Burgonya: igen sokféle kártevő dézsmálja – fel kell készülni a védelemre ellenük

A burgonyának több állati kártevője van, talán a legjelentősebb a Mexikóból származó – az amerikaiak révén elterjedten kolorádóbogárnak „becézett” – melegigényes burgonyabogár. Tápnövénye még a burgonya mellett a tojásgyümölcs és a paradicsom.

Hazánkban először 74 évvel ezelőtt, 1947-ben Héderváron találták meg. Bogár alakban a talajban telel, zömmel 10-15 cm mélyen, laza talajon pedig 20 cm-nél mélyebbre is lehúzódik. Évente két nemzedéke van, de a nemzedékek összefolynak. Az áttelelő bogarak tavasszal, március végétől május végéig jelennek meg.

A burgonyabogarak eleinte csak vándorolnak, a tojásrakás május végén kezdődik. A bogár a tojásokat csoportosan helyezi el a burgonya leveleinek fonákjára. A tojásból kikelve 4 lárvastádium alatt fejlődik ki a burgonyabogár.

A burgonya kezdeti fejlődését elősegítő helyes agrotechnikával és tápanyagellátással, a burgonyafélék családjába tartozó gyomok irtásával védekezhetünk
A burgonya kezdeti fejlődését elősegítő helyes agrotechnikával és tápanyagellátással, a burgonyafélék családjába tartozó gyomok irtásával védekezhetünk (Fotó: Pixabay)

A bogár a leveleket karéjozza, súlyos esetben tarrágást okoz – figyelmeztet a magyarmezogazdasag.hu cikke.

Védekezés

A burgonyabogár ellen a burgonya kezdeti fejlődését elősegítő helyes agrotechnikával és tápanyagellátással, a burgonyafélék családjába tartozó gyomok irtásával védekezhetünk.

Fátyolka

A lárvák hámozgatnak, az idősebbek lyukat rágnak. A kifejlett lárvák a talajba húzódnak, bábkamrát készítenek maguknak, és néhány nap múlva bábbá alakulnak. Természetes ellenségei a tojást és lárvákat ragadozó poloskák, az imágókat futóbogarak, madarak (fácán, fogoly) fogyasztják.

Levéltetvek a burgonya levélfonákján

A kémiai védelem a fiatal lárvák ellen a leghatékonyabb, ezért május végén, június elején az első lárvanépesség ellen javasolt permetezni. Második védekezésre az új nemzedék imágói ellen kerül sor rendszerint június végén, július elején. Az időjárási viszonyoktól függően szükségessé válhat újabb védekezés július végén, augusztus elején a második nemzedék lárvái ellen rovarölő szerekkel.

A fátyolka természetes ellenségei a tojást és lárvákat ragadozó poloskák, az imágókat futóbogarak, madarak (fácán, fogoly) fogyasztják
A fátyolka természetes ellenségei a tojást és lárvákat ragadozó poloskák, az imágókat futóbogarak, madarak (fácán, fogoly) fogyasztják (Fotó: Pixabay)

A burgonyán több levéltetűfaj károsíthat, a gyakorlatban a legtöbb gondot a zöld őszibarack-levéltetű és a sárga burgonya-levéltetű okozza.

A levélfonákon, illetve a hajtásokon szívogató levéltetvek erős fertőzöttség esetén akadályozzák a növény fejlődését a növényi nedvek elvonása által.

Jelenlétük főleg vetőburgonya-termesztéskor veszélyes

E kártételüknél sokkal nagyobb jelentőségű a vírusbetegségek terjesztése, ezért jelenlétük főleg vetőburgonya-termesztéskor veszélyes. A szárnyas alakok betelepedése az állományba már májusban megkezdődhet. A szárnyatlan alakok felszaporodása kedvező időjárás esetén június–július folyamán történhet. A hőségnapok beköszöntével, július közepére általában befejeződik a tömegszaporodás.

Védekezés

A védekezés alapja, különösen vetőburgonyában, a kártevő korai felismerése. A szárnyasok betelepülését sárga tálcsapdákkal, valamint az állomány gyakori szemlézésével állapíthatjuk meg.

A vírusfertőzés megakadályozása céljából a gyommentes környezet, a gyomirtás nagyon fontos.

A levéltetvek elleni kémiai védekezést már az első egyedek megjelenésekor meg kell kezdeni. Általában elegendő a levéltetvek elleni védekezést a burgonyabogár elleni permetezéssel egy menetben és azonos rovarölő szerrel végezni. Ebben az esetben a mindkét károsító ellen hatékony szereket ajánlott választani.

Meg kell még említeni a burgonya gyökerét és gumóit károsító drótférget, a pattanóbogár lárváját, valamint a pajorokat is (mint például a cserebogárpajor).

Ellenük szükség esetén talajfertőtlenítéssel tudunk védekezni. A cserebogarakat csapdázással össze lehet fogni, így a talajban gyökeret rágó lárvák nem tudnak évekig károsítani.

Biomódszerekkel gyéríthetjük

A krumplibogarat úgy ritkíthatjuk a legegyszerűbben, ha hajnalban összefogdossuk őket, vagy a tyúkokra bízzuk ezt a munkát, ha tartunk baromfit a kertben. Először az áttelelt bogarak keresnek maguknak táplálékot, amit a földön gyalogolva közelítenek meg, ritkán röpülnek. Ezért alaposan megnehezíthető a dolguk, ha a burgonyaágyásokat az előző évitől minél messzebbre alakítjuk ki. Az őszi és tavaszi kapálással is csökkenthetjük a jelenlétüket.

Ugyancsak hatékony, ha a sorközöket és körben az ágyást szalmával takarjuk, mert az megnehezíti a bogár mozgását, és kedvező mikroklímát teremt a lárvákat szívesen fogyasztó futóbogaraknak.

A korai betelepedés meggátlására alkalmas még az úgynevezett bogárfogó árok, amit az ágyás körül, 45 fokos dőlésszögű parttal kell kialakítani, és műanyag fóliával lehet kibélelni. A belegyalogoló bogarak zöme nem tud kimászni belőle. Ide rázhatjuk le a már burgonyára jutott kártevő bogarakat és lárvákat is.

A használható rovarölő szerek

Burgonyánál három, kiskertben is használható rovarölő szert vethetünk be, kettő közülük gyakorlatilag azonos: a Coragen és a Corprima 20 SC hatóanyaga a klórantraniliprol, adagjuk 2 ml 10 liter vízhez. Egy tenyészidőben kétszer szabad használni, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő 28 nap.

A Laser Duplo II. kategóriájú rovarölő szer, hatóanyaga a spinozad. Adagja 2-2,5 ml 10 liter vízhez, és egy tenyészidőben háromszor szabad használni. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 14 nap.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Néhány mondat a burgonya tárolásáról Mire kell figyelni ahhoz, hogy a betárolt burgonya sokáig elálljon és jó minőségű maradjon? Ezeket a szempontokat szedtük most össze cikkünkben. A bu...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...
Sürgeti a rágcsálók elleni védekezést a Nébih... A növényvédelmi hatóság arra hívja fel a gazdálkodók figyelmét, hogy haladéktalanul mérjék fel a mezeipocok-fertőzöttséget a veszélyeztetett területek...
A pattogós lepkekabóca Önnek is ismerős a parkok és kertek növényein előforduló, fehéres, vattaszerű bevonat? Vagy az apró, ide-oda röpködő bogarak? Most megtudhatja, mi is ...
Burgonyával trükközött, le is bukott Van, aki nem tanul a saját hibáiból sem. Így történt ez egy újfehértói vállalkozóval is, aki a napokban ismét igazolatlan eredetű burgonyát rendelt Le...
Karantén károsítót találtak egy burgonyaszállítmán... A Nébih információi szerint az utóbbi hetekben Heves megyében több zöldségtételt is meg kellett semmisíteni. Egy burgonyaszállítmányt például azért, m...