústermelése a nyúltenyésztésben vezető szerepet betöltő országok teljesítményétől függ.
Az országok rangsorát 1993-ig Olaszország, azóta pedig Kína vezeti, 2012-ben a két ország együtt a termelés több mint kétharmadát adta. A legnagyobb növekedést a távol-keleti ország érte el, amely 2012-ben 735 ezer tonna nyúlhúst, a világ termelésének 52%-át állította elő. Kínában a nyúlhús mint egészséges élelmiszer előállítását a kormány is támogatja. […]

Tovább…

Növénygénbank: bármikor életre kelthetők az évtizedekkel ezelőtt lefagyasztott magok

Ötvennégyezer növényfajta génjét őrzik a több mint hatvanéves múltra visszatekintő tápiószelei génbankban, amelynek a portfóliójába ma már a haszonállatgén-megőrzés is beletartozik. Az eredményeik igazolják: életképesek az évtizedekkel ezelőtt lefagyasztott magok. Évek óta kutatják többek között, hogy milyen hazai babfajták válthatnák ki az állattakarmányozásban fontos szóját.
Hogy miért éppen a Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán fekvő Tápiószele lett a központ székhelye? A történet az 1800-as évek végéig nyúlik vissza, amikor Szelényi Lajos orvos, akinek a tulajdonában volt a terület, a végrendeletében örökül hagyta a birtokot az intézmény elődjének számító, növényfajta-kísérletekkel foglalkozó intézetre. A mai génbanknak megfelelő tevékenységet 1959 óta folytat a központ, hivatalosan innen datálják a krónikájukat. […]

Tovább…

Kén és szulfát az étrendben: ok az aggodalomra?

A kéntartalmú vegyületek a sertések számára nélkülözhetetlen elemek. Azonban egyre nagyobb aggodalomra ad okot a kénforrások túlzott mértékű használata a takarmányban, mivel a szulfátok szubsztrátként szolgálhatnak a szulfátredukáló baktériumok fokozott kénhidrogén-termeléséhez, ami hatással lehet a bélrendszer egészségére és a szennyvíz összetételére is.
A francia takarmány-adatbázis alapján a nyers takarmányok teljes kéntartalma 0,5 g/kg-nál kevesebbtől 10 g/kg-ig terjedhet. Ezek a különböző kénértékek magának az anyagnak az összetételétől, de a származásától és/vagy feldolgozásától is függenek. A teljes gabonafélék (búza, kukorica) kéntartalma viszonylag alacsony, általában 1,3 g/kg közelében van. A gabonafélékből készült takarmányok, például a kukoricaglutén-liszt kéntartalma azonban meghaladhatja a 10 g/kg-ot. […]

Tovább…

Kiéleződött a harc az antibiotikumok használata ellen a sertéságazatban

Az Egyesült Államokban történelmi mélypontra csökkent az orvosilag fontos antimikrobiális szerek használata a sertéstelepeken, miután 2017-ben hatályba lépett egy fontos irányelv. Várhatóan az új, egészséggel kapcsolatos, gazdaságon belüli technológiák és alternatív terápiák segítenek abban, hogy ez így is maradjon.
Más országok sertéságazatával együtt az amerikai is komoly lépéseket tett az orvosilag fontos antimikrobiális szerek (MIA) használatának csökkentése érdekében. Az egyik nagy lépés 2017. január 1-jén történt, amikor az állatgyógyászati takarmányokról szóló irányelv (VFD) hatályba lépett. Ez országszerte keretet biztosított az állatorvosok számára a takarmányokban történő MIA-felhasználás engedélyezéséhez. […]

Tovább…

Soha ilyen mélyponton nem volt a hazai burgonyatermesztés

Egyre kisebb területen egyre kevesebb burgonyát termeszt az ország. Fénykorában elérte a 60 ezer hektárt az étkezési terület, ma alig nyolcezernél tartunk. Ehhez hozzájárult a feldolgozóipar megszűnése, az uniós csatlakozással még nyitottabbá váló határok, és a klímaváltozás sem segít az ágazat szereplőinek.
Ha kitekintünk a határainkon túlra, évek óta területcsökkentést szorgalmaz az unió a tagállamok felé. Idén 20 százalék volt az előirányzott terv, ami csak részben teljesült, de így is 2018 óta a legkisebb vetésterülettel, 1,6 millió hektárral számolhatunk. […]

Tovább…