Nem volt jelentős kiesés a szaporítóterületeken, lesz elég magyar vetőmag

Zajlik a tavaszi kalászos vetőmag-forgalmazási szezon. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint elegendő mennyiségű és minőségű tavaszi árpa és zab vetőmagot vethetnek a gazdálkodók. A tavaszi árpa vetőmag szaporító-területe az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékos emelkedést mutat. A 6 ezer tonna körül várható fémzárolt termés akár 100 százalékos felújítási arányt is jelenthet a kalkulált, tavalyitól 10 százalékkal nagyobb vetésterület esetén is. A gabonapiacon tapasztalható jelenlegi magas felvásárlási árak területnövekedést eredményezhetnek. […]

Tovább…

Van igény a tehéntejnél háromszor drágább zab alapú tejhelyettesítőkre

A német Agrarheute portál igyekezett választ keresni arra, miért háromszor olyan drága a zab alapú tejhelyettesítő, mint a tehéntej. Nem a zab ellen érveltek, de az alapanyag árával egészen biztosan nem indokolható a tehéntej és a zabital ára közötti háromszoros különbség. A zabitalok 90-95 százaléka víz, és a fennmaradó maximum 10 százalék zabért sem kell túlságosan sok pénzt fizetniük a gyártóknak. […]

Tovább…

Nem lesz hiány az idén a tavaszi kalászos vetőmagból

Nettó 105 ezer forintos tájékoztató árat tesz közzé a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a tavaszi árpa, valamint a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira. Egy érdekes jelenség miatt egyelőre csak találgatni lehet a tényleges tavaszi vetés nagyságát és vetőmagigényét. Azonban a szervezet tájékoztatása alapján idén elegendő mennyiségű tavaszi kalászos vetőmag áll a gazdálkodók rendelkezésére. […]

Tovább…

Elkészült a milliárdos gluténmentes zabfeldolgozó üzem Nyíregyházán – képekkel

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán. Az 1,3 milliárd forint értékű beruházás átadásán a nyírségi megyeszékhelyen Szurovcsák András ügyvezető igazgató beszélt arról, hogy a társaság kutatási-fejlesztési projektjében vizsgálta meg, hogy mely gluténmentes növények termeszthetőek ipari mértékben, amelyekből gluténmentes pékáru előállítására alkalmas lisztkeverékek állíthatók elő. Azt is megnézték, hogy ehhez milyen malomipari technológiákat szükséges kifejleszteni. […]

Tovább…