Pandémia után: sebek nyalogatása helyett – szívós munkával – újjáéledés a húságazatban

2020 szeptemberére alaposan megváltozott a helyzet: az afrikai sertéspestis németországi megjelenése pillanatok alatt befagyasztotta az európai uniós húspiac legnagyobb kiszállítójának lehetőségeit. Aki a német exportra termelt, pórul járt. Az unión belül óriási sertéshúskészlet és élősertés-túlkínálat alakult ki, ami letörte az árakat.

Ebből éledt újjá az ágazat néhány hónapja, és megkezdődött az árak emelkedése is. A baromfisok helyzetét a tavaly tél elejétől az idén tavaszig elhúzódó európai madárinfluenza-járvány nehezítette, illetve segítette. Az utób­biakhoz tartozunk mi, magyarok is: az idén nálunk alig fordult elő megbetegedés, elegendő a madár, így szállíthatunk is a legtöbb országba.

Az okok a két leginkább fogyasztott húsfélénél hasonlóak és 
eltérőek is egyúttal
Az okok a két leginkább fogyasztott húsfélénél hasonlóak és eltérőek is egyúttal (Fotó: Pixabay)

Nagyon lassan, de emelkedik az ár

Idehaza a sertéstartóknak a tavalyihoz képest még mindig 3,5 százalékkal fizettek kisebb felvásárlási árat a 22. héten. (Ez az utolsó hivatalos adat a cikkünk eredetijét jegyző szabadfold.hu lapzártájának idején.) A helyzet mégis azt mutatja, hogy nagyon lassan, de emelkedik az ár, a néhány hónappal ezelőtti, csaknem fél évig tartó időtávhoz képest mindenképpen jobb a helyzet.

Például februárban az országos átlagárat nézve még 342, most pedig 422 forintot adtak az élősertés kilójáért. A vágócsirkénél hasonló a helyzet, sőt a tavalyinál több mint 11 százalékkal magasabb az ár: 284 forintot adnak, míg egy éve csak 256-ot.

Az okok a két leginkább fogyasztott húsfélénél hasonlóak és eltérőek is egyúttal. Hasonlóságot mutat az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány hatása: a vendéglátás, a közétkeztetés és a turizmus kiesése mindkét állattenyésztési ágazatban óriási gondot okozott. Ez a baromfinál volt igen látványos, mivel a sertéspiacot akkor még mindig magával húzta a kínai import.

Ugyanakkor a nagy baromfitartó államok közül sokban óriási mennyiségben ölték le a szárnyasokat, ami miatt hiány alakult ki. Ezt azok az országok tudják pótolni, ahol nem okozott bajt a betegség.

A húságazatokra igencsak ráfér most az árnövekedés

A két ágazatban tapasztalható változás – az itthoni turizmus, vendéglátás szabaddá válásával és felpörgésével – további keresletélénküléssel és áremelkedéssel jár együtt. Világszinten ez még nem lesz jellemző, mivel igen sok ország küzd a koronavírussal, és a turizmus sem fog olyan mértékben élénkülni, hogy az jelentős húskereslet-növekedést okozhatna.

A szabadfold.hu Gazdanet rovata előző lapszámaiban foglalkozott a gabonaárak várható alakulásával: egy év óta a búzától a kukoricáig drasztikusan drágult minden, ami a takarmányárakat, s így az állattartók költségeit is nagyon megdobta. Ez sokaknak már veszteséget is okozott.

A húságazatokra tehát igencsak ráfér az árnövekedés. A következő időszakban az állattartók is szerény jövedelemhez jut­hatnak végre.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

400 milliós támogatás sertésfeldolgozó üzemeknek... Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak sertésfeldolgozó üzemek a sertéshús feldolgozásának, húskészítmények gyártásának és szállításának techno...
98 millió forint a sertésprogramra 98 milliós forintos forrást biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium a tenyésztést szolgáló technikai eszközök beszerzésére a sertésprogram keretében....
Így is lehet állatot szállítani? Megdöbbentő, hogy néhány országban hogyan szállítják az állatokat. Legyen szó baromfiról, sertésről vagy szarvasmarháról, az emberek leleményessége ha...
“Kutyamalac” Kutyaként viselkedik egy malac Kínában.  Azaz, szeret sétálni, kifejezetten kedveli, ha simogatják, és mindenhova elkíséri gazdáját. Arany élete van,...
Nőtt a sertés- és a szarvasmarha-állomány is Tovább emelkedik a szarvasmarha-állomány, így 2014 végére a számuk meghaladta a 800 ezer darabot. A sertéságazat sem panaszkodhat, a sertések száma is...
Vágóhídi hírek A vágóhidakon csaknem minden állatfajtából többet vágtak 2014-ben Magyarországon, mint egy évvel korábban. A szarvasmarha vágások 4,3 százalékkal, a s...