Igazi csodaszer a méhkenyér: kicsit drága, de olcsóbb a virágpornál és a méhpempőnél

Minden mézfajta rengeteg természetes és rendkívül értékes anyagot tartalmaz, így járulva hozzá az egészséges immunrendszer fenntartásához. Vannak azonban olyan kevéssé ismert méhészeti „melléktermékek”, amelyek még nem kerültek be a köztudatba, bár egyre többet és egyre több fórumon hallani róluk.

A méhészeti ágazat valahogy túlélte a hosszan elhúzódó kora tavaszi fagyok okozta károkat, de bizonyos mézfajták nagyon megsínylették az időjárást, így alig van belőlük országosan, ezért pedig nagyon megemelkedtek az árak. Így járt az akác-, a hárs-, de a repceméz sem idén döntött csúcsot, ami a mennyiséget illeti, mert a minőségre szerencsére nem lehet panasz.

Az akácméz a multiknál sokkal drágábban kapható, mint a termelői piacokon a termelőnél
Az akácméz a multiknál sokkal drágábban kapható, mint a termelői piacokon a termelőnél (Fotó: Pixabay)

Sokak előtt ismert a virágpor és a méhpempő számos jótékony hatása, a méhkenyérről azonban először hallanak.

Porcsin István hajdúnánási méhész – a HellóVidék írt róla korábban – megosztotta az olvasókkal az aktuális felvásárlói mézárakat is, hordósan 2300-2500 forintért veszik meg a termelőktől a kereskedők az akácmézet, és bár a köztudatban nem így szerepel, de a multiknál sokkal drágábban kapható, mint a termelői piacokon a termelőnél.

Míg a hiper- és szupermarketek polcain kilónként 4500 forintot is elkérnek a mézért, a méhészek 3500 Ft körüli áron értékesítik személyesen az árut, legyen szó akácról, hársról vagy selyemfűről, ráadásul a bolti minőség sok esetben meg sem közelíti a termelőtől közvetlenül megvásárolt méz minőségét.

De mi a helyzet a méhkenyérrel?

Mivel a méhkenyérnek gyakorlatilag nem a mézhez, hanem a méhekhez van köze, így az előállításukkal foglalkozó méhészetek idén is rendelkeznek megfelelő mennyiséggel szerencsére ebből a nem olcsó, de szinte mindenre jó csodaszerrel.

100-200 grammos kiszerelésben 3000-6000 Ft körüli áron juthatunk hozzá a tiszta és természetes méhkenyérhez. Vagyis olcsóbb a virágpornál és a méhpempőnél, ugyanakkor szobahőmérsékleten, jól lezárva hosszan megőrzi a minőségét, és legalább annyira hasznos, mint azok. Sőt azok is fogyaszthatják, akik pollenallergia miatt esetleg érzékenyek a virágporra. Ahogy korábban beszámolt már róla a HellóVidék, ha valaki allergiás a virágporra, megeshet, hogy allergiás lehet bizonyos típusú mézekre és méhészeti termékekre is:

Tévedés azt hinni, hogy aki allergiás a virágporra, az a mézre és a többi méhészeti termékre is feltétlenül túlérzékeny. Ez mindössze csak a betegek 5-10 százalékára igaz. Egyáltalán nem törvényszerű tehát, hogy annak, aki kellemetlen tüneteket produkál a pollentől, a méhészeti termékektől is tartózkodnia kell. Megelőzési célzattal, vagy azért, mert valamilyen virágporra allergiás, senkinek sem kell lemondani a méz fogyasztásáról. Kizárólag abban az esetben, ha már korábban jelentkeztek a tünetek – tanácsolja dr. Balogh Katalin allergológus.

De mi a méhkenyér?

A méhkenyér a kaptárban természetes körülmények között erjesztett virágpor. A méhek a virágport a kaptárba viszik, és a lép sejtjeibe ürítik, ahol ezt egy kis mézzel és különböző enzimekkel keverik, ezután viasszal leszigetelik. A kaptárban található mikroorganizmusok, a hőmérséklet és a páratartalom hatására a virágpor egy sor biokémiai átalakuláson megy keresztül, majd 3 hónap természetes erjedés után méhkenyérré formálódik.

A virágpor egy sor biokémiai átalakuláson megy keresztül, majd 3 hónap természetes erjedés után méhkenyérré formálódik
A virágpor egy sor biokémiai átalakuláson megy keresztül, majd 3 hónap természetes erjedés után méhkenyérré formálódik (Fotó: Pixabay)

A méhkenyér, a méhek alapeledele, ezért is nevezik a méhek kenyerének, amely számos jótékony hatással van az emberi szervezetre is, és könnyebben emészthető, mint a virágpor.

A méhkenyér, vagy más néven perga a méhek legfontosabb táplálékforrása, ezzel táplálják azokat a lárvákat és méheket, amelyekből nem lesz királynő, ugyanis a királynőlárvák méhpempőt fogyasztanak.

A méhkenyér tartalmaz minden esszenciális aminosavat, gazdag vitaminokban, különösen fontos K-vitamin-tartalma, rengeteg enzim és flavonoid van benne.

Méhkenyér, igazi csodaszer

A méhkenyeret számos betegség kezeléséhez használják, így vérszegénység, szívelégtelenség, infarktus, szélütés, gyomorfekély, gyomorhurut, férfi meddőség, terhességi betegségek és női betegségek kiegészítő kezelésére egyaránt. A méhkenyér helyreállítja az agyi keringést agysérülések és szélütés után, jótékonyan hat jó- és rosszindulatú daganatok (mióma, fibróma) esetén is.

A méhkenyér elősegíti a szervezetben az új sejtek képződését, azaz fiatalító hatású, és gyorsan gyógyítja a sérüléseket, sebeket. Növeli a szervezetben a vörösvérsejtek számát.

Leginkább ajánlott hepatitisz, álmatlanság, stressz, memóriazavarok, magas koleszterinszint és emésztési zavarok ellen. Segíti a gyermekek memóriájának fejlődését, a súlynövekedésüket, és védi őket az elhízás ellen is. Méhpempővel együtt még hatékonyabban segítik az immunrendszer egészséges működését.

Méhkenyér fogyasztása

  • Nyersen önmagában, reggelente vagy délelőtt, lassan elrágcsálva
  • Mézzel keverve, reggelente éhgyomorra
  • Fekete bogyós gyűmölcsökkel reggelente vagy délelőtt
  • Müzlivel, tejjel keverve délelőtt, reggel vagy délután
  • Virágporral keverve

Kinek, miért ajánlott a méhkenyér?

A méhkenyér sok szempontból értékesebb, mint a virágpor főként azért, mert különféle virágporszemcséket, több egyszerű cukrot és több K-vitamint tartalmaz, továbbá több olyan anyagot, amelyeket a szervezet könnyebben hasznosít.

Gyerekeknek

A gyermek szervezete sokszor a rossz minőségű ételek következtében alultáplált. A gyermekeknek néhány szétmorzsolot méhkenyérszemet könnyen beadhatunk müzli, tej vagy éppen édességek, sütemények társaságában. A méhkenyér csakúgy mint a virágpor étvágyserkentőként is fontos szerepet játszhat ebben az életkorban. Számos kutatás során igazolták jelentőségét a vérszegénységgel kapcsolatos problémák esetén.

A fiatal gyermekek szervezete számára létfontosságú a sok gyümölcsben és zöldségben gazdag táplálkozás. Ha ez nem áll rendelkezésre folyamatosan, előfordulhat, hogy nem megfelelően fejlődik a gyermek teste és idegrendszere. A méhkenyér nagyban hozzájárul a gyermek egészséges fejlődése alatt folyamatosan jelentkező tápanyagiény pótlásához.

Serdülőknek, fiatal felnőtteknek

A serdülő szervezet számára létfontosságú a kiegyensúlyozott táplálkozás. A felnőtté válás időszakában a méhkenyér képes kiegyensúlyozni a szervezetben a különböző tápanyagok szintjét, így elkerülhető a vitaminok, ásványi anyagok és cukrok túlzott jelenléte vagy a hiányuk. A méhkenyér segíti az ebben az életkorban gyakran előforduló táplálkozási zavarok elkerülését. A méhkenyér hozzájárul az immunrendszer megerősödéséhez azáltal, hogy ellátja a szervezetet a hiányzó tápanyagokkal. Stimuláló hatást gyakorol számos aminosavra, ami a kiegyensúlyozott testi fejlődésben, a növekedésben segít ebben az életkorban. A méhkenyér növeli a vörösvérsejtek számát.

Kutatásokkal igazolták, hogy a méhkenyér stimulálja az agyalapi mirigyet. A méhkenyér egy rendkívül jó szelén forrás – ráadásul a szelén itt bioaktív formában fordul elő. A méhkenyér tele van flavonoidokkal is. A méhkenyér hatóanyagai hozzásegítik a fokozott igénybevételnek kitett szervezetet a belső stressz csökkentésében, a stressztűrő képesség kozozásában.

A méhkenyérrel megóvhatja a korosztály az emésztőrendszerét, hogy a belek jó állapotban legyenek a későbbi évek során is. Az orvosok is elismerik, hogy az egészséges hosszú élet alapja, a jól működő bélflóra és emésztőrendszer, mely képes nagy hatékonysággal hasznosítani a tápanyagokat. A méhkenyér megóvja az emésztőrendszert, javít az emésztés minőségén, ezzel támogatja más tápanyagok hatékonyabb felszívódását a szervezetbe.

35 és 50 év között

A méhkenyér fokozza a sejtek energiaellátását, növeli az ATP szintet. 35 év felett csökken a szervezetben a Q10 szintje, egyre gyakrabban fordulnak elő hibák a sejtekben, könnyebben fáradunk. A méhkenyér kúrák ebben a életkorban segítenek a 10-20 évvel korábbi fizikai és szellemi teljesítmény megtartásában.

Ebben az életkorban egyre több salakanyag halmozódik fel a szervezetben, például a bélrendszerben és az erekben, így egyre fontosabbá válik az évenkénti 1-2 méregtelenítés. A méhkenyér nagy előnye, hogy egyszerre segíti a belek, a máj és az erek méregtelenítését is.

A méhkenyér, főként magas szelén és flavonoid tartalmával, nagymértékben hozzájárul a szervezet antioxidáns védelméhez, így lassítható a sejtek öregedése.

50 év felett

Ebben az életkorban sokak számára egyre gyakoribbak az egészségügyi problémák. A méhkenyér jótékonyan hat a koleszterinszintre és az erek állapotára. Tele van flavonoidokkal. Növeli a hemoglobin szintet is a vérben és a változó korban lévő hölgyeknél is jelentősen képes csökkenteni a tüneteket.

Sokaknak a mája nem működik megfelelően 50 év felett. A méhkenyér egyik fontos hatóterülete a máj méregtelenítése. Számos apiterapeuta nagyon pozitív eredményeket ért el a legsúlyosabb májbetegségek esetén is, mint a hepatitisz.

A méhkenyér fogyasztásával megerősíthető a szervezet, ellátható tápanyagokkal. A méhkenyér szedhető akár folyamatosan, hosszú ideig, megszakítások nélkül is (a méhpempővel, propolisszal vagy virágporral ellentétben).

A méhkenyér a prosztata problémákkal küszködő férfiak számára is nagy segítség lehet. Számos kutatás igazolta, a méhkenyér prosztata megnagyobbodás vagy különböző prosztata működési rendellenességek során kifejtett jótékony hatását.

Adagolása és tárolása

  • gyerekeknek: minimum 1 teáskanál naponta (3g)
  • felnőtteknek: minimum 1 evőkanál naponta (5-10g)
  • A méhkenyeret étkezés előtt vagy után fél órával fogyasszuk, jobb felszívódás érdekében minél több ideig kell a nyelv alatt tartani.
  • A kúra elején kisebb adag ajánlott, amelyet fokozatosan 1 evőkanálig növeljük.
  • A méhkenyér tárolása: jól bezárva, szobahőmérsékleten (15-20 °C), nedvességtől és fénytől óvott helyen.

Bizonyos esetekben a napi ajánlott adag növelhető, szakértő ajánlásával. Az erjesztési folyamatnak köszönhetően a méhkenyér fogyasztható azok számára is, akik érzékenyek a virágporra. Pont ezért is tárolható szobahőmérsékleten anélkül, hogy elveszítené gyógyhatásait. Nagy segítséget nyújthat csökkent immunrendszer esetében, természetesen stimulálva és megerősítve ennek működését növelve a védekező képességet a vírusos időszakban.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támoga... Az Európai Bizottság 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő 3 évben. A finans...
600 millió forint támogatást igényelhetnek a magya... A méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az agrártárca új támogatási ko...
Február 28-ig lehet jelentkezni az idei méhegészsé... Az Agrárminisztérium a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatás első évi sikere után 2020-tól megduplázta a támog...
Precíziós méhészet – az informatika szerepe ... A méhek nagyon kényes rovarok, különböző betegségek üthetik fel a fejüket közöttük, amelyek nem csak néhány példány, hanem akár egy egész kolónia öss...
A mézelő méhekre halálos betegség kialakulásának h... Egy új tanulmány szerint az Egyesült Királyság területén található mézelő méhcsaládok esetében egyre gyakoribb a vírusos megbetegedés. A Newcastle Eg...