A magyar földimogyoró lehet a klímaváltozás egyik nyertese

Az idei év – az aszály miatt – nem kedvezett, a kukorica, de egy sor gyümölcs termesztésének sem. Szakértők szerint, a klímaváltozásnak arra a szakaszára érkeztünk, amikor bizonyos kultúrák már nem is lesznek gazdaságosan termeszthetők a közeljövőben, míg mások elterjedhetnek itthon. Az egyik ilyen növény a földimogyoró lehet. […]

Tovább…

Majd a klímaváltozás eldönti, mi kerülhet a tányérunkba…

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás megváltoztatja, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energiabevitelének 80%-át, és kalóriáink mintegy fele búzából, kukoricából és rizsből származik. Ám e növények némelyike nem fog jól megteremni az éghajlatváltozás okozta magasabb hőmérséklet, kiszámíthatatlan esőzések és szélsőséges időjárási jelenségek mellett […]

Tovább…

Van nyertese is a klímaváltozásnak? Igen! A földimogyoró…

A földimogyoró az Újvilág szülötte, Észak- és Dél-Amerikában egyaránt elterjedt, de Szíriában sem ismeretlen. Szűkebb környezetünkben Romániában és Bulgáriában találkozhatunk vele, és hazánkban is termesztették már az 1950-es években.
Balla Zoltán fajtanemesítő 2013-ban kezdett foglalkozni a földimogyoróval Nagy János professzor fölvetésére, sokan jártak a növények csodájára a bemutatókertben. Valamikor az Alföldi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet rendelkezett saját fajtával, amit Kiszombori névre kereszteltek. Az 1950-es években Medgyesegyházán már mintegy 300 hektáron termesztették, ám rövid időn belül abbahagyták, mert nem tudták kielégíteni a rendkívül nagy kézimunkaerő-igényét. […]

Tovább…