Az aszály és a szélkárok okoztak terméskiesést, de nincs gond a magyar hagyma minőségével

Magyarországon 2022-ben 910 hektár tavaszi vetésű és 383 hektár őszi vetésű vagy áttelelő vöröshagymát művelnek – a terület a 2010-es években a kisebb-nagyobb átmeneti növekedést mutató évektől eltekintve folyamatosan csökken. Az áttelelő vöröshagyma területe megközelítőleg azonos az előző évekhez viszonyítva. Ennek oka, hogy viszonylag stabil piaca van a kora júniusi időszakban és a tavaszi időjárás kedvez a termesztésnek. Az elmúlt 5-6 évben a hibrid fajták használata lett az általános, melyek nagyobb terméspotenciállal rendelkeznek. 

Az áttelelő vöröshagyma egészen augusztus végéig uralja a piacot és háttérbe szorítja a korai érésű tavaszi fajtákat a szupermarketek polcain – írta a FruitVeB.

Az aszály és a szélkárok okoztak terméskiesést, de nincs gond a magyar hagyma minőségével
Az aszály és a szélkárok okoztak terméskiesést, de nincs gond a magyar hagyma minőségével
Termőterületi és mennyiségi változások a magyar vöröshagymánál
Termőterületi és mennyiségi változások a magyar vöröshagymánál
A hagymatermesztés eloszlása az ország megyéiben
A hagymatermesztés eloszlása az ország megyéiben

Hagyma export és import, külkereskedelmi egyenleg

A KSH adatai szerint Magyarország 2022 első hét hónapjában 8 százalékkal kevesebb – 12,6 ezer tonna – vöröshagymát importált, mint egy évvel korábban. Hollandia 40 százalékkal (2,23 ezer tonna), Szlovákia 8 százalékkal (3,01 ezer tonna), Ausztria 25 százalékkal (2,48 ezer tonna) kevesebb vöröshagymát szállított hazánkba. Ugyanakkor Németországból 59 százalékkal több, 3,01 ezer tonna vöröshagyma érkezett. Magyarország vöröshagymaexportja éves szinten nem jelentős (1-2 ezer tonna). Az idei év első 7 hónapjában 92 százalékkal 322 tonnára nőtt a kivitel, amelynek 60 százaléka Romániába került.

A behozott vöröshagyma adatai
A behozott vöröshagyma adatai
A kivitt vöröshagyma adatai
A kivitt vöröshagyma adatai
Hagyma-külkereskedelmi egyenleg
Hagyma-külkereskedelmi egyenleg

Piaci infók

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon 2022 1–13. hetében, az előző évi kisebb termés miatt, a szabadföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára 21 százalékkal magasabb volt (148 forint/kilogramm) az egy évvel korábbinál. Az idén betakarított barna héjú vöröshagyma termelői ára (219 forint/kilogramm) 2022 24–41. hetében 32 százalékkal meghaladta a 2021. év ugyanezen időszakának átlagárát. Az Ausztriából érkező, kisebb méretű (40–70 mm) import vöröshagyma a 41. héten jelent meg a kínálatban, a hazainál magasabb áron.

A 2022. évi hagymatermés alakulásának részletei

Az idei évben Magyarországon január végén, február elején két alkalommal is sok helyen szélkár érte a 3-4 leveles állományt, a szél által sújtott területeken akár 50-60%-os kár keletkezett. Ez terméskiesést okozott, és minőséget is számottevően rontotta. A hozamok 25-80 t/ha között mozogtak, a megtermelt mennyiséget csendben levezette a piac, értékesítési probléma nem lépett fel, az árak igazodtak az európai termelői árakhoz – közölték.

A tavaszi vetésű vöröshagyma termesztését az idei évben az időjárás jelentősen befolyásolta. A március közepén vetett hagymák az országban sok helyen szélkárt szenvedtek április közepén, ami később egy 20% körüli terméskiesést okozott. A március végén vetett állományok ezt megúszták.

Aszály és öntözés a hagymában

Az egész szezonra jellemző volt a 102 éve nem látott aszály, sok helyen tenyészidőben csak 40-50 mm csapadék volt. A magyar vöröshagyma teljes területe öntözött és az utóbbi 10 évben a mikroöntözés egyre jobban elterjedt, illetve pár termelő elkezdett foglalkozni a cseppszalagos öntözéssel. Az öntözés biztonsága miatt a hozamok az árutermelő gazdaságokban az aszály ellenére 50-80 t/ha között alakultak – írták.

A legnagyobb gondot a termesztési költségek 35-40%-os növekedése jelenti, ami igazodik az egész európai térséghez sújtó problémához, nem specifikusan hazai jelenség. Az árak, mint más zöldségfajok esetében is, szintén igazodtak az európai termelői árakhoz.

A betakarítást az augusztus végen és szeptember közepén esett nagy mennyiségű csapadék (50-80 mm) 15-20 késleltette, így a teljes terület 10%-áról október elején került a termés a tárolókba. A minőség elfogadható volt, sőt inkább jónak mondható – írta a FruitVeB.

Kapcsolódó cikkek:

Világpiaci kitekintés: a vöröshagyma piaca

Hollandia: a tavalyinál 18%-kal kisebb hagymatermés várható

Ausztria: kiegyensúlyozott maradt a hagymapiac

Németország: a tavalyinál 20%-kal kevesebb hagyma van a tárolókban

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A korainál is koraibb – az áttelelő vöröshagyma... A vöröshagyma egész évben folyamatosan keresett zöldségnek számít. Tavasz végén, nyár elején azonban sok helyen kifogynak belőle, ugyanis az előző év ...
Nehéz helyzetben a kukoricaföldek Nem jön jól az újabb hőhullám a kukoricának. Száradnak az alsó levelek, a felső levelek pedig összesodródnak. Mi lesz így a terméssel? Szemmel láthat...
Nagy károkat okozott az esőhiány a Jászságban Az őszi talaj előkészítés és a vetések szempontjából értékelhető az a csapadék, ami néhány nappal ezelőtt a Jászságba érkezett, a tavaszi vetéseknek m...
A szeder is megérezte az aszályt Egyre többen keresik a vadgyümölcsöket az utóbbi évek adatai alapján. Vadkörte, kökény, erdei szeder, berkenye, mind-mind a legkiválóbb pálinkaalapok ...
Jóval kevesebb gyümölcs termett idén, mint tavaly... A becslések és az adatok szerint mintegy harmadával, 30 százalékkal kevesebb gyümölcs termett az idén mint tavaly. Nem is csoda ez, a múlt évben rekor...
A zalai kukorica java már a raktárakban van Zala megyében a végéhez közelednek a betakarítási munkák. Az eddigi információk szerint a 40 ezer hektáron termelt kukorica több mint 90 százaléka már...