A pellet szemcsemérete – hatása a sertés és baromfi bélrendszerének egészségére

A szemcseméret fontos tényező, amely meghatározza a takarmányhatékonyságot és a bélrendszer egészségét sertéseknél és baromfiknál. A takarmányfeldolgozásnak ezért fejlődnie kell, és egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a pellet jellemzői, a bélrendszer egészsége és a mikrobióta közötti összetett kölcsönhatásokra.

A genetika fejlődése olyan kereskedelmi baromfi- és sertéstörzseket hozott létre, amelyek minimális takarmánybevitel mellett is jobb teljesítményt nyújtanak (növekedés, szaporodás stb.).

Napjainkban a legtöbb sertés- és baromfitakarmányt technológiák kombinációjával állítják elő, beleértve a fizikai őrlést kalapácsos és/vagy hengeres malmokkal, hidrotermikus feldolgozással (HTP) együtt, beleértve a pelletálást, az expanziót vagy az extrudálást
Napjainkban a legtöbb sertés- és baromfitakarmányt technológiák kombinációjával állítják elő, beleértve a fizikai őrlést kalapácsos és/vagy hengeres malmokkal, hidrotermikus feldolgozással (HTP) együtt, beleértve a pelletálást, az expanziót vagy az extrudálást (Fotó: Pixabay)

A monogasztrikus takarmányozásban elért fejlődésre példa a nettó energia, a standardizált ileális emészthető aminosavak ideális aránya és az emészthető foszfor fogalmának széles körű elfogadása. Ez lehetővé teszi a takarmányozási szakemberek számára a költséghatékony optimális étrendek kialakítását.

Megnövekedett az érdeklődés a takarmányfeldolgozás és az állatok bélrendszerének egészsége közötti kölcsönhatás iránt is. Az egészséges bélrendszer nagyon fontos a sertés- és baromfitenyésztés fenntarthatóságánál és jövedelmezőségénél – korlátozott antibiotikum-használat mellett.

A takarmányfeldolgozás szerepe

Napjainkban a legtöbb sertés- és baromfitakarmányt technológiák kombinációjával állítják elő, beleértve a fizikai őrlést kalapácsos és/vagy hengeres malmokkal, hidrotermikus feldolgozással (HTP) együtt, beleértve a pelletálást, az expanziót vagy az extrudálást.

A pelletálás a legelterjedtebb HTP-módszer a sertés- és baromfitápok előállítására.

A pelletálás során a takarmányt gőzön vezetik át, ez megpuhítja a takarmányrészecskéket, mielőtt a pelletprés görgői a szerszámon keresztül préselnék őket, ami további őrlési hatást vált ki.

Jól ismert, hogy a feldolgozási paraméterek, mint például a részecskemódosítás mértéke, a feldolgozási hőmérséklet, a nyomás, az időtartam és a víz, meghatározzák a tápanyagokban és a tápanyagok között lejátszódó fizikai és kémiai reakciókat. Ugyanakkor hatással vannak a takarmányrészecskék felületének tapadási tulajdonságaira, a végső fizikai-kémiai szerkezetre és a takarmány higiéniai állapotára is.

Ezek a tulajdonságok közvetlenül és közvetve befolyásolhatják a feldolgozott takarmánynak az emésztőrendszer ökológiájára és ezáltal az állatok egészségére, teljesítményére és takarmányköltségére gyakorolt hatását.

A kisebb szemcseméret hatásai közé tartozik a baromfi esetében a csökkent hasnyálmirigy- és hasnyálmirigy-tömeg, sertéseknél pedig a gyomorfekély fokozódása.

A szemcseméret hatása

Az őrlés lehetővé teszi különböző szemcseméretek létrehozását. A részecskék jellemzői közül különösen a méret a sertés- és baromfitakarmányozás egyik legvitatottabb kérdése. Gazdasági szempontból az állat fiziológiai igényeihez igazodó optimális szemcseméret-eloszlás lehetővé teszi a tápanyagok optimális hasznosulását, és növeli az állatok teljesítményét. Számos jelentés mutatja be a gabonafélék takarmányszemcse-méretének a sertésekre és a baromfira gyakorolt hatását.

Gazdasági szempontból az állat fiziológiai igényeihez igazodó optimális szemcseméret-eloszlás lehetővé teszi a tápanyagok optimális hasznosulását
Gazdasági szempontból az állat fiziológiai igényeihez igazodó optimális szemcseméret-eloszlás lehetővé teszi a tápanyagok optimális hasznosulását (Fotó: Pixabay)

Sertések

A durva táppal etetett sertések gyomra nehezebb, mint a finom táppal etetett sertéseké. Ez valószínűleg azt a tényt tükrözi, hogy a durva tápok feldolgozása a gyomorban több izommunkát igényel, mint a finom tápoké.

A takarmány szemcseméretéről szintén kimutatták, hogy hatással van a vastagbélre. A vizsgálatok szerint a durva takarmányok erősen összefüggésbe hozhatók a vakbél és a vastagbél tartalmának magasabb propion- és vajsavszintjével. Lehetséges, hogy a durva takarmányszemcse-méret elősegítheti a rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA) termelő baktériumpopulációk növekedését. Így hozzájárulhat a gyomor-bélrendszer egészségéhez azáltal, hogy megakadályozza a káros baktériumok, például a Salmonella spp. és az E. coli szaporodását és/vagy virulenciáját.

Baromfi

A baromfi esetében a proventriculus és a bélsár a valódi gyomorszakasz. A baromfitakarmányok strukturális összetevőjének hiánya a proventriculus kitágulásával és a nem funkcionáló köldökcsatorna működésével hozható összefüggésbe, ami veszélyezteti a takarmányhasznosítást és a bélrendszer egészségét.

A köldök térfogata jelentősen – az eredeti méret több mint kétszeresére is –megnőhet, ha a takarmányhoz olyan szerkezeti összetevőket adnak, mint az egész vagy durvára őrölt gabonafélék.

A takarmány részecskemérete szintén befolyásolhatja a bélrendszer fiziológiai és morfológiai jellemzőit és ezáltal a mikrobiális állapotot.

A finomra őrölt takarmány gyorsabban serkenti a Clostridium perfringens növekedését, mint a durvára őrölt takarmány, és ezért a nekrotikus bélgyulladás (NE) kockázati tényezője lehet.

Korábbi tanulmányokban megfigyelték, hogy a durván őrölt búzával etetett madaraknál 18,1%-os volt a NE miatti elhullás, míg a finomra őrölt búzával etetett madaraknál 28,9%-os volt a mortalitás. Ezt azzal hozták összefüggésbe, hogy a durva takarmány serkenti a gyomor működését, beleértve a HCl kiválasztását és a tápanyagok jobb hasznosulását a vékonybélben.

Következtetés

A takarmányfeldolgozás előnyei az állati teljesítmény és a gazdaságosság szempontjából kétségtelenek. A takarmányfeldolgozási eljárásokat azonban már nem csak a tápanyag-felhasználás optimalizálása szempontjából kell értékelni Tekintettel kell lenni a takarmány higiéniai állapotára, a takarmány-adalékanyagok hatékonyságára, az állatok egészségére és az élelmiszer-biztonságra gyakorolt hatásuk szempontjából is.

A takarmányfeldolgozásnak figyelembe kell vennie a táplálkozási megközelítéseket (összetevők és fizikai jellemzők). Ezek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egészséges és funkcionális gyomor-bélrendszer fenntartása érdekében. A táplálék, a bélbolyhok és a bélszövet közötti összetett kölcsönhatások mechanizmusainak megértése segíthet a GIT működésének és egészségének támogatásában a táplálék célzott módosításával. Az optimális szemcseméretet az őrlési folyamat során henger- vagy kalapácsmalom segítségével lehet megtervezni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

400 milliós támogatás sertésfeldolgozó üzemeknek... Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak sertésfeldolgozó üzemek a sertéshús feldolgozásának, húskészítmények gyártásának és szállításának techno...
98 millió forint a sertésprogramra 98 milliós forintos forrást biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium a tenyésztést szolgáló technikai eszközök beszerzésére a sertésprogram keretében....
Így is lehet állatot szállítani? Megdöbbentő, hogy néhány országban hogyan szállítják az állatokat. Legyen szó baromfiról, sertésről vagy szarvasmarháról, az emberek leleményessége ha...
“Kutyamalac” Kutyaként viselkedik egy malac Kínában.  Azaz, szeret sétálni, kifejezetten kedveli, ha simogatják, és mindenhova elkíséri gazdáját. Arany élete van,...
Nőtt a sertés- és a szarvasmarha-állomány is Tovább emelkedik a szarvasmarha-állomány, így 2014 végére a számuk meghaladta a 800 ezer darabot. A sertéságazat sem panaszkodhat, a sertések száma is...
Vágóhídi hírek A vágóhidakon csaknem minden állatfajtából többet vágtak 2014-ben Magyarországon, mint egy évvel korábban. A szarvasmarha vágások 4,3 százalékkal, a s...