Zab helyett árpa: jó választás a metán csökkentésére

A Svéd Agrártudományi Egyetem kutatói megállapították, hogy az árpa helyettesíthető zabbal a fűszilázs alapú takarmányozással etetett tejelő tehenek takarmányában, így az állatok teljesítményének csökkenése nélkül csökkenthető a CH4-kibocsátás.

Amellett, hogy a metán hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, a tanulmányok szerint a tehenek CH4-termelése a takarmánytól függően 2-12%-os energiaveszteséget jelent. Ennek következtében a takarmányadalékok folyamatos keresése mellett ugyanilyen fontos a gyakori alapanyagok metántermelésre gyakorolt hatásának összehasonlítása is.

Termelési tanulmányok azt találták, hogy az árpa zabbal való helyettesítése a tejhozamot ugyanazon a szinten tartja
Termelési tanulmányok azt találták, hogy az árpa zabbal való helyettesítése a tejhozamot ugyanazon a szinten tartja (Fotó: Pixabay)

A mérsékelt éghajlaton a zabot és az árpát gyakran használják koncentrátumkiegészítőként a tejelő tehenek takarmányában. Korábbi termelési tanulmányok azt találták, hogy az árpa zabbal való helyettesítése a tejhozamot ugyanazon a szinten tartja, sőt, akár növelheti is a tejelő tehenek tejhozamát – írja az allaboutfeed.net elemzése .

A korábbi in vitro vizsgálat

A jelenlegi vizsgálaton dolgozó kutatók az árpa és a zab összehasonlításának eredményeit elsősorban a korábbi in vitro vizsgálat alapján jósolták meg. Abban a vizsgálatban a zab CH4-csökkentő hatása az árpához képest megerősítést nyert; az inkubált zab alapú takarmányok CH4-kibocsátása 8,9%-kal volt alacsonyabb az árpa alapú takarmányokhoz képest.

Ebben a vizsgálatban a kutatók értékelték az árpa fokozatos zabbal való helyettesítésének hatását a bélrendszeri CH4-kibocsátásra, a bendőfermentációra, a takarmány emészthetőségére, a tejtermelésre és az energiafelhasználásra fűszilázs-alapú takarmányt fogyasztó tejelő teheneknél. 16 laktáló északi vörös tejelő tehén teljes vegyes takarmányt kapott [58:42 takarmány:koncentrátum szárazanyag (DM) alapon]. A takarmányt kizárólag fűszilázs (Phleum pratense) adta, fehérjekiegészítésként repcemaglisztet (a takarmány DM-értékének 10%-a). A gabonakiegészítők a takarmány DM-értékének 30%-át tették ki. Az árpát fokozatosan helyettesítették az alábbiak szerint:

– 100% árpa: 0% zab
– 67% árpa: 33% zab
– 33% árpa: 67% zab
– 0% árpa: 100% zab

A takarmány-adalékanyag felére csökkenti a tehenek kibocsátását

Egy új dániai projekt célja a tejelő tehenek metánkibocsátásának 50%-os csökkentése egy olyan hármas hatású takarmány-adalékanyag segítségével, amelyet a bélrendszeri metánképződés korlátozására fejlesztettek ki.

Enterális metánkibocsátás

A zab fokozott bevitele lineárisan 4,4%-kal csökkentette a CH4-kibocsátást, és a metánintenzitás (g/kg ECM-ben (energiakorrigált tej) kifejezve) 4,8%-kal csökkent, amikor az árpát teljes egészében zabra cserélték a takarmányban – ami azt jelzi, hogy a CH4-kibocsátás az állatok termelékenységének veszélyeztetése nélkül csökkent. Ezenkívül a CH4 CO2-höz viszonyított aránya csökkent a zab takarmányba való növekvő bevitelével.

A kutatók megjegyezték: „jól ismert, hogy pozitív kapcsolat van a takarmány emészthetősége és a CH4-kibocsátás között. A CH4-kibocsátás csökkenése az árpa zabbal való helyettesítésével a szervesanyag-emészthetőség lineáris csökkenésével magyarázható, mivel a bélben lévő CH4 az emésztett anyagból keletkezik. Egy másik lehetséges magyarázat a zab magasabb zsírtartalma az árpához képest.”

Az árpa teljes helyettesítése zabbal az étrendi nyerszsír koncentrációjának és bevitelének lineáris növekedését eredményezte
Az árpa teljes helyettesítése zabbal az étrendi nyerszsír koncentrációjának és bevitelének lineáris növekedését eredményezte (Fotó: Pixabay)

A zabszem az árpaszemhez képest magasabb koncentrációban tartalmaz emészthetetlen rostokat, amint azt a táplálékban lévő emészthetetlen NDF koncentrációjának és bevitelének lineáris növekedése mutatja a zab növekvő bevitelével a jelenlegi vizsgálatban. Jelen vizsgálatban az árpa teljes helyettesítése zabbal az étrendi nyerszsír koncentrációjának és bevitelének lineáris növekedését eredményezte (9,3 g/kg DM magasabb).

Más tanulmányok is azt mutatják, hogy a táplálék zsírkoncentrációja negatív kapcsolatot mutat a bélrendszeri CH4-kibocsátással. Hozzátették, hogy a bendőfermentációs mintázat változásai nem magyarázzák a CH4-kibocsátás különbségeit ebben a vizsgálatban, mivel a VFA-k moláris arányait nem befolyásolta az árpa helyettesítése.

Bendőfermentáció

A bendőben a szerves anyagok fermentációja során keletkező VFA-nak jelentős hatása lehet a kérődzők termelésére és termékösszetételére. A VFA-termelés relatív arányát számos tényező befolyásolja, beleértve a szubsztrát összetételét, a szubsztrát elérhetőségét és lebonthatóságát, valamint a jelen lévő mikrobafajokat. Az e tényezők közötti kölcsönhatások megnehezíthetik az egyes tényezők hatására vonatkozó következtetéseket. Ebben a vizsgálatban a teljes VFA-koncentrációt és a fermentációs mintázatot nem befolyásolta a zab nagyobb mértékű bevitele a takarmányba. A kutatók azonban különbséget vártak a VFA-termelésben, mivel az árpa és a zab OM-emészthetősége különbözött. “Tekintettel azonban az átlag viszonylag magas standard hibájára a jelenlegi vizsgálatban, valószínű, hogy az összes VFA-koncentrációra vonatkozó átlag nem teljesen pontos. A gyomorszondával történő egyszeri mintavételi módszer növelheti az adatok véletlenszerű szórását a nyálszennyeződés és az utolsó étkezés után eltelt idő miatt” – állapították meg.

Tejtermelés

A kutatók az árpa zabbal való teljes helyettesítését követően számszerű növekedést regisztráltak a tejhozamban és az ECM/DMI arányban. A tej alkotóelemeinek hozamát azonban nem befolyásolta jelentősen az árpa fokozatos helyettesítése zabbal az étrendben. A tejhozam növekedését a táplálék zsírkoncentrációjának növekedésével magyarázták, amikor az árpát zabbal helyettesítik a takarmányban, ami valószínűleg további DE-t biztosít az állat számára. „Az árpa alapú takarmányokhoz képest a zab alapú takarmányon tartott tejelő tehenek tejhozamának növekedése vagy fenntartása az energiamegosztásbeli különbségek eredménye lehet, ahol kevesebb energia oszlik meg a testzsírtartalékokban, ahogyan azt vizsgálatunkban megfigyeltük” – mondták.

Az árpából származó többletenergia-ellátás a tejtermelés helyett a testzsírtermelésnek kedvezett
Az árpából származó többletenergia-ellátás a tejtermelés helyett a testzsírtermelésnek kedvezett Fotó: Pixabay)

Emészthetőség és energiafelhasználás

Az OM, az NDF és a potenciálisan emészthető NDF emészthetősége lineárisan csökkent a zab növekvő bevitelével. Ez a ME-bevitel lineáris csökkenését eredményezte. A zab megnövekedett mennyisége a takarmányban azonban nem befolyásolta jelentősen az energiamérleget vagy az ME-hasznosítás hatékonyságát a laktáció során. A kutatók megemlítették, hogy a hasonló termelés az alacsonyabb ME-bevitel ellenére arra utalhat, hogy az árpából származó többletenergia-ellátás a tejtermelés helyett a testzsírtermelésnek kedvezett, vagy hogy a tehenek a testzsírt mozgósítják a tejtermelés támogatására, amikor a zab teljes mértékben bekerült a takarmányba.

Mi okozhatja a különbségeket?

Ez a tanulmány arra a következtetésre jut, hogy az árpa zabbal való helyettesítése a fűszilázs alapú takarmányozással táplált tejelő tehenek takarmányában fenntartható stratégiát jelenthet, amelyet a gazdák könnyen alkalmazhatnak a bélrendszeri CH4-kibocsátás mérséklésére anélkül, hogy az állatok teljesítménye csökkenne. Kiemelték azt is, hogy a metánkibocsátásban és a tejtermelésben különbségek várhatók a szilázs és a koncentrátum arányában, a zab és az árpa koncentrátumfrakcióba való beépítésének mértékében, valamint a szilázs típusában és minőségében mutatkozó különbségek miatt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyate... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal88/2013 (V.30.) számúKÖZLEMÉNYEA 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényl...
Hírekben gazdag volt és mozgalmas lesz a hét A tartalomból: Programajánló Milliárdos károk, milliárdok a mezőgazdaságban Friss, heti piaci körkép Elkezdődött a Hajdúhét Hajdúbö...
Mi a helyzet a szarvasmarha piacon? – Interj... A termelési költségek növekednek, a takarmány drága, az eladási árak pedig ezeket nem követik – a mezőgazdaságban sok állattenyésztő küzd ezzel a prob...
Állatkínzás vagy az év mezőgazdasági találmánya? &... A hónap egyik legkülönösebb híre, hogy az argentin kormányzati kutatóintézet, az INTA kifejlesztett egy olyan hátizsákot, amit a szarvasmarhákra csato...
Jön az újabb pénz szarvasmarha és juh tenyésztőkne... Folytatódik a kifizetés a húsmarha és a juh ágazatokban nyújtott kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból f...
Az árpa és a rozs helyzete a 2014-es gazdasági évb... Az idei esztendőben kevesebb árpát takaríthatnak be a gazdák a Nemzetközi Gabonaszövetség (IGC) előrejelzései szerint. Az elmúlt évhez képest 9 százal...